Akyakalı çevrecilerden dolgu tepkisi

Akyakalı çevrecilerden dolgu tepkisi
***Kadın Azmağının ve Gökova Sulak Alanının ekosisteminin korunabilmesi için protesto gerçekleştiren MUÇEP Gökova Meclisi, “Restoran ve otel işletmeleri kıyı kanununa aykırı olarak işgal ettikleri alanları daha da genişletmek...

***Kadın Azmağının ve Gökova Sulak Alanının ekosisteminin korunabilmesi için protesto gerçekleştiren MUÇEP Gökova Meclisi, “Restoran ve otel işletmeleri kıyı kanununa aykırı olarak işgal ettikleri alanları daha da genişletmek için gözbebeğimiz Azmağın kıyısını dolduruyorlar, ağaçları, sazlıkları kesiyorlar ekosisteme zarar veriyorlar, kamusal alanları özel kullanımlarına geçiriyorlar” görüşünde birleşti.

***Akyaka’da yapılan protestonun yanlış olduğunu dile getiren Akyaka’daki restoran işletmecisi Ziya Öner, “Kendi arazimiz üzerindeki yere ‘burada bunu yapamazsın’ diye tepki gösteriyorlar. Sadece seyyar bir büfe koyduk. Akyaka’da birçok yere dolgu yapılıyor. Şahsa ait olmayan devlete ait olan yerlerin üzerini yakıyorlar, dolduruyorlar, bunların hiçbirine bir şey söylenmiyor. Bütün bunlar art niyetle yapılan şeyler” dedi.

Beritan Yücel

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Gökova Meclisi, uluslararası sözleşmelerle koruma altında olan Ula ilçesine bağlı Akyaka Mahallesindeki Kadın Azmağının kıyı ekosisteminin tahrip edilmesini protesto etmek üzere bir araya geldi.

“BU ALANI KAMUYA KAPATTIKLARINI İLAN ETTİLER”

Ekosistemin talan edilmesini protesto etmek için bir araya gelen MUÇEP Gökova Meclisi, Kadın Azmağında bir basın açıklaması gerçekleştirdi. MUÇEP Gökova Meclisi adına basın açıklamasını okuyan Emine Dayıoğlu, “Bulunduğumuz bu alan paradan başka değer tanımayanların saldırısı ile tahrip edildi. Dışarıdan taşıdıkları malzeme ile doldurarak Azmak kıyısının doğal yapısını bozdukları yetmiyormuş gibi, bir de ‘özel mülk’ tabelası çakarak bu alanı kamuya da kapattıklarını ilan ettiler. Yani onların para hırsı ne Özel Çevre Koruma, ne ekoloji ne de kıyı kanunu tanıyor. Belli ki devletin kurumlarını da tanımıyor. Pandemi koşullarını adeta fırsat bilerek tüm kurumların gözünün önünde rahatça Gökova Bölgesi’nin doğal değerlerine saldırabiliyorlar. Şu iyi bilinmelidir ki; koşullar ne olursa olsun, Akyakalılar, Gökovalılar olarak bizler, varlık nedenimiz olarak gördüğümüz bu değerlerimizi ve tüm canlılarla birlikte yaşamsal ve ortak varlıklarımız olarak gördüğümüz müştereklerimizi korumakta kararlıyız. Bu oldubittilere izin vermeyeceğiz! Doğamızı savunmak için geçmişte olduğu gibi şimdi ve her zaman her türlü meşru ve yasal mücadeleyi vereceğiz” dedi.

