35 Kişiye Başarı Belgesi Verildi

35 Kişiye Başarı Belgesi Verildi
Neval ÇOLAK- Dünya Diyabet Günü nedeniyle, Muğla Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Eğitim Salonu’nda halk eğitimi verildi. 14 Kasım Diyabet Günü kapsamında...

Neval ÇOLAK- Dünya Diyabet Günü nedeniyle, Muğla Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Eğitim Salonu’nda halk eğitimi verildi. 14 Kasım Diyabet Günü kapsamında konunun “Diyabet ve Aile” olduğu eğitimde 35 kişiye başarı belgesi verildi.

Muğla İl Sağlık Müdürlüğü Menteşe Sağlıklı Hayat Merkezi tarafından beslenme danışmanlığı alan ve anlamlı şekilde kilo kaybeden kişileri motive etmek, onure etmek amacıyla düzenlenen “Sağlıklı Besleniyorum, Sağlıklı Zayıflıyorum” programı ile 200 kişiye belge verilerek, tüm ilçelerde verilen kilo kaybının 5 Bin kilogramın üzerinde olduğu ifade edildi.

35 Kişiye Başarı Belgesi Verildi

“Sağlıklı Besleniyorum, Sağlıklı Zayıflıyorum” programı adı altında bu sene 35 kişiye belge vereceğiz diyen Diyetisyen Mustafa Yıldız; “En fazla kilo veren danışanımız 39 kilo verdi. Kişiler kendi inisiyatifleriyle zayıfladıkları ya da daha hareketli hale geldikleri zaman diyabet görülme riskleri tamamen ortadan kalkıyor ya da hastalıklı gıda kontrollü hale geliyor.” şeklinde ifade etti.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Muğla İl Sağlık Müdürlüğü’nce Dünya Diyabet Günü kapsamında halk eğitimi verildi. Eğitime Doç. Dr. Gülhan Akbaba, Uzm. Dr. Gülay Can Yılmaz, Diyabet Hemşiresi Fadime Çakmak, Diyetisyen Mustafa Yıldız, Muğla İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı çalışanları ve vatandaşlar katıldı.

“Her 11 Kişiden 1 ‘i Diyabet Hastası”

Muğla İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanı Dr. Eriş Başaran Akça; “Uluslararası Diyabet Federasyonu 2018 ve 2019 yılında Diyabet Günü’nün temasını aile olarak belirledi. Çünkü toplumun temel taşı ailedir. Diyabet, halk arasında şeker hastalığı olarak biliniyor ama ismi kadar tatlı, güzel bir hastalık değil sonuçta. Kronik süreçli bir hastalık.  Diyabetin önemi nereden geliyor, maalesef diyabet hastalığı Uluslararası Diyabet Federasyonu istatistiklerine baktığınız zaman her 11 kişiden 1 ‘inin diyabet hastası olduğunu söyleyebiliyoruz. Bu ileriki yıllarda daha da artacak. Dünyada şuanda 425 milyondan fazla diyabet hastası var.” dedi.

“Komplikasyonlar Dünyada Her Yıl 5 Milyon Kişinin Ölümüne Sebep Oluyor”

Konuşmalarında şeker hastalığı hakkında bilgi veren Akça konuşmalarına şöyle devam etti; “Bu hastalığın şöyle de bir özelliği var, bu hastalığa iyi baktığınız zaman size her hangi bir orun yaratmıyor ama bu hastalığı önemsemediğinizde, bu süreci iyi yönetemediğinizde o zaman sizin başınızın belası haline gelebiliyor. Şeker hastalığının komplikasyonları var. Görme problemlerinden tutunda, cilt ve ayak bakımında bir sürü yaralar ve iyileşene kadar hatta bazen ölümcül sonuçlar doğuran bir hastalık bu. Komplikasyonlar çok fazla ve bundan dolayı da dünyada her yıl 5 milyon kişi ölüyor. Maalesef okul çağındaki çocuklarda da görülüyor. Erken tanı ve erken tedavi ile hemen kontrol altına alabiliyorsunuz, çocuğun yaşam kalitesinde her hangi bir bozulmaya mahal vermeden çocuğunuz büyüyebiliyor. Çocuklarımızı cipslerden, çikolatan, şekerler, şekerli gıdalardan uzak tutmaya çalışıyoruz. Daha bilinçli bir nesil, daha sağlıklı bir gelecek oluşturmaya çalışıyoruz. Diyabetin temelini kilo oluşturuyor. Hastalarımızın çok büyük bir kısmı kilolu. Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktiviteyi bir arada tutmamız ve bunu yaşam kültürü haline getirmemiz gerekiyor.

“Diyabet Hastalarının Yaklaşık % 55’ine Tanı Konmuş ve Çok Sayıda Kişi Hastalığından Habersiz”

Yapılan açılış konuşmasının ardından Doç. Dr. Gülhan Akbaba; “Tüm dünyada 415 milyon diyabetli insan olduğu biliniyor ve bu sayının 2040 yılında 642 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Ülkemizde yapılan çalışmalar diyabet sıklığının %13.7 olduğunu ve son 10 yılda % 90 artış gösterdiğini ortaya koymuştur. Ancak tüm diyabet hastalarının yaklaşık % 55’ine tanı konmuştur ve çok sayıda hasta hastalığından habersizdir. Bu durumun nedenleri arasında dengesiz beslenme, doğal beslenmeden uzaklaşma, toplumun giderek daha kilolu hale gelmesi, genetiği değiştirilmiş gıdalar, hazır gıdalar ve bunların yapısında bulunan kimyasalların olumsuz etkileri, teknolojinin getirdiği rahat yaşam, çocukların televizyon ve bilgisayarların karşısında çok uzun vakit geçirmeleri, hareketsiz yaşam ve psikolojik stres faktörleri yer almaktadır. Diyabetin sık görülen başlıca klinik belirtileri; çok su içme, çok idrara çıkma, gece sık idrara çıkma, çok yemek yeme, ağırlık artışı veya zayıflama, bulanık görme, bayanlarda vajinal kaşıntı, halsizlik ve yorgunluktur.” şeklinde konuşarak şeker hastalığı ve insülin hakkında sunum yaptı.

Doç. Dr. Gülhan Akbaba‘nın sunumlarından sonra Uzm. Dr. Gülay Can Yılmaz ve Diyabet Hemşiresi Fadime Çakmak konuşma gerçekleştirerek program sinevizyon gösterimi ile devam etti.

Bu haber toplam 949 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.