Arıcıların sıkıntısını gündeme getirdi

Arıcıların sıkıntısını gündeme getirdi
MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada arı yetiştiricilerinin ve bal üreticilerinin sorunlarını gündeme getirdi....

MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada arı yetiştiricilerinin ve bal üreticilerinin sorunlarını gündeme getirdi. Konuşmasında Türkiye’nin Dünya Bal üretiminde ikinci sırada olduğuna dikkat çeken Erdoğan arıcıların sorunlarının artık kronikleşmeye başladığının altını çizdi. Konuşmasında Köyceğiz, Yatağan gibi ilçelerde arıcının 13 TL’ye sattığı balın aynı ilçedeki markette 30-35 TL’ye satıldığını söyleyen Erdoğan şu ifadeleri kullandı: “Dünya bal üretiminin yaklaşık yüzde 7’sini ülkemiz gerçekleştirmektedir. 60 bin aile ve 7,9 milyon arıyla Türkiye bu üretimi gerçekleştirmektedir. Ülkemiz arı yetiştiriciliği ve bal üreticiliği konusunda çok uygun bir bitki örtüsüne ve potansiyele sahip olmasına rağmen maalesef bu potansiyelin çok azını kullanabilmektedir; örneğin, Kanada ve Çin gibi ülkelerde kovan başına alınan ürün 50 kilogramın üzerinde olmasına rağmen ülkemizde bu miktar maalesef 15 kilogram civarındadır. Yıllık 105 bin ton bal üretimi yapan üreticilerimiz bu süreçte bazı bürokratik engellerle karşılaşmaktadır. Arıcılarımızın tamamına yakınının gezginci arıcılık yaptığını ve bunlar için zaman kavramının çok önemli olduğunu düşünürsek bürokratik engellerin kaldırılmasının ne kadar zaruri olduğu açıktır.

Erdoğan “Arıcılarımızın maliyetleri içerisindeki en büyük pay nakliyedir. Arıcılarımız, yılda en az dört beş defa taşınmaktadır. Bu sebeple arıcılarımıza ÖTV’siz mazot temini önem arz etmektedir. Konaklama sıkıntısı ve arılarını koyabilecekleri nokta uygulaması önemlidir. Bu noktaların uzman kişiler tarafından belirlenmesi ve arıcılarımızın işlerinin kolaylaştırılması gerekmektedir. Arıcılarımıza oturum alması için tanınan beş günlük süre yetersizdir. Bu sürenin de uzatılması gerekir” dedi.

Bu haber toplam 632 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.