Akkaya: "Ender bir şairdi"

Akkaya: "Ender bir şairdi"
Prof. Dr. Hayrettin Akkaya, milli şair Mehmet Akif Ersoy’u anlattı. Akkaya, asıl mesleği veterinerlik olan şairin ender özelliklerde biri olduğunu vurguladı.İstiklal...

Prof. Dr. Hayrettin Akkaya, milli şair Mehmet Akif Ersoy’u anlattı. Akkaya, asıl mesleği veterinerlik olan şairin ender özelliklerde biri olduğunu vurguladı.

İstiklal Marşımızın kabulünün 96’ıncı yıldönümü dolayısıyla Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Veteriner Fakültesince "Baytar Mehmet Akif" temalı anma etkinliği gerçekleştirildi.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda düzenlenen etkinliğe Milas Belediye Başkan Yardımcısı Faik Karagöz, Milas Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Muzaffer Demir, Milas Müftüsü Ali Saim Doğru, Milas Kent Konseyi Başkanı ve Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Günlük, Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Konuşmasının başında yer sorunu nedeniyle eğitim-öğretime geçilemeyen Milas Veteriner Fakültesi hakkında bilgi veren Akkaya, bina sorununun büyük ölçüde çözüldüğünden söz ederek devrin Başbakan tarafından onaylanmasının ardından hayata geçeceğine değindi.

Konferans konuşmacısı Milas Veteriner Fakültesi Prof. Dr. Hayrettin Akkaya, asıl mesleği veterinerlik olan milli şair Mehmet Akif Ersoy'un hayatına ilişkin bilgiler verdi.

Ersoy'un veterinerliğinin pek dile getirilmediğini aktaran Akkaya, "Akif'i bilen ve ona saygı duyanlar onun baytarlığını, zamanımızdaki adıyla veterinerliğini pek dile getirmezler. Bu durum belki de ona verilen istiklal şairliği unvanının yanında sönük kalmasından kaynaklanmakta." diye konuştu.

Ersoy’un diğer yabancı dillere hakim olması konusu da Osmanlı Devleti’nin geniş sınırlara sahip olması ve içinde barındırdığı toplumlarla açıklanabileceğine değinen Akkaya, “Türkiye dediğimiz zaman dili Türkçe olan, sınırları belli, bayrağı belli olan bir yapıdan söz ediyoruz. Ama Osmanlı dediğimiz zaman geniş bir coğrafya ve sınırsız dil. Arapça, Farsça, İspanyolcadan bile kelimelerin geçtiği bir dilden bahsediyoruz.” diyerek eğitim alanındaki başarılarından da “Tüm eğitim hayatında birinci, güreşte, yüzmede birinci. Çok iyi Arapça, Farsça bilmesi nedeniyle devlet tarafından isyan çıkarılan yerlerde Teşkilat-ı Mahsusa üyesi olarak görevlendirilmiştir.” ifadeleriyle tanıttı.

Veterinerliğiyle ilgili görevinden haksızlıklara baş eğmediği için Ersoy’un istifa ettiğini aktaran Akkaya, günümüzde bir kesimin milli hislerin tercümanı olarak kabul ederken bir kesim görüş belirtmeme ya da aleyhinde söz etme yoluna gitmesine rağmen ender bir şair olduğunu kaydetti.

Akkaya, Atatürk’ün hastalık dönemine denk gelmesi nedeniyle Ersoy’a kimsenin sahip çıkmadığını, yalnız başına vefat ettiğini ve cenazesinin üniversite öğrencileri tarafından kaldırılarak Edirnekapı Şehitliği’ne defnedildiğini dile getirdi.

Konferansın ardından Milas Belediye Başkan Yardımcısı Faik Karagöz, Akkaya’ya plaket verdi.

Bu haber toplam 744 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.