“Anthrax” Nam-ı diğer Şarbon

“Anthrax” Nam-ı diğer Şarbon
Yaptığım araştırmalara göre, Bilim Adamlarının sonsuza dek hayatımızdan çıkarmayı ümit ederek çare aradığı Şarbon, Latince "Anthrax" Antraks, Bacillus anthracis adı verilen bir bakterinin "bir tür mikrop" neden olduğu bir...

Yaptığım araştırmalara göre, Bilim Adamlarının sonsuza dek hayatımızdan çıkarmayı ümit ederek çare aradığı Şarbon, Latince "Anthrax" Antraks, Bacillus anthracis adı verilen bir bakterinin "bir tür mikrop" neden olduğu bir enfeksiyon dur.  Koyun, domuzlar, sığırlar, atlar, köpekler ve keçiler gibi hayvanlarda görülmesine rağmen, şarbon nadiren olsa da insanlarda ortaya çıkabilir. Çevresinde, şarbona neden olan bakteri, yıllarca toprakta yaşayabilen sporları "Sert bir koruyucu kabuk tarafından kaplanan bir tohum türü" oluşturur.  İnsanlar, bu sporların deriye girmesi ile "yara veya çizik deri gibi" veya bu sporların yerleştiği yiyecekleri "genellikle az pişmiş kırmızı et" ya da sporların solunması suretiyle "Akciğerlere soluyarak" temas ederek enfekte olabilirler.  Fakat şarbon bulaşıcı değildir, yani insandan insana bulaşamaz. Hastalığın yerleşmesi için en az 10.000 spor gereklidir. Genellikle sizin ya da tanıdığınız birinin şarbon olması düşük bir olasılıktır. Bu vakaların çoğu hayvanlarla veya hayvansal ürünlerle çalışan insanlarda tespit edilmiştir. Gelişmiş ülkelerde hayvan şarbonu az sayıda görülse de daha tehlikeli olan '"insan şarbonu" vakaları oldukça nadir.1990'lı yıllardan bu yana yüzlerce vakanın görüldüğü Ülkemizde' de en çok insan şarbonuna Doğu Anadolu'da rastlanmış. Şarbon hastalığı Batı Avrupa ülkelerinde nadiren görülen bir hastalık. Avrupa'da resmi kurumların verilerine göre 2011 ve 2015 yılları arasında tüm Avrupa Birliği ülkelerinde 30 şarbon vakası görülmüş. Şarbon hastalığı genellikle deri şarbonu olarak kendini gösteriyor. Bu durumda şarbon bulaşıcı hayvana dokunma yoluyla geçebiliyor. Şarbon üç tipte kendini gösteriyor; Kutanöz veya deri şarbonu, kesilmiş veya kazıyan bir kişi kirlenmiş hayvanları veya hayvan ürünlerini ele alırsa oluşabilir.  Antraks vakalarının yüzde 95'inden fazlası, en az tehlikeli olan kutanöz tiptedir. Kutanöz şarbonu olan bir kişi, merkezinde siyah bir alan ile ağrısız bir ülsere dönüşen küçük bir yara fark edecektir. Tedavi edilmezse, bulaşma vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Diğer bir türü bir insan az pişmiş şarbon sporu bulaşmış et yediğinde bağırsak şarbonu oluşabilir. Bağırsak şarbonu, kutanöz şarbondan çok daha az yaygındır, fakat birisini daha çok daha hızlı kötü hale getirebilir. Bağırsak şarbonu belirtileri şiddetli karın ağrısı, bulantı, kusma, şiddetli ishal ve sindirim sistemi kanamasını içerir. Üçüncüsü ise Pulmoner veya inhale edilen şarbon, şarbonun en nadir halidir, yani solunan şarbon ama aynı zamanda en tehlikeli olanıdır. Pulmoner şarbon genellikle bir soğuk algınlığı ya da ilk başta grip gibi gözükür, fakat hızla şiddetli zatürreye "pnömoni" dönüşür ve hastanede tedaviyi gerektirir. Bir kişinin enfekte olduktan sonra şarbon belirtileri göstermesi genellikle 7 günden az sürer.  Bununla birlikte, pulmoner şarbon belirtilerinin görünmesi bazen aylar alabilir. Bir kişiye şarbon tanısı konduğunda, bulaşma kaynağını bulmak ve izole etmek önemlidir. Şu önlemler alınabilir; Hasta hayvanlar antibiyotiklerle Veteriner Hekim tarafından tedavi edilmeli gerekli görülmesi durumunda itlaf edilmelidir. Risk altındaki tüm hayvanlar her yıl aşılanmalıdır. Mümkünse hayvanlar nakil edilmeden ölüm yerinde, hayvan leşlerini kireçli bir çukura derin bir şekilde gömülmelidir. Hayvan kesilmemeli veya otopsi yapılmamalıdır. Enfekte çiftliklerdeki toprak yüzde beş oranında formalin’ le dezenfekte edilmelidir. Şüpheli hayvan ürünlerini denetlenmelidir. Enfekte hayvan ürünleri filtreli bir sistem içerisinde yakılarak imha edilmelidir. Enfekte olmuş Ahır veya binaları ve makineleri dezenfekte etmek için formaldehit kullanılmalıdır. Yün, saç, post gibi diğer enfekte olmuş ürünleri etilen oksit gazı veya iyonize gama radyasyonu ile sterilize edilmelidir. Allah bu hastalıktan hepimizi korusun, Bol Temiz Gıda ve Sağlıklı günler. Hoşça kalın...

Bu haber toplam 865 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.