Ahşabı yaşatmaya çalışıyor

Ahşabı yaşatmaya çalışıyor
Ali Karaçam (64), tarihi Arasta’da küçük bir dükkanda, birçoğu kendi el emeği olan ahşap ürünleri Muğlalıların hizmetine sunuyor. Tahta kaşıktan...

Ali Karaçam (64), tarihi Arasta’da küçük bir dükkanda, birçoğu kendi el emeği olan ahşap ürünleri Muğlalıların hizmetine sunuyor. Tahta kaşıktan sofralık tahtaya, elekten oklavaya kadar ihtiyaç olan tüm ahşap ürünleri el emeği ile yapan Ali Karaçam, baba yadigarı olan işini kendisinin sürdürdüğünü söyledi.

Neval Çolak

Muğla’nın Menteşe ilçesi Arasta bölgesinde Ali Karaçam (64) adlı esnafın ürettiği el emeği ahşap ürünler beğeni görüyor.

Muğlalılar tarafından ‘Ali Usta’ olarak ün yapan Ali Karaçam aynı zamanda Menteşe’nin tek elek üreticisi olarak da biliniyor.

Kendi asıl mesleğinin de babasının mesleği gibi marangozluk olduğunu ifade eden Ali Usta, “Baba mesleğimi yapıyordum, atölyem vardı. Sonrasında müteahhitlik yapmaya başladım ama işler yolunda gitmedi. Bir süre maddi sıkıntılar yaşadık ama tekrar toparladık. 12 yıldır bu küçük dükkanımda ahşap ürünler yapıyorum. Hazır gelen ürünlerin parçalarını monteler, hazır ederim. Babamın yanında çırak olarak yetiştim ve marangozluk mesleği benim için baba yadigarı” dedi.

Marangozluğa başladığı dönemlerde en az 8 çırağı olan Ali Usta bu zamanda gençlerin bu tarz şeylere ilgisiz olduğunu kaydetti.

Mesleğini artık unutulan meslekler arasında gördüğünü söyleyen Ali Karaçam, “Ahşap mutfak ürünleri, kurslarda kullanılan ham ahşap ve el işlerinde kullanılan ürünlerimiz önceden çok satılırdı. Tabi bu pandemi salgını da satışlarımızı çok düşürdü. Büyük alışveriş merkezleri de cabası. Eleman da yetiştiremiyoruz. Ahşap mutfak aletleri kullanıldıkça, bu meslek ayakta kalmaya devam edecek” diye konuştu.

Bu haber toplam 603 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.