ARILARIN DÖNECEKLERİ ‘MEMLEKETLERİ’ YOK OLDU

ARILARIN DÖNECEKLERİ ‘MEMLEKETLERİ’ YOK OLDU
Marmaris’in çam balı üretiminde marka haline gelen Osmaniye Mahallesinde bulunan çam ağaçları da yangında küle döndü. Geçimini arıcılıkla sağlayan ve yangın nedeniyle arılıklarını, çam ağaçlarını kaybeden Osmaniyeliler,...

Marmaris’in çam balı üretiminde marka haline gelen Osmaniye Mahallesinde bulunan çam ağaçları da yangında küle döndü. Geçimini arıcılıkla sağlayan ve yangın nedeniyle arılıklarını, çam ağaçlarını kaybeden Osmaniyeliler, ekosistemin tekrar onarılmasının yıllar alacağını, topraklarında uzun yıllar boyunca arıcılık yapamayacaklarını düşünüyor.

BERİTAN YÜCEL

Osmaniye Mahallesi Tarımsal Kooperatifi Başkanı Hasan Hüseyin Aydın, Osmaniye’de bal üretim yeri kalmadığını dile getirdi. Ormanların tekrar iyileşmesinin 30 yılı alacağını ifade eden Aydın, “Osmaniye köyü olarak arıcılık yapıyorduk. Arıcılıkla geçimimizi sağlıyorduk. Şuanda bana göre Marmaris’in yüzde 60’ı ama Osmaniye köyünün yüzde 100 bal ormanları bitti. Bal üretimi, artık bu köy balla ilgili üretim yeri kalmadı. Üretim sahası kalmadı. Ormanları tekrar iyileştirmemiz geliştirmemiz 30 yılı alacaktır. 30 yılda bu köy bu balı yiyemeyeceklerdir artık. Bu bitti. Buna ne ekleyebilirim? Bu neden böyle oldu? İşte bunu sorgulamamız gerekir. Bu köy kurtarılamaz mıydı? Bunlar yapılabilirdi. Bunlar yapılmadı” diyerek tepki gösterdi.

MARMARİSLİ ARICILAR İÇİN ÖN ALIM ÇAĞRISI

Marmaris Ekolojik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Çevre ve Arı Koruma Derneği yangınlardan zarar gören arıcılar için ön alım çağrısı yaptı. Muğla’da başta Marmaris olmak üzere Köyceğiz, Bodrum ve Fethiye’de büyük ormanlık alanlar yandığını, hepsinde çam balı üretim alanları da olduğunu ifade eden Çevre ve Arı Koruma Derneği, Marmaris’te yanan alanın tamamen çam balı üretim ormanı olduğunu söyledi.

Marmarisli arıcılara destek olmak amacıyla ellerindeki kekik ve geven balı için ön alım çağrısında bulunan Çevre ve Arı Koruma Derneği, “Her ilkbahar Muğla’lı arıcılar kovanlarını İç Ege’nin ve İç batı Anadolu’nun, Afyon, Kütahya, Denizli, Konya ve Eskişehir’in kekik, geven alanlarına götürür, bal hasat eder ve sonbaharda da çam balı için memleketlerine dönerler. Henüz dönüş zamanı başlamadığı için neyse ki kovanlar yanmadı, ama şu anda sözünü ettiğimiz yerlerde bekleyen kovanların dönecekleri alanlar yandı. Bu sonbahar Marmarisli arıcıların ve arıların dönecekleri bir ‘memleketleri’ yok. Ancak acil ve önemli bir sorun daha var; Marmarisli arıcıların her birinin elinde ‘yayla’da ürettikleri ortalama 2’şer ton balı var. Bu sene bu balı acilen satabilmeleri gerekiyor. Derneğimizin yapageldiği ‘Ön Ödemeli Topluluk Destekli Tarım’ uygulaması çerçevesinde, Marmaris Ekolojik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile birlikte Marmarisli arıcıların ellerindeki kekik ve geven ağırlıklı doğal ve ham ‘yayla’ balı için bir ön alım çağrısı yapıyoruz. Çarık Derneği ve Marmaris Ekolojik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi garantör ve denetleyici bir rol oynayacaktır. Ballar MSKÜ Gıda Analiz laboratuvarında analiz ettirilecektir. Ballar teslim edilirken bu analiz raporu da birlikte verilecektir. Bal kavanoz ve tenekelerinin üzerinde kampanya bilgi etiketleri olacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Bu haber toplam 458 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.