Akyaka Ortaçağ Kalesi gün yüzüne çıkıyor

Akyaka Ortaçağ Kalesi gün yüzüne çıkıyor
Muğla’nın Ula ilçesinde İdyma Antik Kenti’nin bir parçası olan Akyaka Ortaçağ Kalesi’nde restorasyon çalışması devam ediyor. Muğla Valisi Orhan Tavlı, Akyaka Ortaçağ Kalesi’ni ziyaret ederek, sürdürülen kazı çalışmalarını...

Muğla’nın Ula ilçesinde İdyma Antik Kenti’nin bir parçası olan Akyaka Ortaçağ Kalesi’nde restorasyon çalışması devam ediyor. Muğla Valisi Orhan Tavlı, Akyaka Ortaçağ Kalesi’ni ziyaret ederek, sürdürülen kazı çalışmalarını yerinde inceledi.

Ula’da 14 Eylül 2020 tarihinden itibaren kesintisiz bir şekilde yürütülen İdyma Antik Kenti kazı çalışmaları, 20 işçi ve 10 kişilik bilimsel ekip tarafından gerçekleştiriliyor.

Muğla Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı ve Ula Belediye Başkanlığının destekleriyle gerçekleştirilen kazı çalışmalarını Vali Orhan Tavlı, Ula Belediye Başkanı Özay Türkler ile birlikte ziyaret ederek, Kazı Başkanı Doç Dr. Abdulkadir Baran ve Yardımcısı Dr. Nil Dirlik’den bilgiler aldı.

Bugüne kadar herhangi bir kazı ve restorasyon çalışması yapılmayan ve yoğun bir bitki örtüsü altında gizlenmiş kale ve çevresindeki kalıntıların gün yüzüne çıkarılması için 10 dönümlük alanda ot ve bitki temizliği gerçekleştirildi. 600 metre uzunluğundaki Akyaka Kalesi’nin yaklaşık 250 metre uzunluğundaki bölümü kuleleriyle birlikte kazılarak açığa çıkarıldı ve acil müdahale gerektiren kısımlarda duvarların tamiratları gerçekleştirilmeye başlanıldı.

TÜNEL KISMEN KAZILARAK GÖRÜLEBİLİR HALE GETİRİLDİ

Çalışmalar kapsamında kalenin kuzey cephesinde yer alan dairesel ve kare formu 9 kulesi açığa çıkarıldı. M.Ö 7. ve 6. Yüzyıllarda inşa edilmiş daha eski sur duvarlarının olduğu ve kalenin bu duvarlar üzerine inşa edilmiş olduğu tespit edildi. Kale içerisinde yer alan kale şapeli ve batısındaki 4 mekanlı bir yapı bloğu kazılarak açığa çıkarıldı. Yapılan çalışmalarda ortaya çıkarılan 4 mekanlı yapı bloğunun önünde bulunan Selçuklu Dönemine ait sikke ve bu yapı bloğunun duvar inşa tekniği kalenin Selçuklular döneminde de kullanılmış olduğuna dair izler taşıyor. Kale’nin içinden başlayarak güney yamaç boyunca azmak kıyısına kadar inen orijinalinde yeraltında gizlenmiş tonozlu bir tünel kısmen kazılarak görülebilir hale getirildi. Yapının kalenin kuşatılması sırasında gizlice temiz su teminini sağlamak için yapılmış olduğu anlaşıldı. Tepenin güney yamacında, İnişdibi caddesi kıyısında yer alan ve daha önceki zamanlarda kısmen tahrip edilmiş olan M.Ö 5. ve 3. yy’larda inşa edilmiş yapıların kazılarına başlanılmış ve yapılar kısmen görülebilir hale getirildi. Kalenin kuzeybatı kısmında yer alan bir kaya mezar kazılarak temizlendi.

GEÇİCİ KORUMA TEDBİRLERİ ALINDI

İnişdibi Caddesinde yer alan 4 adet anıtsal kaya mezarın da temizlik ve kazı çalışmaları gerçekleştirilerek, belgelenmeleri gerçekleştirildi ve alanda geçici koruma tedbirleri alındı.

Bu haber toplam 601 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.