14 Yeni Büyük Şehir Arasında Muğla Birinci Sırada

14 Yeni Büyük Şehir Arasında Muğla Birinci Sırada
Muğla Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de ilk olan projeleri ile Muğla’yı korumaya ve vatandaşların huzurlu, mutlu bir şehirde yaşamasını sağlamaya devam ediyor.2014 yılında kurulan 14 Büyükşehir Belediyesi’nden biri olan...

Muğla Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de ilk olan projeleri ile Muğla’yı korumaya ve vatandaşların huzurlu, mutlu bir şehirde yaşamasını sağlamaya devam ediyor.

2014 yılında kurulan 14 Büyükşehir Belediyesi’nden biri olan Muğla Büyükşehir Belediyesi hayata geçirdiği Türkiye’de ilk olan projelerle hem Muğla’yı koruyor hem de diğer Büyükşehir Belediyeleri tarafından örnek alınıyor.

Mavi Deniz Temiz Kıyılar Projesi Büyükşehirlerde İlk

Türkiye’nin 1480 km kıyı uzunluğu ile en uzun kıyı şeridine sahip il olan Muğla’da Mavi Deniz Temiz Kıyılar” projesi ile Büyükşehir Belediyesi kıyılardan teknelerle atık topluyor. Türkiye’de ilk olan teknelerle atık toplama hizmeti ile özellikle yaz aylarında deniz araçlarından atıklar alınarak denizlerin kirlenmesi önleniyor. 6 tekne, 2 alım noktası ile atık alım hizmeti veren Muğla Büyükşehir Belediyesi önümüzdeki dönemde tekne sayısını ve alım noktası sayısını arttırarak daha fazla deniz aracına ulaşmayı amaçlıyor. Bu proje ile Muğla Büyükşehir Belediyesi Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin düzenlediği 2015 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Ödüllerinde Sağlıklı Çevre kategorisinde birincilik ödülü aldı. Aynı proje 2016 yılında SODEM’in düzenlediği ve 100 belediyenin 500 projeyle katıldığı yerel yönetimler ödül töreninde başarı ödülüne layık görüldü.

Büyükşehir’den Tarıma Bilimsel Destek

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal üretimi arttırmak, kırsal Muğla’da üreticilerin toprağını değil ürününü satması için hayata geçirdiği ve kapsam olarak Türkiye’de ilk olan bir diğer hizmeti de Toprakta Temel Analizler (Kapsam 1), Detaylı Toprak Analizleri (Kapsam 2), Sulama Suyu Analizleri (Kapsam 3), Bitki Analizleri (Kapsam 4) olmak üzere, 4 dalda analiz yapabilen tarımsal amaçlı laboratuvar. Muğla’da geleneksel yöntemler yerine bilimsel veriler ve analizlerle üretim yapılması, üreticinin katma değeri yüksek ürünler üreterek daha fazla gelir elde etmesini sağlamak için kurulan laboratuvar sayesinde toprağın hangi ürüne uygun olduğu, hangi gübrenin kullanılması gerektiği anlaşılıyor, bitki ve sulama suyunun analizleri de yapılarak üreticinin geleneksel yöntemler yerine verilerle üretim yapması sağlanıyor. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi yerleşkesi içerisinde kurulan laboratuvar Muğla toprakları dışında 34 farklı ilden gelen numuneleri de analiz ederek üreticilere destek oldu. Zeytin ve zeytin yağının merkezlerinden biri olan Muğla’da Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan bir diğer laboratuvar da Duyusal Analiz Laboratuvarı. 12 panelistin tadım testi yapabileceği 2 ayrı panel odası ve toplam 24 panelistin tadım yapabileceği özel düzenlenmiş panel olmasıyla bu laboratuvar da Türkiye'de ilk olma özelliğine sahip.

Bu haber toplam 884 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.