ASIRLIK AĞAÇLAR KESİLDİ

ASIRLIK AĞAÇLAR KESİLDİ
***Muğla’nın Fethiye ilçesindeki Salı pazarında bulunan ve pazarcılar tarafından üzerine çivi, demir çakılan asırlık okaliptüs ağaçlarının kesilmesi vatandaşlar tarafından tepkilere neden oldu.***Özgür Ökten isimli vatandaş,...

***Muğla’nın Fethiye ilçesindeki Salı pazarında bulunan ve pazarcılar tarafından üzerine çivi, demir çakılan asırlık okaliptüs ağaçlarının kesilmesi vatandaşlar tarafından tepkilere neden oldu.

***Özgür Ökten isimli vatandaş, bir ay önce asırlık okaliptüs ağaçlarının korunması için talepte bulunduğunu ve belediyeden dönüş olarak ‘iş programına alındı’  cevabını almasına rağmen, 1 ay sonra bu ağaçların kökünden kesildiğini görünce şok olduğunu belirtti.

Beritan Yücel

Fethiye Salı pazarında bulunan asırlık okaliptüs ağaçlarının kesilmesi ilçede tepkilere neden oldu.

Fethiye’de yaşayan Özgür Ökten isimli vatandaş 1 ay önce belediyeden asırlık okaliptüslerin korunması için talepte bulunduğunu, cevap olarak da iş programına alındığı bilgisini verdiklerini söyledi. Bir ay sonra ise bu ağaçların kesilmiş olduğunu gören Özgür Ökten, sosyal medya üzerinden tepkisini dile getirdi. Ağaçların üzerine çakılan çivilerden ve demirlerden dolayı üzüntü duyduğunu aktaran Özgür Ökten, “Fethiye Belediyesi’nden Salı pazarındaki asırlık okaliptüslerin korunması için talepte bulunmuştum, ‘iş programına alındı’ demişlerdi, 1 ay sonra hepsini kökünden kesmişler. Bu nasıl koruma sağlıklı asırlık ağaçları neden kestiniz? Ben üstündeki çivilere üzülmüşüm, köklerini sıkıştıran betonu dert etmişim, sizden yardım istemişim, siz bu asırlık canları kökünden kesmişsiniz” iddiasında bulundu.

ASIRLIK 2 AĞACIN KESİLMESİNE TEPKİ

Asırlık ağaçların pazar yeri olduğu için yıllar içinde üzerlerine pek çok çivi ve demir çakıldığını, kabuklarının soyulduğunu, yola uzanan üstteki dallarının kesildiğini, hunharca pazar yerindeki bir demir direk gibi kullanıldığını iddia eden Özgür Ökten, “Bu ağaçlar şehir içindeki kanal boyunda bulunuyordu. Altında semt pazarı kuruluyor, önceki yıl yapılan demir-branda üst kapama çalışmasına kadar pazar yerini Fethiye güneşinden koruyan yegane şeydi. Her biri iki üç kişinin birlikte ancak çevresini sarmalayabileceği kadar büyük, asırlık ağaçlar. Evet, her yaşlı anıt ağaç gibi yaralı çürük yerleri vardı, ama canlı, yeşil ve zaten her yıl kaba budama yapıldığı için (uzağa giden dalları yoktu) devrilme ihtimali yoktu” ifadelerini kullandı.

“BASİTÇE KORUNABİLİRDİ”

Koruması gereken asırlık ağaçların, belediye ekipleri tarafından acımasızca kesildiğini dile getiren Özgür Ökten, “Etrafı basit bir havuzla kapatılsa, üstteki kökleri toprakla buluşsa,  çivileri sökülse belki yüzlerce yıl daha insanlara gölge olacaklardı. Ama koruması gereken belediye onları acımadan kesti. Neden basitçe korunabilecek bu asırlık canlı öldürüldü? Bu arada, pazar yerindeki tüm okaliptüsler kesilmiş değil. Kanal boyunda 8-10 büyük ağaç var, bu kesilenler gövdesi en çok insan saldırısına uğramış, yaralı olan 2 tanesi. Üzerine pazarcılar tarafından demirler, çiviler çakılmıştı. Kabuklarını soymuşlardı. Pazarın girişinde bulunan üçlü asırlık ağacı da kesmişler” dedi.

Özgür Ökten, “Ama tekrar edeyim, asla ölmüş, çürümüş veya devrilme tehlikesi olan ağaçlar değillerdi. Onca vahşi budama ve gövdesindeki demirler çivilere rağmen sapasağlam ayakta, güzel ağaçlardı. Her yaşlı canlıda olduğu gibi aksak sorunlu yerleri vardı elbet ama yaşlıları öldürmek neden?” diyerek tepkisini gösterdi.

FETHİYE BELEDİYESİ’NDEN AÇIKLAMA

Fethiye Belediyesi tarafından yapılan açıklamada ise, ağaçların bir daha yeşerme şansı olmadığı, gövdenin tamamen kuruması nedeniyle Fethiye Park Bahçeler Müdürlüğü tarafından 2 ağacın dipten kesildiği aktarıldı.

Bu haber toplam 894 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.