Antik kentler için destek protokolü imzalandı

Antik kentler için destek protokolü imzalandı
Muğla’da yürütülen arkeolojik kazılara yardımcı olmak, tarihi ve kültürel varlıklarının tanıtımını sağlamak, tarih ve kültür değerlerini sevdirmek, gerek ulusal gerekse uluslararası tanıtımına ve gelişimine daha geniş...

Muğla’da yürütülen arkeolojik kazılara yardımcı olmak, tarihi ve kültürel varlıklarının tanıtımını sağlamak, tarih ve kültür değerlerini sevdirmek, gerek ulusal gerekse uluslararası tanıtımına ve gelişimine daha geniş katkı sağlamak amacı ile Kissebükü Anastasiapolis Antik Kenti, Tlos Antik Kenti, Bozukkale Sualtı Kazısı ve Çaltılar Höyüğü için hazırlanan destek protokolleri imzalandı.

Muğla’da bulunan antik kentlerin gelişimini sağlamak için hazırlanan destek protokollerine yenileri eklendi.

ÇALTILAR HÖYÜK

Çaltılar Höyük Muğla’nın Seydikemer İlçesi'nin kuzeydoğusunda; Elmalı İlçesi'nin 30 kilometre kuzeybatısında; Çaltılar Mahallesi'ne bitişik bir konumda yer almaktadır. Yaklaşık 3 hektar büyüklüğündeki yerleşim, Xanthos nehir sisteminin (modern Koca veya Eşen Çay) üst kısımlarında, mera bölgesinde, denizden yaklaşık 1.250 m yüksekliktedir. Ayrıca Oinoanda ve Balboura antik kentlerinin yakınında bulunur. Bu bölge, Hitit metinlerinde Lukka olarak tanımlanan bir bölge karşılık gelen ve ötesine uzanan bir alanda bulur. Romalılardan önce ise Kabalia olarak adlandırılan bir bölgeye ait olan yöre, Roma Dönemi'nde kuzeyin bir parçası olmuştur.

BOZUKKALE SUALTI KAZISI

Bozukkale Sualtı Kazısı, Bakanlar Kurulu’nun 01/05/2017 gün ve 2017/10228 sayılı kararı ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yürütülen ülkemizdeki ilk yerli ve milli arkeolojik sualtı kazısı olan “Bozukkale Sualtı Kazısı” Dokuz Eylül Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü bünyesinde, Doç. Dr. Harun Özdaş başkanlığında bir ekiple gerçekleştirilmektedir. Türkiye Batık Envanteri-Mavi Miras Projesi kapsamında yürütülen araştırmalarda keşfedilen batığın kazısına 2017 yılında başlanmıştır.

TLOS ANTİK KENTİ

Likya Bölgesi’nin önemli yerleşimlerinden biri olan Tlos Antik Kenti, Seydikemer İlçesi’nin yaklaşık 15 km güneydoğusundaki Yakaköy Mahallesi sınırlarındadır. Bölgenin en yüksek dağları olan Akdağlar’ın batı yamaçlarında başlayan antik yerleşim, Eşen Nehri’nin getirdiği alüvyonlarla oluşmuş vadi düzlüğüne kadar ulaşır. Tlos kent adı Likçe bir ifade olan “Tlawa” kelimesinden türetilmiştir. Tlawa ismi ise MÖ 15. yüzyıldan itibaren Hitit metinlerinde karşılaşılan “Dalawa” yerleşimi ile özdeştir.

KİSSEBÜKÜ ANASTASİAPOLİS ANTİK KENTİ

Muğla’nın Bodrum İlçesine bağlı Mazı mahallesinde yer alan Kissebükü, Bodrum’a 20 km uzaklıkta, etrafı dağlarla çevrili küçük bir körfez görünümündedir. Kissebükü Koyu, Kıyı Karia’nın iki önemli antik kentinin Keramus ve Halikarnassus’un sahil yönündeki kesişme noktalarından birini oluşturmaktadır. Günümüzde “Kissebükü” bazı yayınlarda da “Alakışla” olarak adlandırılan koyun Geç Antik Çağın’daki isminin Anastasiopolis olduğu ileri sürülmektedir. MS 5 yüzyılın başlarında kurulmuş olan kentin MS 7. yüzyılda Arap akınlarının başlamasıyla diğer sahil kentleri gibi terk edildiği düşünülmektedir.

Vali Orhan Tavlı, Muğla’daki antik kentlerin önemine vurgu yaparak, bu protokol ile Muğla İl Kültür Turizm Müdürlüğün ilgilendiği antik kentlerin diğer kurumlarla da iş birliği içinde sahip çıkarak daha aktif hale gelmesi için uğraş verdiklerini söyledi.

Toplantının sonunda Kazı Başkanları da yaptıkları kazılarla ilgili kısa bilgiler sunarak bilgilendirme yaptı.

Bu haber toplam 304 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.