Antik kentin diplomalı ilk öğrencileri

Antik kentin diplomalı ilk öğrencileri
Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan 4200 yıllık Stratonikeia antik kentinde Türkiye’de ilk defa iki üniversitenin Arkeoloji Bölümü öğrencileri için...

Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan 4200 yıllık Stratonikeia antik kentinde Türkiye’de ilk defa iki üniversitenin Arkeoloji Bölümü öğrencileri için mezuniyet töreni düzenlendi. Stratonikeia antik kentinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Denizli Pamukkale Üniversitesi’nin Arkeoloji Bölümünden mezun olan 135 öğrenci için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan özel izin alınarak diploma töreni gerçekleştirildi.

Stratonikeia antik kenti tiyatrosunda düzenlenen törene Muğla Vali Yardımcısı Ahmet Ali Barış, Yatağan Kaymakamı Hasan Tanrıseven, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık, Kültür ve Turizm İl Müdürü Dr. Kamil Özer ve öğrenci velileri katıldı. Staronikeia antik kenti kazı başkanı Doç. Dr. Bilal Söğüt açılışta yaptığı konuşmada, “Bugün Türkiye’de Arkeoloji Biliminde pek çok değişikliğin olduğunu gördüğümüz anlardan birini yaşıyoruz. Muğla Sıtkı Koçman ve Pamukkale Üniversiteleri rektörleri bu tarihi anın başlatıcıları oldu. Bu mezuniyet töreni gelecekte de hep anılacaktır, çünkü bir ilki başlattık” dedi.

Denizli Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Stratonikeia antik kentini tanımının ‘Yaşayan antik kent’ demenin daha doğru olacağını belirterek, “Bu tören bir zorunluluktu. Günümüzde artık teknoloji o kadar gelişti ki, iller değil, kıtalar arasında bir fark kalmadı. Bugün bir ilki başararak Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile birlikte Arkeoloji bölüm öğrencilerimizin mezuniyet törenini Muğla’da, tarihi bir kentte, öğrencilerimizin bundan sonraki yaşamlarının bir parçası olan bir mekânda düzenliyoruz. Darülfunun (Üniversite) yerine Üniversiteye geçişin 80. Yılını kutlayacağımız bir dönemde böylesine anlamlı bir töreni iki üniversite ile birlikte tarihi mekânda yapmanın hazzını yaşıyoruz. Türkiye’de ilk defa kazı yapılan bir tarihi mekânda mezuniyet törenini yapılması bu bilim dalının ne kadar ilerlediğinin de bir göstergesi. İnşallah bundan sonraki dönemlerde de yine böyle mekânlarda bu tür mezuniyet törenlerini yaparız” dedi.

Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ise arkeolojinin ruhuna uygun bir tören yapılmasından dolayı mutlu olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Muğla Sıtkı Koçman ve Pamukkale Üniversitelerinin Arkeoloji Bölümü mezuniyet töreni bundan sonra bir örnek teşkil edebilir ve Türkiye’deki diğer üniversiteler de buna benzer mezuniyet töreni yapmalarını önünü açar. Bu bir milât. Bu teklif geldiğinde hiç düşünmeden kabul ettik. Kazı çalışmasının devam ettiği ve tüm medeniyetleri içinde barındıran Stratorikeia antik kentinin ruhu canlandı bugün.”

Konuşmaların ardından Denizli Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğrencileri tarihi kostümler ile Marsyas efsanesi tarihi tiyatroda canlandırıldı. Öğrenciler tarafından antik kentin tiyatrosunda gerçekleşen halk oyunu gösterimi ve müzik dinletisi katılanlar tarafından büyük bir ilgi ile izlendi. Daha sonra mezun olan öğrenciler mezuniyet belgelerini bölüm dekanları ve başkanları tarafından alırken, antik kentte mezuniyet coşkusunu keplerini havaya fırlatarak kutladılar.

Bu haber toplam 577 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.