17 Mayıs kararı memnun etmedi

17 Mayıs kararı memnun etmedi
***Türkiye genelinde 29 Nisan Perşembe günü saat 19.00’da başlayan “tam kapanma” dönemi, saat 05.00 itibarıyla sona ererken 1 Haziran Salı günü saat 05.00’e kadar uygulanacak “kademeli normalleşme” dönemi başladı. Bütün...

***Türkiye genelinde 29 Nisan Perşembe günü saat 19.00’da başlayan “tam kapanma” dönemi, saat 05.00 itibarıyla sona ererken 1 Haziran Salı günü saat 05.00’e kadar uygulanacak “kademeli normalleşme” dönemi başladı. Bütün planlamalarını 17 Mayıs tarihine göre yapan lokanta, restoran ve kahvehane işletmecileri alınan karardan memnun değil.

***Muğla Tabip Odası Başkanı Cafer Şahin ise konu ile ilgili, “Tam bir kontrol sağlanmadan, hedef kitle aşılaması tamamlanmadan yapılacak normalleşme için girişilecek her adım tekrar alevlendirmelere neden olacaktır” dedi.

Muğla’nın Menteşe ilçesinde 17 günlük tam kapanmanın ardından kademeli normalleşme uygulamasına geçildi. İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeye göre yeme-içme yerleri hafta içi günlerde 07.00-20.00 saatleri arasında gel-al ve paket servis, 20.00-24.00 saatleri arasında sadece paket servis yapabilecek. Hafta sonları ise 07.00-24.00 saatleri arasında sadece paket servis yapılabilecek.

Menteşe’de faaliyet gösteren yeme- içme sektöründe bulunan işletme sahipleri tam kapanma sürecinde ciddi zorluklar çektiklerini, tam kapanmanın ardından açılmayı beklediklerini ve hayal kırıklığına uğradıklarını dile getirdi.

Muğla Hizmet İşletmeleri Platformu Başkanı (MUHİP) Tahir Ünsal, 17 Mayıs’ta tam açılma beklediklerini ve ciddi harcamalar yapıldığını dile getirdi. Ünsal, “Tüm işletmeler aksi herhangi bir açıklama olmadığı için tüm planlarını 17 Mayıs açılması üzerine yaptı. Şehir dışındaki personellerini ise davet ettiler. Şehir dışından gelen çalışanları konaklama ve günlük yevmiyeleri kişi başı en az 300 TL. İşletmeler tamirat tadilâtlarını imkânları olmadığı halde 17 Mayıs a göre yaptılar. Ellerinde kalan son paraları tamirat tadilat işlerine harcadılar. Ürün tedarikleri(taze ürünler dahil) ve ekipman ihtiyaçları giderildi. Tabiki bu da orta ölçekli bir işletme için 30-40 bin TL’dir. Kapanış saati 21:00 1 Haziran a kadar olursa beklentilerimizi karşılar. 01 Temmuz itibariyle saat sınırlaması kalkmalı. İnsanlar artık paket siparişinden sıkıldı. Tüm işletmelerin paket satışları havalarında ısınmasıyla düştü. Esnafın hayal kırıklığına uğradığını da belirtmemiz gerekiyor. Cumhurbaşkanımızın tüm açıklamaları bayram sonrası tüm sektörlerde normalleşme adımları atılacak şeklindeydi. Bizim de beklentimiz 01 Haziran'a kadar açık alanlarda Londra modeli saat 21:00 müşteriye kapanış beklentimiz vardı” dedi.

Muğla Yiyecek Maddeleri Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken, “Normalleşme süreci esnafın beklediği gibi olmadı. Bazı iş kolları yani birahaneler, kahvehaneler, lokantalar halen kapalılar. Belirli bir takvimde yok. Bir belirsizlik söz konusu. Esnafımız açılmayı bekliyordu. Esnafımız gerçekten hayal kırıklığına uğradı. Zaten çok zor bir dönemden geçtik bayram sevinci yaşarız dedik ama yine hayal kırıklığı oldu, yine olmadı. Esnafı görmezden geldiler” dedi.

“BİZİ GÖRMEZDEN GELMESİNLER”

Kahvehane işletmecisi Mehmet Erol, “Normalleşme sürecine geçilmesine rağmen kahvehaneler için bir gelişme yaşanmadı. Bütün işletmeler yavaş yavaş açılmasına rağmen biz halla kapalıyız. Neredeyse bir senedir doğru düzgün para kazanamıyoruz. Bu süreçte arabamı bile sattım. Kimse bizim nasıl geçindiğimizi sorgulamıyor. Kahvehanelerin risk taşıdığını düşünmüyorum. Biz her önlemi almaya razıyız yeterki işletmelerimiz biran önce açılsın. Risk olarak düşüneceksek, asıl risk AVM’lerdir. Artık bizi görmezden gelmesinler, küçük esnaf zor durumda farkına varsınlar. Sürekli ‘bugün açılırız, yarın açılırız’ diyerek beklemekten yorulduk” dedi.

Lokanta işletmecisi Sultan Kartal Boya, “Bu süreci gerçekten borcun içerisinde atlattık. Yani herkes birbirine esnaflar olarak destek oldu. Esnaf ihtiyaçlarını birbirinden alarak, birbirine destek olmaya çalışıyor. Kısacası esnafın esnafa verdiği destek ile ayakta kaldık. Tam kapanma sürecinde paket servis olarak çalıştık fakat bu da bizi kurtarmadı. Yüzde yüzlük satışlarımız yüzde yirmilere kadar düştü. Buda bizi zarara soktu. Gerçekten masa müşterisi olmadığı zaman işletmeyi kurtarmıyo. Allah herkesin bu süreçte yardımcısı olsun” dedi.

“BİZ BU FİLMİ DAHA ÖNCEDEN GÖRDÜK”

Muğla Tabip Odası Başkanı Cafer Şahin, “2020’nin Haziran ayındaki normalleşme süreci beraberinde vaka sayıları hiç tahmin edilemeyecek derecede arttı ve ölümlere neden oldu. Bunda da yine endişemiz aynı. Tam bir kontrol sağlanmadan, hedef kitle aşılaması tamamlanmadan yapılacak normalleşme için girişilecek her adım tekrar alevlendirmelere neden olacaktır. Bunu bilmek içinde sihirbaz olmaya gerek. Bilim insanlarını ve öngörülerini dinlemek yeterlidir. Söylenecek fazla söz yok” dedi.

Tam kapanmanın vaka sayıları üzerinde etkisinin şuan görülemeyeceğini söyleyen Şahin, “Yapılan test sayısının azlığı ile alakalı. Gerçekten de insan hareketliliği sınırlandığı zaman düşmeside doğaldır. Ancak bunun 17 günlük kapanmanın etkisini hemen hissetmeyiz, göremeyiz. 10-15 gün sonra bunun etkisini görürüz. Kapanmadan önceki hareketliliğin de etkisini aynı dönemlerde görülecek” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 569 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.