35 kilogram çöp toplandı

35 kilogram çöp toplandı
Ula Belediyesi ve TÜRÇEV Mavi Bayrak programı kapsamımda Avrupa Çevre Ajansı Deniz Çöpleri İzleme Programı birinci turu Akyaka Kermetur Plajı’nda gerçekleşti. Etkinlik kapsamında toplam 35 kg-407 adet çöp toplandı.Muğla Çevre...

Ula Belediyesi ve TÜRÇEV Mavi Bayrak programı kapsamımda Avrupa Çevre Ajansı Deniz Çöpleri İzleme Programı birinci turu Akyaka Kermetur Plajı’nda gerçekleşti. Etkinlik kapsamında toplam 35 kg-407 adet çöp toplandı.

Muğla Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Avrupa Çevre Ajansı’nın “Marine Litter Watch” Deniz Çöpleri İzleme Programı’nı Türkiye kıyıları için izlemeye devam ediyor. Program kapsamında uygulama Ula Akyaka Kermetur Plajında TÜRÇEV Muğla Şubesi, Muğla Sıtkı Koçam Üniversitei Toplum Gönüllüleri Vakfı üyesi gençler ve Ula Belediyesi ortaklığıyla gerçekleştirildi.

MLV etkinlik uygulama kriterleri dikkate alınarak 100 metre kıyı şeridi uzunluğunda gerçekleştirilen plaj temizlik çaalışması yaklaşık 3 saat sürdü. Atıklar toplanırken ayrı ayrı kategorize edilerek toplandı. Pet şişeler, tek kullanımlık yiyecek ve içecek mağzemeleri (plastik ve karton bardak, pipet, tabak vb.) ayrı ayrı sayıldı ve tartıldı. Belirlenen alanın izlenmesi ve veri devamlılığının sağlanması için uygulama alanı kordinatları kayıt altına alındı.

Etkinlik kapsamında toplam 35 kilogram, 407 adet çöp toplandı.275 adet plastik atık, 16 adet cam ve seramik, 59 adet metal, 38 adet kağıt, 15 adet kumaş, 3 adet kauçuk ve bir adet tanımlanmayan çöp toplandı.

Deniz Çöpleri İzleme Programı-MLW(Marine Litter Watch) Nedir?

Deniz çöpü, doğrudan denizlere bırakılmış, atılmış veya nehir, rüzgar, fırtına yoluyla taşınmış insan tarafından üretilmiş ve denizde kalıcılık teşkil eden maddelere denilmektedir. Deniz Çöpleri o alandaki deniz yaşamını ve rekreasyonel kullanım ile insan sağlığını olumsuz etkilediği ve çoğu zaman deniz yoluyla taşınabildiği için takibi önemlidir. Deniz Çöpleri İzleme Programı (MLW), deniz çöpü izleme ve deniz çöpü sorunuyla mücadele etmeyi amaçlayan bir Avrupa Çevre Ajansı girişimidir ve deniz çöpü konusunda yerel düzeyde daha fazla farkındalık yaratırken vatandaş topluluklarını ilgili verileri sağlama konusunda güçlendirmeyi amaçlar.

Avrupa Çevre Ajansı, Uluslararası Mavi Bayrak Koordinasyonu’nu yürüten FEE ile birlikte ortak çalışma kararı aldı ve Ajans tarafından geliştirilen yöntemin Mavi Bayrak Programı’nı uygulayan ülkelerde temsilci organizasyonlar ile birlikte yürütmek istiyor. Bu kapsamda ülkemizi temsilen Vakfımız bu uygulamanın pilot ülkesi olarak çalışma kararı aldı. (Kaynak:Mavi Bayrak Türkiye)

Bu haber toplam 526 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.