50 KURUŞLUK İNSAN OLMAYALIM

50 KURUŞLUK İNSAN OLMAYALIM
Aslında daha çok hep 5 kuruş ifadesini günümüzde daha çok kullanırız değil mi? Gözümde beş kuruşluk değeri yok, beş kuruş etmez gibi terimleri sık sık kullanırız günlük hayatımızda. Son zamanlarda aslında 5 kuruşunda...

Aslında daha çok hep 5 kuruş ifadesini günümüzde daha çok kullanırız değil mi? Gözümde beş kuruşluk değeri yok, beş kuruş etmez gibi terimleri sık sık kullanırız günlük hayatımızda. Son zamanlarda aslında 5 kuruşunda 50 kuruşunda ne kadar değerli olduğunu anlamaya başladım.

Bir ekmek alacak olduğumuzda eğer cebimizdeki para 5 kuruş ya da 50 kuruş eksik ise, ekmek alacağımız bakkal tanıdık değilse paramızın eksik olduğunu söylemekte çekiniriz. Bu arada yerli esnaf ve bakkalların değerini bu vesile ile bir kez daha vurgulamış olalım. Mahalle bakkalımıza, yerelimize sahip çıkalım.

Bazen alışveriş üstünden artan ufak tefek küçük para üstlerini kalsın deyip bırakıp geçerdik kimimiz ama yaşadıklarımız hata yaptığımızı anlıyoruz. Bazı devlet kurumlarında vergi dairesi gibi mesela veznesi olup tahsilat yapan bazı kurumlara baktığımızda işlem yaptırmak için gelen kişilerden hep 25 kuruş, 5o kuruş hatta bazen 1 TL, bazen de 2 TL ye kadar para üstlerinin kaldığına şahit oluyoruz. Ara ara da bizzat şehit olmakla kalmayıp yaşayan taraf oluyoruz. Evet belki kuruşların, 1 TL nin bizim için o anda önemi yok ama akşama kadar vezneye yüzlerce kişinin ödeme yapması için uğradığını düşünürsek akşam kasa devrinde vezne çalışanının kesinlikle kasa açığı vermeyeceği garanti olarak görülebilir. Bir tabi bu işlerin vebal kısmını düşünmek lazım, hak hukuk kısmını düşünmek lazım. Kaç defa gittiysek vezneye her seferinde bu durumla karşılaştığımız için artık kötü niyet arıyoruz istemsizce. Bir defa hata ile olabilir,  görmezden gelinebilir tolere edilebilir ama üst üste yapılan hatalar hata olmaktan çıkar olayda kasıt arama gerekliliği doğar. Bilmeyerek değil bile bile kasıtlı yapılan bu eylemler insanların birbirine olan güvenini sarsar.

50 kuruşla ne zengin olunur ne fakir, ne onulur ne donulur tamam ama haksız yere fazla talep edilen 5 kuruşunda, 1 kuruşunda değeri 1 milyon gibidir. Aç kalıp bakkaldan bir ekmek çalmakla da hırsız olunur, banka soymanın adı da hırsızlıktır değil mi?

Yine de birbirimiz için dua edelim; karşımıza 50 kuruşluk eden insanlar çıkmasın diye.

Bu haber toplam 684 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.