92 Yılda 1 Bayan Vekil

92 Yılda 1 Bayan Vekil
1 Kasım seçimleri bitti. Muğla’da CHP 3, Ak Parti 2, MHP 1 milletvekili çıkarttı. CHP ve Ak Parti 7 Haziran seçimlerine göre Muğla’da oylarını arttırdı....

1 Kasım seçimleri bitti. Muğla’da CHP 3, Ak Parti 2, MHP 1 milletvekili çıkarttı. CHP ve Ak Parti 7 Haziran seçimlerine göre Muğla’da oylarını arttırdı. MHP ve HDP ise oy kaybı yaşadı. MHP 1 Kasım seçimlerinde Muğla’da ciddi anlamda oy kaybı yaşadı diyebiliriz. Muğla’da ki siyasi partilerin il başkanları ve yönetimleri 1 Kasım seçimlerini mutlaka değerlendirecektir…

Muğla’da 1 Kasım seçimlerinde üç siyasi parti meclise bayan milletvekili gönderemedi. CHP milletvekili adaylarını eğilim yoklamasıyla belirlemişti. Hiçbir CHP’li bayan eğilim yoklamasında sıralamaya giremedi. MHP’de bu güne kadar hiç bayan sıralamaya giremedi. Ak Parti’de ise 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde 3’üncü sırada Elvan Göçer yer aldı. Seçilebilir bir sırada olmadığı için oda milletvekili olamadı…

Muğla ilk ve son olarak 1995 yılında Anavatan Partisinden Türkiye’nin ilk bayan valisi Lale Aytaman’ı milletvekili olarak meclise gönderdi. Cumhuriyet kurulalı tam 92 yıl oldu. 92 yılda Muğla sadece meclise 1 bayan milletvekili gönderdi. Oysa Muğla’da siyasi partilerin oylarının bu kadar artmasında en büyük etken bayanlardır. Bayanlar Muğla’da ki siyasi partilerde bu kadar etken rol alırlarken temsiliyette son sırada yar alıyorlar…

Akla iki soru geliyor. Ya bayanlar milletvekili, belediye başkanı, il başkanı ya da ilçe başkanı olmak istemiyor. Ya da siyasi partilerde erkekler kadınların bir yere gelmesini istemiyor.  Siyasi partilerde bir kadın kolları başkanlığına ya da il ve ilçe yönetim kurulu üyeliklerine razı oluyorlar. Muğla’da ki siyasi partilerdeki kadınlar parti içerisinde ki güçlerini tam olarak bilmiyorlar sanırım. Seçimlerde kadınlar olmasa hangi erkek aday bir evin kapısını çat kapı çalıp içeriye girebilir…

Muğla’da kadınlar siyasette aktif rol oyanamalırana rağmen temsiliyette nedense görev alamıyorlar. Burada sorun bence kadınların kendisinden kaynaklanıyor. Çünkü temsiliyet anlamında görev almayı çok istemiyorlar. Bu gün Muğla ‘da hangi siyasi partinin il başkanı bayan. Ya da hangi siyasi partinin ilçe başkanı bayan. Hangi bayan belediye başkanı. Belediyelerde kaç tane bayan meclis üyesi bulunuyor…

Ege Bölgesinde diğer illere baktığımızda bayan belediye başkanı da var. Bayan milletvekilleri de var. Bayan il başkanlırıda bulunuyor. Muğla dışındaki diğer illerde belediye meclis üyelerinde bayan sayısı Muğla’nın kat kat üzerinde. İşte Muğla’da kadın ve siyasetin durumu böyle. Kadınlar kendileri istemeyince hiç kimse onlara temsiliyet yetkisi vermez.  Burada kandılar biraz oturup kendilirini düşünmeleri gerekli diye düşünüyorum…

Muğla siyasetinde kadınların yakın zamanda temsiliyet yetkisi alması da zor gözüküyor. Yerel seçimlere ve genel seçimlere yaklaşık 4 yıl var. 4 yıl boyunca Muğla’da ki kadınları temsiliyet noktasında geremeyeceğiz. Peki bir sonraki seçimlerde Muğla’da kadınları temsiliyet noktasında görebilecekmiyiz.  Onu da pek sanmıyorum. Her ne kadar siyasi partiler kadın kotası falan diye bahsetseler de inandırıcı değil…

Seçimlerde kadınları seçilemeyecek noktada aday ettikten sonra 1 değil 3 bayan adayınız olsa ne fayda. Burada önemli olan Muğla siyasetinde aktif rol alan kadınların temsiliyette bizde varız demesi gerekli. Bunu demedikleri istemedikleri sürece hiçbir şey değişmez. Ne il başkanı olabilirler, ne belediye başkanı ne de milletvekili olabilirler.  Artık Muğla siyatesinde kadınların ikinci sınıf olmaktan kurtulmaları gerekli diye düşünüyorum…

Bu haber toplam 534 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.