“Artık Ölmek İstemiyoruz”

“Artık Ölmek İstemiyoruz”
Türk İş Muğla Temsilcisi, Tes-İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, Yatağan Termik Santralında geçtiğimiz gün meydana gelen iş kazası nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Erçelik’in açıklamasında şu aşlıklar...

Türk İş Muğla Temsilcisi, Tes-İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, Yatağan Termik Santralında geçtiğimiz gün meydana gelen iş kazası nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Erçelik’in açıklamasında şu aşlıklar öne çıktı:

‘Acımız Büyük’

Şubemiz faaliyet sahası içerisinde bulunan Yatağan Termik Santralinde 19 Temmuz 2018 Perşembe günü sabah saatlerinde kömür bant galerisinde meydana gelen çökme sonucu galeri içerisinde çalışan 11 arkadaşımızdan 9 kişisi sağ olarak kurtarıldı, ancak içeride olan diğer 2 arkadaşımıza ilk etapta ulaşılamadı. Santralde çalışan arkadaşlarımızın ve arama kurtarma ekiplerinin yoğun çalışmaları sonucu 2 arkadaşımızın da enkaz altındaki cansız bedenlerine ulaşıldı. Köprü galeri bant sistemiyle kazan bunkerlerine kömür besleme ünitesi tüm Termik Santrallerinde bulunan bir sistemdir. Ancak ülkemiz santraller tarihinde şu ana kadar böylesine bir çökme olayı hiç yaşanmamıştır. Acımız büyük. Yüreklerimize ateş düştü.

‘Acı Tablonun Nedeni Emek Karşıtı Politikalar’

Özelleştirmeler, taşeron, kuralsız çalıştırma başta olmak üzere, emek karşıtı politikalar, uygulamalar ne yazık ki bir kez daha bugün yaşadığımız acı tablonun ortaya çıkmasına neden olmuştur. Özelleştirme denilince sadece devir tarihinden sonraki 3 yıllık bir süreci değil, geriye dönük yaklaşık 25 yıllık bir süreci kapsamaktadır. Yaşanan facia nasıl olsa özelleştirilecek mantığıyla yatırımların yapılmadığı, revizyon ve yenileme çalışmalarının durdurulduğu, taşeronlaşmanın önünün açıldığı 25 yıllık bir sürecin sonucudur. Yıllarca santrallerimizin özelleştirme kapsamından çıkartılması için verdiğimiz mücadelede, en son 447 gün süren Yatağan direnişinde ne denli haklı olduğumuz bir kez daha ortaya çıkmıştır.

‘Kusuru Olanlar Adalet Önünde Hesap Vermeli’

Tes-İş Sendikası Yatağan Şubesi olarak, şu anki önceliğimiz yaralı kurtulan arkadaşlarımızın iyileşerek bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını sağlamak, yaşamlarını yitiren arkadaşlarımızın acılı ailelerine her türlü desteği vererek yaşanan bu faciada eksiği, kusuru ve ihmali olanların adalet önünde hesap vermelerini sağlamak olacaktır. Hayatını kaybeden arkadaşlarımızın eş ve çocuklarını, onların bize bir emaneti olarak görüyoruz. Onların haklarını korumak, namerde muhtaç olmadan yaşamalarını sürdürmelerini sağlamak bizim boynumuzun borcudur.

‘Haklar Konusunda Görüşmeler Sürüyor’

İş yerinde çalışan diğer arkadaşlarımızın ve firmalarda çalışan elemanların haklarının ve çıkarlarının korunması ve çalışma düzeniyle ilgili konularda işverenle görüşmelerimiz sürmektedir. Şimdilik bir değişiklik söz konusu değildir, herhangi bir değişiklik olduğunda çalışan arkadaşlarımızla ve kamuoyuyla paylaşılacaktır.

‘Acımızı Paylaşanlara Teşekkür Ediyoruz’

Facianın yaşandığı ilk dakikalardan itibaren olay yerine gelerek arama kurtarma çalışmalarını yakından takip eden, bizlere destek veren başta Muğla Valimiz Sayın Esengül Civelek olmak üzere, Türk-İş Genel Başkanımız Sayın Ergün Atalay’a, Tes-İş Genel Merkez Yöneticilerimize, Yatağan Kaymakamımız Sayın Hayrettin Çiçek’e, Milletvekillerimize, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığımıza ve İlçe Belediye Başkanlarımıza, Sendikalar ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Başkan ve Yöneticilerine, Siyasi Partilerimizin İl ve İlçe Yöneticilerine, Demokratik Kitle Örgütlerinin Yöneticilerine, Emniyet ve Jandarma birimlerine ve acımızı paylaşan tüm herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Ayrıca AKUT, AFAD, UMKE gibi arama kurtarma ekiplerine, 112 acil sağlık görevlilerine, Yatağan ve Muğla’daki hastanelerde görev yapan hastane personeli ile güvenlik güçlerimize de teşekkür ediyoruz. Bu faciada yaralanan arkadaşlarımıza acil şifalar dilerken, hayatlarını kaybeden arkadaşlarımız Seray Şimşek ve Sezgin Kılıç’a Allahtan Rahmet diliyoruz. Ailesinin, sevenlerinin ve işçi sınıfımızın başı sağ olsun. Ruhları şad olsun.

‘İş Cinayetlerinde Yeni Düzenleme Yapılmalı’

Türkiye’de günde ortalama 4 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor. Bu konuda Avrupa’da birinci sıradayız. Alınması gereken önlemler ve denetimlerle ilgili hükümetin ve Çalışma Bakanlığının acilen yeni düzenlemelere gitmesi gerekmektedir. Artık yeter, Soma’da, Ermenek’te, Rezidans inşaatlarında, asansörlerde, Yatağan’daki galerilerde yaşanan bu felaketler son olsun. İş cinayetleri son bulsun!…

Bu haber toplam 650 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.