Akarken’den yöresel ürün çadırlarına tepki: “Bu çadırlar kabul edilemez”

Akarken’den yöresel ürün çadırlarına tepki:  “Bu çadırlar kabul edilemez”
Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken, Muğla’nın Menteşe ilçesinde Muğlaspor yararına kurulan yöresel ürün çadırlarına tepki gösterdi.  Akarken “Esnafımız zor durumdayken, bu...

Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken, Muğla’nın Menteşe ilçesinde Muğlaspor yararına kurulan yöresel ürün çadırlarına tepki gösterdi.  Akarken “Esnafımız zor durumdayken, bu çadırlar kabul edilemez” dedi.

Sinem Korkmaz

Muğla’nın Menteşe ilçesinde dönem dönem Muğlaspor yararına kurulan yöresel ürün çadırları, Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken’in tepkisine neden oldu. Akarken, özellikle pandemi döneminde ekonomik olarak zor günler yaşayan esnafın, yöresel ürün çadırları nedeniyle iş yapamaz hale geldiğini söyledi. Akarken yetkililerin konu hakkında doğru karar vereceklerine inandıklarını belirterek, “Bu konuda izin verecek yetkililer kendilerini bu durumda olan esnafın yerine koysunlar sonra karar versinler. Oradan alınacak paralar kendi esnaflarından daha mı önemli onu düşünsünler. Herkes ilk önce vicdanına danışsın” dedi.

“ÜRÜNLERİNDE YÖRESEL OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUZ”

Kurulacak yöresel çadırlarda, yöresel ürünlerin olmadığına değinen Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken, “Öncelikle bu çadırlara yöresel çadır diyerek otantik bir isim yaratmayalım. Çünkü yöresel çadır falan değiller. Sanki kendi bahçelerinden kendi ürettikleri ürünleri getiriyorlarmış gibi bir algı oluşmasın. Öncelikle olayın adını doğru koyalım. Bu yöresel ürün ismi kullanılarak algı yaratılmaya çalışılıyor. Bu insanlar ürünleri imal ediyor, sağlıksız koşullarda satış yapılıyor zaten. Anlıyorum o insanlarda ekmek kavgasında saygım var fakat biz kendi ekmeğimizi koruma derdindeyiz. Öncelikle Muğlalı olarak kendimizi kurtarmamız lazım. Ürünlerin de yöresel olduğunu düşünmüyoruz. Akşamları otobüslerle garaja ürünler İstanbul’dan depolardan geliyor, sonra yöresel ürün diye satılıyor. Bu resmen panayır. Hele ki bu olayın pandemi döneminde savunulacak hiçbir yanı yok. Muğlaspor adı altında bile olsa buna izin vermeyeceklerine inanıyorum. Esnafımız geçekten çok dolu ve biz olumsuz şeyler olmasından korkuyoruz. Bu şehri yönetenlerimizin böyle bir duruma izin vermeyeceklerini düşünüyorum. Esnafımız bu kadar zor durumdayken, bu çadırlar kabul edilemez” dedi.

“ESNAF ÇOCUĞUNUN YÜZÜNE BAKAMAZ HALDE”

Esnafın durumunu göz ardı etmeden karar verilmesi gerektiğini söyleyen Akarken, “Esnafımızla konu hakkında görüştük, sakin kalmaları gerektiğini söyledik. Duyduğumuz kadarıyla çadırların kurulumu ile ilgili hazırlıklar devam ediyormuş. Biz gerekli yerlere itirazlarımızı ilettik. İzin verilmeyeceğine inanmak istiyorum. Yaşadığımız son bir yıllık pandemi döneminde, esnafımız evine ekmek götüremeyecek duruma gelmiştir.  Menteşe’de 6 bin esnaf var. Bu esnaflar hakikaten çoluğunun çocuğunun yüzüne bakamayacak duruma geldi. Bu konuda izin verecek kişiler kendilerini bu durumda olan esnafın yerine bir koysunlar sonra karar versinler. Oradan alınacak paralar kendi esnaflarından daha mı önemli onu düşünsünler. Herkes ilk önce vicdanına danışsın” şeklinde konuştu.

“YOK MU SAYILIYORUZ?”

Esnafa yapılan haksızlığı kabul edemediğini dile getiren Güven Akarken, “Biz esnaf odası olarak bu duruma tamamen karşıyız. Geçtiğimiz yıllarda kurulan çadırlar için bizden de izin talep ediyorlardı. Her seferinde bu son diyerek bizi ikna ediyorlardı. Muğlaspor hassas noktamız olduğu için kabul ediyorduk ama şuan esnafımız çok sıkıntıda. Bu sefer bize izinle ilgili bir talep gelmedi. Yoksa yok mu sayılıyoruz? Esnafın zor durumda olduğu neden görünmüyor? Esnaf odası başkanı olarak bu konuda fazla hassas ve duyarlıyım çünkü kendimde 40 senedir esnafım. Dolayısıyla esnafın sıkıntılarını en iyi gören gözün ben olduğumu düşünüyorum. Esnafın sıkıntılarını görüyorum, hissediyorum ve bu haksızlığı kabul edemiyorum. Esnafın zaten küçülen ekmeğine birilerinin ortak edilmesini kabul edemiyorum. Biz esnafımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Menteşe Belediye Başkanımız Bahattin Gümüş’ünde esnafımızın yanında olacağına inanıyoruz” dedi.

Bu haber toplam 482 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.