1 Kasım CHP ve Muğla

1 Kasım CHP ve Muğla
CHP açısından 1 Kasım’ın matematiksel neticesi, 7 Haziran veya geçmiş seçimlerin bir ‘deja vu’ hali olmaktan öte bir anlam taşımıyor. Bu neticenin...

CHP açısından 1 Kasım’ın matematiksel neticesi, 7 Haziran veya geçmiş seçimlerin bir ‘deja vu’ hali olmaktan öte bir anlam taşımıyor. Bu neticenin değişmesi için, CHP’nin seçim sonuçlarını aşacak bir değişim perspektifine sahip olup olamayacağı sorunu biraz daha büyümüş durumda.

***

Muğla, İzmir, Aydın, Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ’dan oluşan, iki bölgedeki altı ilin dışında birinci olduğu şehir bulunmayan CHP, sadece bir seçim hezimeti sorunu ile değil, ciddi bir Türkiyelileşme sorunu ile de karşı karşıya. Zira Ege ve Marmara bölgesindeki altı ilde birinci parti olmasına karşın, her iki bölge genelinde de ikinci parti konumunda. Sadece Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesinde Türkiye geneli oy ortalaması olan yüzde 25’in üzerine çıkabilen CHP; Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yüzde 10’un, Karadeniz ve İç Anadolu’da ise yüzde 15’in altında kalmış durumda. 34 ilde milletvekili çıkaramayan CHP, 9 ilde yüzde 2’nin altında, 6 ilde yüzde 2-3 arasında ve 7 ilde yüzde 5-10 aralığında oy alabilmiş konumda.

***

Ülke genelinde durumu bu iken Muğla’da oylarını sürekli arttıran CHP’nin oy çıtasını nasıl yükselttiğinin sosyolojik olarak incelenmesi önemli. Muğla’nın sosyolojik yapısının hiçbir tanıma sokmak mümkün değil.   Muğla’da 1 Kasım seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi sandıktan birinci parti çıktı. Muğla CHP’nin bir başka başarısı da 1 Kasım seçimlerinde ortaya çıktı. Türkiye genelinde

büyük şehirler arasında oy oranını arttıran birinci il olma özelliğine kavuştu.  AK Parti’nin Ülke genelinde gösterdiği başarıyı CHP Muğla’da gösterdi. Genel seçimler hartasında sadece kıyı bölgelerine sıkışan CHP Muğla’da da farklı olmadı ağırlıkla olarak kırsal seçmenin bulunduğu alanda AK Parti etkili olurken kıyı ve kent merkezlerinde CHP etkili oluyor.

***

Muğla genelinde bundan sonra da yapılacak seçimlerde de  Seydikemer ve Kavaklıdere ilçelerinde de bundan sonra bir şey değişmez. Bu iki ilçede her seçimde Ak Parti birinci parti olacaktır. CHP Muğla’da en fazla oy oranına Bodrum’da ulaştı. 1 Kasım seçimlerinde CHP Bodrum’da 58.6 oranında oy

aldı. Bu ülke genelinde bir rekor. En çok seçmen ağırlığının bulunduğu Bodrum kozmopolit seçmen yapısıyla farklı refklesler verebilecek bir yapıda. 2009 yerel seçimlerinde Demokrat Parti’den belediye başkanı olan Mehmet Kocadon’a mecliste ise neredeyse tamamı CHP olacak bir sonuç çıktı.

***

İkinci seçmen ağırlığının olduğu yer ise Fethiye. Fethiye bu seçimde AK Parti’de birinci, CHP’de ise üçüncü sıra milletvekili adayına sahip bir ilçe oldu. İlçe refklesleri Yörüklerin oyları ile belirlendi. Fethiyeli Prof.Dr. Nurettin Demir’in Yörük oylarının neredeyse tamamına yakınını alması aslında sürpriz olmadı.  1 Kasım seçimleri iyisiyle kötüyse sona erdi. Şimdi Muğla’da siyasi gündem de partilerin il başkanları var. Kim başarılı kim değil. Başarısız olanların değişip değişmeyeceği yada değişirse yerlerine kimler gelecek. CHP’de ilçe kongreleri tamamlandı. Büyük ihtimalle Aralık ayının ilk haftasında CHP Muğla İl Başkanlığı kongresi yapılacak. Bakalım Muğla CHP’de il başkanlığı için başka adaylar çıkacak mı? Onu da zaman gösterecek. Seçimin mağlubu MHP ve AK Parti’de ise içten içe İl Başkanlığı koltuğuna kendini yakıştıranlar çalışmalara başladı. AK Parti’de Ocak ayında yapılan kongrede mağlup olan Şadi Pirci azimli çalışmasını sürdürüyor.

Bu haber toplam 478 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.