15. Uluslararası Bodrum Bale Festivali “ Zorba” İle Başlıyor

15. Uluslararası Bodrum Bale Festivali “ Zorba” İle Başlıyor
24 Temmuz – 12 Ağustos 2017 tarihleri arasında, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla...

24 Temmuz – 12 Ağustos 2017 tarihleri arasında, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen 15. Uluslararası Bodrum Bale Festivali, son on dört yılın en zengin programıyla Bodrum Kalesi’nin tarihi atmosferinde, Küba, İspanya, Kazakistan ve Rusya’dan katılan ünlü dans topluluklarını ağırlıyor.

15 . Uluslararası Bodrum Bale Festivali “ Zorba” ile başlıyor. 24 Temmuz 2017, Pazartesiakşamı, Nikos Kazancakis’in aynı adlı başyapıtından Mikis Theodorakis’in muhteşem müzikleri ile Türkiye prömiyeri gerçekleştirilecek “Zorba”balesini Ankara Devlet Opera ve Balesi sahneye taşıyor. Sevgiyle, aşkla, umutla zorluklara karşı ayakta durmayı öğrenen ve öğreten Zorba’nın öyküsü, ünlü İtalyan koreograf Lorca Massine yorumuyla izlenecek.  25 Temmuz 2017 Salı akşamı da sahnelenecek “Zorba” balesi için; Lorca MASSINE  “kültürler arasında bir köprü” tanımlamasını yapıyor.

28-29 Temmuz 2017 Cuma, Cumartesi Bodrumlu sanatseverler iki gece Küba rüzgarına kapılacak. Kübalı sanatçı ve koreograf Lizt Alfonso tarafından kurulan “Lizt Alfonso Dans Küba” topluluğu, etnikten moderne uzanan; habanera, danzon, caz, tango, flamenko dans gösterileri ile festivaldeler.  Dansın ve müziğin efsanevi ülkesi Küba’nın hiç bitmeyen dansları, Afro-Küba davulu ve ritüelleri, İspanyol’ların gitar ritmleri, Akdeniz’in cıvıltılı tonları ve Afro-Amerikan cazıyla renklenen zengin, enerjik dans ve müzikleri Bodrumluları coşturmaya hazırlanıyor.

1 Ağustos 2017 Salı akşamı seyirciyi büyülü bir gece bekliyor. İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Rus balesi “Uyuyan Güzel”i Piyotr İlyiç Çaykovski’nin eşsiz müzikleri eşliğinde sahneliyor. Teknik ve estetik açıdan bale repertuvarının en önemli eserlerinden kabul edilen Uyuyan Güzel’i İstanbul Operası başkoreografı Ayşem SUNAL SAVAŞKURT, Marius PETIPA koreografisi ile sahneye uyarladı. Bir hayal dünyasına kapılarını açan eserin konusu, bir Avrupa masalından esinlenerek Charles Perrault tarafından oluşturulmuştu.

4 Ağustos 2017 Cuma akşamı Kazakistan’dan katılan Astana Balesi sahne alıyor. Koreograf Ricardo AMARANTE’nin “Gaya” ve “A Fuego Lento” adlı iki eseri ile sahnede olacak topluluk dans performansları ile seyirciyi mest edecek. Su, toprak, ateş ve havadan oluşan Dünya’da hayatın sürdürebilmesi için gerekli olan ormanın da varoluşuyla sevgi dolu, güçlü, nazik ve şefkatli Dünya Tanrıçası Gaya (Gaia )nın doğuşuna tanıklık edecek dansseverler, bu performansın ardından sahnelenecek “A Fuego Lento”da ise dünyanın sevgi üzerine kurulduğunu, hayatın anlamının aşk olduğunu hissedecekler.

Rusya’dan katılan ünlü Balşoy Balesi baş dansçılarından Svetlana ZAKHAROV’un kurduğu “Svetlana ZAKHAROV Solo Dans Projesi” isimli topluluk; 7 Ağustos 2017 Pazartesi akşamı, üç farklı eserden oluşan “Amore” adlı performanslarıyla sahnede olacak. İlk eser; Dante’nin İlahi Komedyası’ndaki Francesca ve Paolo’nun trajik aşk hikayesinden esinlenen koreograf Yuri POSSOKHOV’un dünya müzik tarihinin en romantik eseri olarak tanımladığı Tchaikovsky’nin aynı adlı senfonik şiiri üzerine kurduğu “Francesca da Rimini”. İkinci eser; “The Rain before It Falls”.  Bir oda, bir kadın, iki adam, bir aşk üçgeni, uyum, tutku, yenilgi, yalnızlık… Yağmur öncesi…  Patric de Bana’nın koreografisi ile Svetlana Zakharova Topluluğu’nun olağanüstü birleşimi… Sanatseverler, kahramanların yaşadığı karmaşık durumları, duygusal aktarım ve yorumları muhteşem bir performansla sahnede izleme olanağı buluyor. Gecenin son performansı koreograf Marguerite Donlon’un, usta mizah anlayışını “sanatta özgürlük muhteşemdir” görüşünü tam anlamıyla yansıttığını düşündüğü Mozart’ın 40. Senfonisi ile buluşturduğu “Strokes through the Tail” eseri olacak.

Uluslararası Bodrum Bale Festivali dünyanın en hızlı zapateadoları ile kapanıyor.

Dansın neredeyse her türünün sahnede olacağı festival boyunca yaşanacak dans ve müzik ziyafeti, 12 Ağustos 2017 Cumartesi akşamı, tanınmış İspanyol dans topluluğu “LOS VİVANCOS” kardeşlerin performansları ile zirveye ulaşıyor. Sahneleyecekleri performansları “Born to Dance”  ile İspanyolca tam karşılığı “ayak vurma” olan zapateo’nun en hızlı ustaları 15. Uluslararası Bodrum Bale Festivali’nin kapanışına damgasını vuracak. Meksika ve İspanyol Flamenkosu’nun en güzel örneklerini özgün koregrafileri ile sahneye taşıyacak

Bu haber toplam 769 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.