ANNE SÜTÜ MUCİZESİ

ANNE SÜTÜ MUCİZESİ
Anne sütü bebeğin hayata gözlerini açtığı ilk saatlerden itibaren tüm besin ihtiyaçlarını karşılayan, içeriği tam olarak taklit edilemeyen yegane ve mucizevi bir besindir. Anne sütü yaşayan bir sıvı özelliğindedir. İçeriği...

Anne sütü bebeğin hayata gözlerini açtığı ilk saatlerden itibaren tüm besin ihtiyaçlarını karşılayan, içeriği tam olarak taklit edilemeyen yegane ve mucizevi bir besindir. Anne sütü yaşayan bir sıvı özelliğindedir. İçeriği sabit olmayıp çocuğun yaşına, fizyolojik durumuna uygun bir değişim göstermektedir. Erken doğum yapan annelerin sütü prematüre bebeğinin normal doğan bebeğe göre farklı olan ihtiyaçlarını karşılayabilecek özelliktedir. Doğumdan hemen sonra gelen ilk ağız sütü (kolostrum) içerdiği yüksek orandaki bağışıklık destekleyici ve geliştirici maddeler nedeniyle bebek için doğal bir aşı özelliği taşımaktadır. İlk haftalardan sonra gelen olgun süt, sabah ve akşam saatlerinde, emzirmenin ilk anından sonuna doğru değişim göstererek bebeğin o andaki ihtiyacına yanıt verir. Anne sütü alamayan bebekler için hazırlanan ve anne sütüne adapte edilmeye çalışılan hiçbir mama bu özellikleri gösteremez. Anne sütü ilk 6 ayında bebeğin tüm ihtiyaçlarını (D ve K vitamini dışında) karşıladığından ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslemek yeterlidir. Altıncı aydan sonra da temel besin anne sütü olarak devam eder ancak bebeğin büyümesine bağlı olarak artan demir ve kalori ihtiyacı ek besin dediğimiz anne sütünü tamamlayıcı besinlerle desteklenir.

İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmek bebeğin normal sınırlarda büyüme ve gelişmesini desteklediği gibi, bebeğin ishal ve solunum yolu hastalıklarına karşı korunmasını sağlar. İleri yaşlarda diyabet ve astım gibi hastalıkların gelişimini, obesite gelişimini, bazı kanser türlerinin, kronik hastalıkların (kolitis ülseroza gibi) ve allerjik hastalıkların gelişimini önler. Aynı zaman da yapılan çalışmalar göstermiştir ki ilk 4-6 ay sadece anne sütü ile beslenen bireylerin IQ puanları, hem bilişsel hem işlevsel zeka puanları anne sütü almayanlara göre daha yüksektir.  Emzirmenin anne sağlığı açısından da birçok yararı vardır. Annede kanser sıklığı (meme, over, uterus) emzirme süresi ile doğru orantılı olarak azalır. Ayrıca doğum sonrası kanama riski, anemi ve osteoporoz (kemik erimesi) riski, idrar yolu enfeksiyonu riski azalmaktadır.

Bebeklerimizin sağlıklı büyümeleri ve sağlıklı bir ömür sürmeleri anne sütüyle mümkün. bu mucizevi besinden bebeklerimizi mahrum etmeyelim. Anne sütüyle beslenmede sorun yaşanırsa mutlaka bir uzmandan destek alalım.

Anne sütü bebekler için ideal bir besindir. Çünkü;

  • Temiz ve uygun ısıda
  • Sindirime yardımcı aktif enzimler
  • Enfeksiyondan koruyucu etmenler (Ig’ler)
  • Hormonlar
  • Büyüme faktörlerinin olması
  • Makrobesin öğelerinin (protein, yağ, karbonhidrat) biyoyararlılığının üstünlüğü
  • Mikrobesin öğelerinin (vitamin ve mineraller) biyoyararlılığının üstünlüğü

Sağlıklı günler dilerim.

Bu haber toplam 411 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.