5 YILLIK YOK OLUŞ

5 YILLIK YOK OLUŞ
Muğla’nın Milas ilçesi Bafa Mahallesi Ilbıra Dağında gerçekleştirilen madencilik faaliyeti ve ağaç kesimi talanı hala devam ediyor. Ilbıra Dağında gerçekleştirilen madencilik faaliyetlerinde doğanın katledilmesi birçok çevreci...

Muğla’nın Milas ilçesi Bafa Mahallesi Ilbıra Dağında gerçekleştirilen madencilik faaliyeti ve ağaç kesimi talanı hala devam ediyor. Ilbıra Dağında gerçekleştirilen madencilik faaliyetlerinde doğanın katledilmesi birçok çevreci tarafından tepkilere neden oldu.

BERİTAN YÜCEL

Milas’ın Bafa mahallesinde Ilbıra Dağında uzun yıllardır gerçekleştirilen maden çalışmaları nedeniyle birçok ağacın kesilmesi Bafalıların ortak endişesi haline geldi.

Time lapse tekniği ile bölgenin uydu görüntüleri incelendiğinde 1984 yılından 2020 yılına kadar geçen süreçte ormanlık alanların her geçen gün yok olduğu görüldü. BAFADER Başkanı Abdullah Gürgün, ağaç kesimlerinin giderek yaygınlaştığını söyledi.

“RED KARARI ALINDI”

Önceki yıllarda Bafa’da Ilbıra Dağı Koruma Platformu kurulduğunu söyleyen Bafa Muhtarı Kerim Tekin, “Mahkemeye müracaat ettik ve mahkeme sonucunda her şeyin yasal olduğu söylendi ve red kararı alındı” dedi.

“ESKİ HALİNE DÖNMESİ MÜMKÜN DEĞİL”

Ağaç kesimlerinin giderek yaygınlaştığını söyleyen Bafa ve Çevre Mahalleler Koruma Geliştirme Dayanışma Derneği (BAFADER) Başkanı Abdullah Gürgün, “Eski kesimlerin gerçekleştiği yerden başka bir alan daha açılmaya başladı. Ormanlarımız giderek yok oluyor. Tünelin üst tarafında soluna doğru Danışment Köyüne yanaştı. Şimdide Bafa tarafında yeni bir yer açmaya başladılar. Oda Bafa’ya doğru gelecek. Bir önlem alınmıyor. Şirket izinlerini nasıl aldıysa mahkemede biz kaybettik. Eski haline döndüreceklerini söylüyorlardı. Bu alanın nasıl eski haline döndürüleceğini bilemiyoruz. Birçok endemik bitkinin bulunduğu bir alan orası. Eski haline dönmesi mümkün değil. Ne yapacağımızı bilmez haldeyiz. Daha önceden bir dernek kurmuştuk fakat davayı kaybedince etkisiz hale geldi. Muğla Milletvekilleri meclise önerge sunmuşlardı oradan da bir şey çıkmadı. Şaşkın şaşkın bu dağa ne yaptıklarına bakıyoruz. Bizim bu dağımız milletimizin yıllardır kullandığı, zeytinlik yaptığı bir alan. Ne Bafalılara ne de sivil toplum örgütlerine sordular” diyerek tepki gösterdi.

“ORMANLIK ALAN YOK OLUCAK”

Bafa halkı olarak bu talana karşı olduklarını defalarca söylediklerini aktaran BAFADER Başkanı Abdullah Gürgün, kendilerini dinleyen kimsenin olmadığını, bu gidişle ormanlık alanın yok olacağını dile getirdi.

Bu haber toplam 703 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.