Altın gibi değerli bitki safran

Altın gibi değerli bitki safran
Tat ve görselliğinin yanında kozmetik ve ilaç sanayiinde ana ham madde olarak kullanılan safranın ekonomik değeri çiftçileri cezbediyor. 80 bin safran çiçeğinden...

Tat ve görselliğinin yanında kozmetik ve ilaç sanayiinde ana ham madde olarak kullanılan safranın ekonomik değeri çiftçileri cezbediyor. 80 bin safran çiçeğinden 500 gram safran elde edilirken kilosu 40 bin liradan alıcı buluyor.

Teslime YILDIRIM

Çiçeğinin yanında yüksek ekonomik değeriyle de muhteşem bir bitki olan safranın hasadında son günler yaşanıyor.  Muğla’nın Ula ilçesinde safran üreticiliği yapan Mehmet Berksun Ülkü, safranı göze hitap eden güzel bir çiçek ve kullanım alanları açısından kıymetli bit bitki olduğu için tercih ettiğini söylerken, henüz bir yıllık üretici olduğunu ifade etti.

Ülkü, safran bitkisinin emek ve özen gerektiren bir işçiliğinin olduğunu vurgulayarak “Safranı tat ve görsellik olarak tanıyordum yetiştiricilikle birlikte üretimin inceliklerini de öğrendim. Tadını, kokusunu ve görselliğini beğendiğim safran üretimini gerçekleştirmeye karar verdim. Yetiştirme yöntemlerini ve bitkinin yaşam koşullarını araştırarak işe başladım. Safran ekimi için gerekli şartları oluşturdum. Verdiğim emeğin karşılığını güzel çiçeklerle alıyorum” dedi.

Safran bitkisinin hem Türkiye’de hem dünyada önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Mehmet Berksun Ülkü şunları söyledi:

”Safran 20-30 cm. boyunda, sonbaharda yaprakları ile birlikte mor renkli çiçekler açan, soğanlı bir kültür bitkisidir. Tohum vermez, soğanları ile üretilir. Safranın iklim şartları ılıman iklim sıcak iklime de dayanıklıdır. Özellikle çiçek açamadan önce yağmur zamanında yağar ise çok verimli olur büyümesi ve gelişmesi için yağmur önemlidir. Güneş ışığını severler gölgeden hoşlanmazlar.”

Safran bitkisinin ekiminin hasadının ve yetiştirme koşullarının zahmetli olduğunu belirten üretici Ülkü, her işlemin elle gerçekleştirildiğini ve özellikle hasadının zaman aldığını söyledi.

Ülkü hasattan sonra safran çiçeğinin iç kısmındaki (stigmanın )çiçek ortasında bulunan mor iplerin ayrıştırıldığını sarı poleninde alınarak daha sonra kurutma işlemi yapıldığını anlattı.

Ülkü hasad sürecini şöyla anla anlattı “ Safran hasadı ekim ayı sonlarında başlayarak kasım sonuna kadar devam eder yaklaşık bir ay sürer. Sabah erken saatlerde hasat edilmedir. Her gün çoğalarak çiçek açar çiçekler herhangi bir makine yöntemi ile yapılamaz toplama yalnızca el ile yapılabilir. Bu yüzden işçilik ağırdır ve masraflıdır.”

Mehmet Berksun Ülkü,Safranın  birçok sektörde önemli yere sahip olduğunu vurgulayarak, “Safran kuvvetli bir baharattır. Safran çiçeklerinden reçel orta kısımdaki sarı bölümden safran poleni yapıyoruz. Yemeklerde tatlılarda pilavda baharat olarak kullanılır güzel bir tadı vardır sağlık açısından birçok yararı bulunmaktadır. Sanayi kozmetik, gıda sektörü gibi birçok alan da önemli yere sahip olan safran aynızamanda katmadeğeri de yüksek bir bitki. Yarım kilogram safran elde edebilmek için yaklaşık 80 bin çiçek hasat edilmedir” sözleriyle safranın öneminden bahsetti.

Bu haber toplam 1076 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.