Astsubay oğlunun vefat ettiği koyu korumaya çalışıyor

Astsubay oğlunun vefat ettiği koyu korumaya çalışıyor
Datça’da yaşayan emekli astsubay Bahattin Çetiner, Akvaryum Koyu’nda vefat eden oğlu Astsubay Bahadır Çetiner’in anısına her yıl aynı tarihte çevre...

Datça’da yaşayan emekli astsubay Bahattin Çetiner, Akvaryum Koyu’nda vefat eden oğlu Astsubay Bahadır Çetiner’in anısına her yıl aynı tarihte çevre temizliği yaparak koyu korumaya çalışıyor.

Sevil Yılmaz Oluç

Aslen Karaman Ermenekli olan ve 33 yıldır Muğla’nın Datça İlçesi’nde yaşayan 60 yaşındaki emekli Hava Astsubayı Bahattin Çetiner, oğlunun anısına her yıl 31 Ağustos’ta oğlunun vefat ettiği Akvaryum Koyu’nda çevre temizliği yapıyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personeli ve Salih Reis Gemisi’nde seyir astsubayı olarak görev yaparken, 31 Ağustos 2014 tarihinde arkadaşlarıyla beraber gittiği Datça’daki Akvaryum Koyu’nda dalış yaptığı esnada sığ su bayılması sonucu hayatını kaybeden Bahadır Çetiner’in dileğini,  babası Bahattin Çetiner yerine getiriyor. Bahattin Çetiner; her yıl arkadaşları, akrabaları ve bazen de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan katılanlarla birlikte, oğlunun vefat ettiği Akvaryum Koyu’ndaki çöpleri toplayarak koyu korumaya çalışırken, oğlunun koyun temizliği konusundaki dileğini yerine getiriyor.

TERFİ ALDIKTAN BİR GÜN SONRA HAYATINI KAYBETTİ

Oğlu Deniz Astsubayı Bahadır Çetiner’i 23 yaşındayken kaybettiklerini anlatan Bahattin Çetiner, Akvaryum Koyu’ndaki çöpleri toplamaya başlama hikayesini şu sözlerle dile getirdi:

“Oğlum Bahadır Çetiner,  Deniz Kuvvetleri'nde görev yapan bir deniz astsubayı idi. 2011 yılında deniz astsubayı olarak göreve başladı.  Deniz Kuvvetleri'nde yüzme takımında yarışçı idi, ilave olarak dalgıç brövesi vardı, dalgıçtı. 2014 yılının 30 Ağustos günü ilk rütbe terfisini alacaktı ve aldı da, o gün çok mutluydu. Garnizon Komutanlığı'nın düzenlediği 30 Ağustos törenlerinde çok güzel anılarımız oldu. Hep beraberdik. Gece geç vakitlere kadar topluca eğlendik, ertesi gün öğle saatlerinde yanımızdan ayrıldı, misafir olan arkadaşları ile birlikte Kargı Koyu’nun yanındaki Akvaryum Koyu’na onları kamp yapmaları için yerleştirmeye beraber gittiler. Ben eşimle beraber evdeydim. Saat 16.30 civarında beraber gittiği arkadaşlarından birisi Bahadır'ın telefonu ile beni aradı; amca Bahadır dalmaya gitti beni merak etmeyin, ben bir iki saate ancak gelirim, bekleyin dedi ve yanımızdan ayrıldı. Ama şimdi onu bulamıyoruz diye telefonda bunları söyledi bana. Akvaryum Koyu araç ulaşımına kapalı bir koy,  yolu yok, sadece yaya olarak patika ve zor bir yoldan ulaşılabiliyor. Denizden de ulaşımı var ve genelde tur tekneleri, gezi tekneleri orada mola verirler. Hep çok bakir ve çok güzel bir koydur, oğlum da o koyu çok severdi, bakımsızlığından şikayet ederdi. Biz oğlumuzu o gün orada yaklaşık 5-6 metrelik bir suda,  sığ su bayılması neticesi kaybettik. Sonraki yıllarda her 31 Ağustos günü ben ve yakın çevremdeki arkadaşlarım, akrabalarım ile yürüyerek o koya gidiyoruz, orada onu anıyoruz, denize giriyoruz ardından koydaki ve yol üzerindeki çöpleri topluyoruz. Garnizon Komutanlığı önderliğinde 1-2 yıl organize olduk, bu organizasyonu her yıl yeniledik. O zamanki Garnizon Komutanımız Albay Erdal Maviş bize yardımcı oldu, bu organizasyonu beraberce yaptık. Ben Datça’da evlendim, iki evladım burada doğdu. Eşimi ve oğlumu evime 100 metre uzaklıktaki mezarlığa verdim, her gün gözümün önündeler.”

“OĞLUM SURİYE’DEKİ KİMYASAL SİLAHLARIN İMHASINDA GÖREV ALMIŞTI”

Oğlunun adının şu anda uluslararası sularda görevli Salih Reis Gemisi’ndeki Astsubay Gazinosu’na verilerek yaşatılmaya devam ettiğini belirten Bahattin Çetiner sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ben de Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda görev yapmış buradaki radarın kurulumunda görev almış emekli bir hava astsubayıyım. 2016 yılının 26 Kasım'ında eşim Necla Çetiner’i de kaybettim; o da şu anda oğlumun mezarına 3-5 metre yakında yatıyor. Oğlum Bahadır, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın en büyük gemilerinden olan Salih Reis Gemisi’nde seyir astsubayı olarak görev yapıyordu, uluslararası birçok tatbikatta görev aldı,  en son 2014 yılında Suriye'deki kimyasal silahların imhası için görev almıştı. Şu anda Salih Reis Gemisi uluslararası sularda bir yerde, suların ısındığı bugünlerde kriz dönemlerinden birindeyiz. Beni sürekli arıyorlar,  bu yıl yaptığımız etkinlikten haberleri var ve dün bana gönderdikleri mesajda,  ileride şartlar elverdiğince Akvaryum Koyu’nda çöp toplama etkinliğine katılmak istediklerini ilettiler. Salih Reis Gemisi’ndeki astsubay gazinosunun ismi artık Bahadır Çetiner Salonu olarak değiştirildi.”

Bahattin Çetiner, oğlunun hayatını kaybettiği Akvaryum Koyu’nu ömrü boyunca temizlemeye devam edeceğini, katılım olsa da olmasa da gerekirse tek başına bunu sürdüreceğini ifade etti.

Bu haber toplam 1610 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum