12. Uluslararası Muğla Yörük Türkmen Toyu 8-9 Haziran’da

12. Uluslararası Muğla Yörük Türkmen Toyu 8-9 Haziran’da
Muğla Yörük Obaları Derneği  Uluslararası Muğla Yörük Türkmen Toyunu yapmak için hazırlıklara devam ediyor. Bu sene 12. si düzenlenecek olan Yörük Türkmen Toy’unun hakkında Muğla Yörük Obaları Derneği’nde basın açıklaması...

Muğla Yörük Obaları Derneği  Uluslararası Muğla Yörük Türkmen Toyunu yapmak için hazırlıklara devam ediyor. Bu sene 12. si düzenlenecek olan Yörük Türkmen Toy’unun hakkında Muğla Yörük Obaları Derneği’nde basın açıklaması yapıldı.

Muğla Yörük Obaları Dernek Başkanı Orhan Akcan; “ Muğla Yörük Obaları Derneği olarak 8-9 haziran 2019 tarihinde 12. Uluslararası Muğla Yörük Türkmen Toyu yapacağız. Dernek olarak Türk Boyları Konfederasyonu yönetimde görev almaktayız. Bundan sonra yapacağımız Toylar tarih olarak Ankara Genel Merkezinde belirlenecek olup sırayla yapılacaktır. Derneğimizin önerisi ile üç madde kabul edilmiştir. Bunlar ; davet etme şekline okuntu, şenlik ve festival yerine toy, konfederasyona bağlı federasyon ve derneklerde Yörük Türkmen Kültürüne hizmet eden bir kişi belirlenip Bey ilan edilerek, kuşanma töreni yapılması şeklindedir. Toyumuz iki güne çıkarılmış olup Büyükşehir belediye otobüsleri halkımızın hizmetinde olup, valiliğimiz ve emniyet mensuplarımız tarafından tüm güvenlik tedbirleri alınmıştır. ”dedi. Ayrıca Muğla Yörük Obaları Derneği, bu sene 12. si düzenlenecek olan Yörük Türkmen Toy’a, davul-zurna ve yöresel oyunlar eşliğindeki etkinlikle sokaklarda gezerek Toy’a Muğlalıları davet  ettiler.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenecek olan 12. Uluslararası Muğla Yörük Türkmen Toyu etkinlikleri şu şekilde;

8 Haziran Cumartesi günü; Şehiriçinde yörük göçü yapılacaktır. Yayla da çadır da Yörük’ler ve Türk dünyası paneli yapılacaktır. Panelistler; Türk Keneşi Geçmiş Genel Sekreteri Halil Akıncı, Türk Boyları Konfederesyonu Genel Başkanı Durhansan Koca, Prof.Dr Ahmet Taşağıl (Türkiye),  Doç. Dr. Kayrat Belek (Kırgızistan), Doç. Dr Onur Alp Kayabaşı (Türkiye,  Dr. Sırım Esenov (Kazakistan), Dr. Öğretim Üyesi Shurubu Kayhan (Türkiye), Doç. Dr. Nesrin Osman İspova(Bulgaristan) şeklindedir. İnce çalgı ile Yörük düğünü eğlencesi yapılarak Düzeyn Yaylası’nda Yörük ateşi yakma ve gece etkinlikleri yapılacaktır.

9 Haziran Pazar günü; Gelen konuklar karşılanacak. Hamdi Demirtaş müzik dinletisi yapacak ve yerel sanatçılar konser verecek, oyun gösterileri yapılacak, çocuk oyunları gerçekleştirilecektir. Protokol açılısı yapılarak katılımcı dernek, federasyon, konfederasyon ve türk dünyası temsilcilerinin geçit töreni, Türk Boyları konfederasyonu kararı gereği Yörük Türkmen kültürüne hizmet eden kişinin bey ilan etme ve kuşatma töreni gerçekleştirilecektir. Törenin devamında zeybek oyunları, Neslihan Yılmaz Ören müzik dinletisi, İsmail Uzunoğlu ile teke yöresi müzükleri, Ali Tunç konseri, Mustafa Özcan konseri, Selcan Kökçen Şahin konseri verilecektir. Program Yörük genekleri ile kına yakma ve şeker paralama gösterisi ve Muğla Yörük Obaları Bayan Kaşık ekibi gösterisi ile son bulacaktır.

Neval ÇOLAK

Bu haber toplam 1062 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.