MUÇEP Gökova Meclisi Üyesi Dayıoğlu, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde 1. Derece Doğal Sit Alanı statüsünde olan Azmak ve Akyaka gibi birçok koruma alanının, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koruma statülerini düşürmesinin ya da tamamen kaldırması sonucunda talan ile karşı karşıya bırakıldığı belirtti. Emine Dayıoğlu, “Bu talan kocaman bir yalan kılıfına sokularak yapıldı. Bakanlık koruma statülerinin kaldırmasını bir gayrimenkul şirketine ihale ederek hazırlattığı ve dört yıldır devlet sırrı gibi kamuoyundan gizlediği sözde ‘Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu’na dayandırdı. Bu rapor nihayet elimize geçtiğinde yapılan çalışmanın bilimsellik ve ekolojik temelden yoksun, tamamen rant temelli koca bir aldatmaca olduğunu anladık. MUÇEP Gökova Meclisi olarak raporla ilgili yaptığımız değerlendirmeyi geçtiğimiz yıl Eylül ayında kamuoyu ile paylaştık ve Bakanlığa da gönderdik. Yine geçtiğimiz yıl Sayıştay, yayınladığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilgili Denetleme Raporu’nda Ekolojik Temelli Bilimsel Raporun hazırlanışında Bakanlığın kendi hazırladığı mevzuata dahi uymayan birçok nokta belirleyerek yasalara da aykırı olduğunu ortaya koydu” şeklinde konuştu.

“KAMUSAL ALANLARI ÖZEL KULLANIMLARINA GEÇİRİYORLAR”

İlgili kurumların hukuksuzluklara engel olmadığını belirten Dayıoğlu üyeleri, adeta hukuksuzluklara yol verildiğini dile getirerek, “Şimdi skandal niteliğindeki bu rapora sırtına dayayan sermaye ve devlet güçlerinin Gökova ÖÇK Bölgesi’ne karşı büyük bir talan girişimini başlattığını anlıyoruz. Geçtiğimiz yıl Eylül ayında askıya çıkarılan Akyaka İmar Planı Revizyonu ile talan girişimi resmiyet kazandı. Bu planın yürütmesinin durdurulması ve iptal edilmesi için açtığımız dava sürerken fiili saldırılar da hız kazandı. Restoran ve otel işletmeleri Kıyı Kanununa aykırı olarak işgal ettikleri alanları daha da genişletmek için gözbebeğimiz Azmağın kıyısını dolduruyorlar, ağaçları, sazlıkları kesiyorlar ekosisteme zarar veriyorlar, kamusal alanları özel kullanımlarına geçiriyorlar. Bütün bunlar Özel Çevre Koruma Hükümlerine, Kıyı ve İmar Kanunu’na göre suç niteliğindeki eylemlerdir” dedi.

MUÇEP Gökova Meclisi üyeleri, Muğla Valiliği, Ula Kaymakamlığı ve Ula Belediyesi’ne de seslenerek, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi’ni tahrip eden bu tür uygulamalara izin vermemelerini ve ÖÇK hükümlerinin, imar kanununun ve kıyı kanununun uygulanması için yasal sorumlulukların yerine getirilmesini istedi.

“ART NİYETLE YAPILIYOR”

Söz konusu alanda bulunan bir restoran işletmecisi Ziya Öner de, yapılan protestonun art niyetle yapıldığını ve kendine ait olan mülkün üzerinden eleştirildiğini ifade etti. Ziya Öner, “Gastronomi alanında tanınan biriyim. Yurt içi ve yurtdışında birçok deneyimleri olan biriyim ama buraya geliyorum, bu tür bir tepkiyle karşılaşmak üzücü bir durum. Açıklanan basın açıklaması doğru bir protesto değil. Bizim burada yapmış olduğumuz hiçbir değişiklik, hiçbir dolgu işlemi falan yok. Bizim kendi tapulu olan yerimize gelerek bu konu ile ilgili bir şeyi bize sormadan basın açıklaması gerçekleştirdiler. Biz burada Akyaka’nın kaliteleşmesi için çalışıyoruz. Kendi arazimiz üzerindeki yere ‘burada bunu yapamazsın’ diye tepki gösteriyorlar. Sadece seyyar bir büfe koyduk. Akyaka’da birçok yere dolgu yapılıyor. Şahsa ait olmayan devlete ait olan yerlerin üzerini yakıyorlar, dolduruyorlar, bunların hiçbirine bir şey söylenmiyor. Bütün bunlar art niyetle yapılan bir şey” diye tepki gösterdi.

Bu haber toplam 614 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.