ALAVARA KOYU’NA YÖNELİK KARAR İPTAL EDİLDİ

ALAVARA KOYU’NA YÖNELİK KARAR İPTAL EDİLDİ
***Muğla’nın Datça ilçesinin eşsiz güzelliklerinden biri olan Alavara Koyu’nun 1. derece niteliğindeki doğal Sit Alanının koruma derecesinin düşürülerek bir kısmının 2. derece ve bir kısmının da 3. Derece olarak değiştirilmesine...

***Muğla’nın Datça ilçesinin eşsiz güzelliklerinden biri olan Alavara Koyu’nun 1. derece niteliğindeki doğal Sit Alanının koruma derecesinin düşürülerek bir kısmının 2. derece ve bir kısmının da 3. Derece olarak değiştirilmesine yönelik karar Muğla 2. İdare Mahkemesi'nce iptal edildi.

*** Avukat Ali Kurt, “Bu iptal kararı ile Alavara Koyunda yazlık tatil köyü yapılmasının önü kapatılmış oldu. Ayrıca, bu davayı açanların ve bu alanları korumak isteyenlerin, bölgede yaşayan yerli halka karşı olduğu yolundaki yalanların da asılsız olduğu kanıtlanmış oldu” dedi.

BERİTAN YÜCEL

Datça’nın Emecik Mahallesi Alavara mevkiindeki 1. derece niteliğindeki Doğal Sit Alanının koruma derecesinin düşürülerek bir kısmının 2. derece ve bir kısmının da 3. Derece olarak değiştirilmesine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 10.02.2020 tarihli olurunun iptali için Datça Belediyesi Muğla 2. İdare Mahkemesinde iptal davası açmıştı.

Muğla 2. İdare Mahkemesinde görüşülen dava sonuca bağlandı ve Bakanlığın Alavara Koyu ile ilgili kararının oy birliğiyle iptaline karar verildi.

35 çevre gönüllüsü vekili olarak davaya katılma isteğinde bulunduklarını söyleyen Avukat Ali Kurt, “Mahkeme bu isteğimizi kabul etti ve davaya katıldık” dedi.

İptal kararını değerlendiren Ali Kurt, “Bu iptal kararı ile Alavara Koyunda yazlık tatil köyü yapılmasının önü kapatılmış oldu. Ayrıca, bu davayı açanların ve bu alanları korumak isteyenlerin, bölgede yaşayan yerli halka karşı olduğu yolundaki yalanların da asılsız olduğu kanıtlanmış oldu” ifadelerini kullandı.

GENİŞ BİR RAPOR HAZIRLANDI

Bilirkişi heyetinin olay yerini incelediğini ve çok geniş bir rapor hazırladığını aktaran Ali Kurt, “Mahkeme davalı Bakanlığın savunmasını istediğinde Bakanlık hem yazılı savunma yaptı hem de bu işlemin sebebini oluşturan Ekolojik Temelli Bilimsel Rapor adını verdiği ve tüm Türkiye için bir emlak şirketine hazırlattığı bütün sit alanlarının yeniden değerlendirildiği, 2016 yılında hazırlanmış bir raporun sadece Datça ile ilgili bölümünü gönderdi.  2016 yılında hazırlattırılan bu raporun bir örneğini almak için aynı yıl yüzlerce kişi başvurmuş ve bilgi edinme hakkı kapsamında bu raporu istemişti. Bakanlık raporun tamamını mahkemeden de saklayınca mahkemeye başvurduk ve raporun tamamının dosyaya sunulmasını istedik. Rapor dosyaya sunuldu. Bu aşamadan sonra mahkemece beş kişilik bir bilirkişi heyeti atandı, bu sırada dosyaya gelen bir evraktan aynı işlem için Muğla Büyükşehir Belediyesinin de aynı mahkemede dava açtığı öğrenildi. Bilirkişi heyeti olay yerini inceledi ve çok geniş bir rapor hazırladı” dedi.

“YAPILAŞMA BASKISI YARATACAK”

Raporda davaya konu Bakanlık işleminin kamu yararına uygun olmadığı iptali gerektiği yönünde rapor verdiğini dile getiren Kurt, “Süreçte bölgede yapılaşma baskısı yaratacağı ve ekolojik dengenin bu sebeple ciddi biçimde etkileneceği’ gerekçesi ile iptal kararı verdi. Bu iptal kararı ile Alavara Koyunda yazlık tatil köyü yapılmasının önü kapatılmış oldu. Ayrıca, bu davayı açanların ve bu alanları korumak isteyenlerin, bölgede yaşayan yerli halka karşı olduğu yolundaki yalanların da asılsız olduğu kanıtlanmış oldu” ifadelerini kullandı.

“HALA DURMUYORLAR”

Avukat Ali Kurt, “Ne yazık ki rant hırsı gözünü bürümüş olanlar hala durmuyor. Datça İlçesinin en güzel koylarından olan Emecik/ Alavara ve Yazıköy /Bağlarözünde bu kez de Jeotermal Arama Ruhsatı verildiğini ve ruhsat alan şirketin arama faaliyetlerine başladığını öğrendik. Bu kez de bu saldırıya karşı mücadele etmek üzere gereken hukuksal mücadeleyi başlattık” diye konuştu.

Bu haber toplam 709 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.