AİLE HEKİMLERİ İŞ BIRAKTI: HAKKIMIZI ÖDEYİN

AİLE HEKİMLERİ İŞ BIRAKTI: HAKKIMIZI ÖDEYİN
BERİTAN YÜCEL--Aile hekimleri, 1 Temmuz’da yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ni protesto ederek, 16 Ağustos’ta iş bıraktı. Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası...

BERİTAN YÜCEL--Aile hekimleri, 1 Temmuz’da yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ni protesto ederek, 16 Ağustos’ta iş bıraktı. Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası MYK Üyesi Dr. Can Kirişçi, “Hakkınız ödenmez’ demeyin hak ettiğimiz hakkımızı ödeyin. Sadece maddi değil özlük hakları, şiddetin önlenmesi ve biraz da mesleki onurumuzu koruyacak tedbirler lütfen. Haklarımızı alana kadar eylemlerimize devam edeceğiz” dedi.

Pandemi döneminde büyük sorumluluklar alan Aile hekimleri, 1 Temmuz’da yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne sebebiyle iş bıraktı. Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası MYK üyesi Dr. Can Kirişçi, iş bırakmalarının ana sebeplerinden bazılarının emekliliklerine izin verilmeden, yıllık izne çıkarılmadan aralıksız çalışmaları ve ek ödemelerinin yapılmaması olduğunu dile getirdi.

Zor şartlara rağmen yılmadan çalıştıklarını fakat emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyleyen Dr. Can Kirişçi, “İşi bırakmamızın ana kaynağı özellikle pandemi döneminde sağlık hekimleri emekliliklerine izin verilmeden, yıllık izne çıkarılmadan aralıksız çalıştık tabi ki bundan imtina etmedik. Bazı meslek grupları evde olmalarına rağmen bakanları onları takdir ederek eksiksiz ek ödemelerini ödedi ama maalesef aile hekimlerinde, aile hekimliği çalışanlarında 2 kere size ek ödeme yapıyoruz denilmesine rağmen bunlar pratikte yapılmadı. Bir sürü şarta bağlandı” dedi.

ALACAKLARI ÖDENEK YOK

Bahsedilen ek ödemelerin şartlara bağlanılarak verilmek istediğini aktaran Dr. Can Kirişçi, “Geçen dönemde 3 aylık bir ek ödemeden bahsedilmişti. Onu da hastaların izlenimiyle ilgili bir şarta bağladılar. Nüfusumuzda pozitif olan hastaların her gün telefonla aranması şartına bağlandı. Pratikte mümkün olmadı. Çünkü günde 100 poliklinik yapan bir doktorun listesinde 50 hasta varken tek tek araması çalışma şartlarımızla bağdaşır bir şey değil. Mesaimizin yarısı bu işleme gider. Aile hekimlerine aşı ile ilgili ek ödeme veriliyor diye söylemler çıkıyor. Fakat bununda aslı astarı yok. Bunu da son derece zor şartlara bağladılar. Nüfusunuzdaki aşılama oranına göre vs. şartlara bağlandı. Muğla’nın aşılamada zirvede olmasını göz önüne aldığımızda zaten aşılamadaki başarımızı görebilirsiniz. Bunlar göz önüne alınmıyor. Vatandaş sorumluluğu yok, cezaevinde aşılama yapan aile hekimi arkadaşlar zaten cezaevlerinde aşı dolabı olmadığından dışarıdan aşı getiriliyor bu durumda onların kayıtlarına yazılmıyor. Dolayısıyla alacakları ödenek yok. Ne yazık ki bakanlığımız yandaş kanallarda aile hekimlerine ek ödenek diyor bu da vatandaş karşısında sıkıntılı bir duruma düşürüyor. Hem para alıyorsunuz hem de eylem yapıyorsunuz diye bir söylemle karşı karşıya kalıyoruz” şeklinde konuştu.

“ŞEHİR HASTANELERİNE MÜŞTERİ TEMİNİ İÇİN ORGANİZE EDİLEN BİR UYGULAMA”

Var olan sorumluklarının üzerine eklenen kronik hastalık takipleri nedeniyle de iş güçlerinin arttığını vurgulayan Dr. Can Kirişçi, “Son olarak da bir yönetmelik değişikliğiyle kronik hastalık takipleri diye bir angarya yüklediler bize. Yine bunun fizikken yapılması mümkün değil. Biz tanıdığımız bildiğimiz insanlar için yapmaya başladığımızda yarım saat gibi mesai harcamamız gerekiyor bu işlem için. Benim hedef nüfusumun içerisinde 4 binin üzerinde insan var. İş gününe böldüğümüz zaman günde 24 kişinin izlemini girmek durumundayım. Günde 8 saat mesai yapan bir insandan 12 saat izlem girmesini bekliyorlar. Bunun karşılığında da önce maaşlarımızı yüzde 10 düşürdüler sonra dediler ki bu izlemleri yaparsanız yine eski maaşına döneceksiniz. Türkiye’de her halde maaşları bırakın enflasyon oranında artmasını geri giden meslek aile hekimleridir. Bu kronik hastalık takiplerini başka bir portalda hazırladılar. Portalı incelediğimiz zamanda bu Portalı hazırlayan şirketin Danimarkalı bir şirket olduğunu öğrendik. Ne tesadüf ki bu Danimarkalı firma Şehir Hastanelerinin işletmesinin devredildiği firma. Yani bizden kronik hastalıklarla ilgili tüm hastalarımızın datalarını yabancı bir firmanın hazırladığı portala aktarıyorlar ve tahminen Şehir Hastanelerine müşteri temini için organize edilen bir uygulama” dedi.

“HAKKINIZ ÖDENMEZ DEMEYİN HAK ETTİĞİMİZ HAKKIMIZI ÖDEYİN”

Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası MYK üyesi Dr. Can Kirişçi, son olarak su ifadeleri kullandı:

“Ama sizlerden ricam bir daha ''hakkınız ödenmez'' demeyin lütfen ve hak ettiğimiz hakkımızı ödeyin. Sadece maddi değil özlük hakları, şiddetin önlenmesi ve biraz da mesleki onurumuzu koruyacak tedbirler lütfen. Haklarımızı alana kadar eylemlerimize devam edeceğiz.”

Bu haber toplam 1232 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum