ARICILAR KREDİ ERTELEMESİNİ BEKLİYOR

ARICILAR KREDİ ERTELEMESİNİ BEKLİYOR
BERİTAN YÜCEL--Dünya genelinde çam balı üretiminde marka haline gelen Muğla, yaşadığı orman yangını felaketinde binlerce hektarlık basralı saha ve arıcıların içinde arıları olan kovanları yanarak küle döndü. Muğla Arı...

BERİTAN YÜCEL--Dünya genelinde çam balı üretiminde marka haline gelen Muğla, yaşadığı orman yangını felaketinde binlerce hektarlık basralı saha ve arıcıların içinde arıları olan kovanları yanarak küle döndü. Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Veli Türk, yangında büyük kayıplar veren arı sektörüne verilen destek ve kredi ertelemesi sözlerinin biran önce yerine getirilmesi talebinde bulundu.

Çam balı üretiminde marka haline gelen Muğla’da arıcılar orman yangını felaketinin ardından yaralarını sarmaya çalışıyor. Basralı sahaların yanı sıra kovanlar ve içinde bulunan arılar yanarak küle döndü.

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veli Türk, yangından sonra arıcılar verilen destek sözler için biran önce çalışmalara başlanılması gerektiğini vurguladı.

Öncelikli beklentilerinin arıcılara verilen kredi ertelemesi sözü olduğunu dile getiren Başkan Türk, bazı bankaların yangında zarar gören arıcıları kredi ödemeleri için aramaya başladıklarını ifade etti.

“SÖZLERİN BİRÇOĞU HALEN YERİNE GETİRİLMEDİ”

Ayrıca kovan başı desteği için tespit çalışmalarına da başlanılmadığını söyleyen Başkan Türk, “Devletimizden bir beklentimiz vardı. Kredilerin erteleneceği söylenmişti fakat ertelenmedi. Kovan başı desteği yüzde 100 artacak denilmişti, bunların tespiti halen yapılmadı. Kovan çalışması yapılmadı, kovanlar ölmeye başladı. Arılar kovanın içindeyken açlıkla baş başa kalması nedeniyle ölüm başlayacak. Bunların tespitlerinin biran önce yapılması lazım. Bizim özellikle beklentimiz kredilerin biran önce ertelenmesi çünkü bankalar artık kredilerin ödenmesi için üyelerimizi aramaya başladı. Devletimizde kredi ertelemesinin sözünü vermişti. Yangında en büyük kayıpları yaşayan arıcılar olarak kredi ertelemeleri için bekliyoruz. Ayrıca devlet yanan yerlerdeki bal kaybını ödeyecekti. Verilen sözlerin birçoğu halen yerine getirilmedi” dedi.

“ARILARIMIZIN AÇLIKLA BAŞ BAŞA KALMAMASI İÇİN KIŞLIK ARI YEMİ TEDARİKİ SAĞLIYORUZ”

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği olarak  arıların açlıkla başa başa kalmaması adına kış yemi tedariki için çalışmalar yürüttüklerini belirten Başkan Türk, “Arı yemi üzerine çalışmalara yoğunlaştık. Orman yangınlarında yaklaşık 22 makinemiz yanmıştı. Civan Arıcılık bunun 15 tanesini hibe etti bir kısmını da desteklerle aldık. 22 makinemizi Marmaris Osmaniye ve Köyceğiz’de makinesi yananlara gönderdik. Şuanda bal ormanlarımız yandığı için arılarımızın açlıkla baş başa kalmaması için kışlık arı yemi tedariki sağlıyoruz. Devletimiz birçok paydaşımız yardımlarını gönderdi. Yakında İl Müdürümüzle beraber ihtiyaç sahiplerine yemleri dağıtmaya başlayacağız” dedi.

“MUĞLA’DA KALAN ARICI NERDEYSE HİÇ YOK”

Yangınların ardından Muğla’da neredeyse hiç denilecek kadar arıcı kaldığını ifade eden Başkan Türk, “Marmaris’te arıcılıkla uğraşan vatandaşlar yangından sonra Aydın Söke’de milli parklara yönlendirildiler. Muğla’da ise kalan arıcı nerdeyse hiç yok. Kısmen beklentinin çok altında sahamlar var. Asıl sahamlar beklentinin 3’te 1’ini aldığımız Kuşadası’nda yapıldı. Şuanda Muğla’ya arıcı gelmedi. Gelseler de koyacakları yer yok. Bizim arıcılardan birçoğu da Aydın, Antalya, Manisa, Çanakkale ve İzmir’e gitti. Geri kalan arıcılar ise Muğla içinde uygun yerlerde Menteşe, Datça, Milas yolunda konaklıyor. Onlarında çok fazla bir beklentileri yok. Arıları kışa hazırlayacaklar” dedi.

Bu haber toplam 378 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.