Atatürk ile İlgili Az Bilinenler

Atatürk ile İlgili Az Bilinenler
“Atatürk” hitabını ilk kez dönemin Türk Dil Kurumu Başkanı bir konuşmasında kullanmış. Mustafa Kemal de çok beğenerek soyadı olarak almış. Ancak...

“Atatürk” hitabını ilk kez dönemin Türk Dil Kurumu Başkanı bir konuşmasında kullanmış. Mustafa Kemal de çok beğenerek soyadı olarak almış. Ancak kendisine “Ata” diye hitap edilmesinden hiç hoşlanmazmış.

Manastır Askeri Lisesi yıllarından kalan bir alışkanlıkla hayatı boyunca en sevdiği yemek kuru fasulye ve pilav olarak kalmış. Tatlıya pek düşkün değilmiş ancak canı istediğinde çok sevdiği gül reçelini tercih edermiş.

Ömrü yetseydi bir dünya turuna çıkıp Türk dili ve tarihi üzerindeki çalışmalarını genişletmek en büyük hayaliymiş.

Eğitim hayatı boyunca en başarılı dersi matematikti. Pozitif bilimlere ilgisi hayatı boyunca sürdü. Atlardan sonra en sevdiği hayvan köpekmiş. “Fox” adını verdiği köpeği, Gazi’nin yatağının ayak ucunda uyurmuş. Hayvanlara düşkünlüğü o dereceymiş ki bir gün misafirlerinin de görebilmesi için yeni doğmuş bir tayla annesinin Çankaya Köşkü kabul salonuna getirilmesini bile emretmişti.

En sevdiği dans valsti. Müzik zevki çeşitlilik gösteriyordu. Klasik batı müziği dışında Anadolu ezgilerini de severek dinlermiş. Atamız spor yapmayı çok severmiş, düzenli ata biner, bilardo oynar ve yüzermiş.

Gömleklerinin hepsi beyazmış. Bu gömlekler ilk zamanlarda İsviçre’de özel olarak dikilirken sonra yerli malı kullanma kampanyasına öncülük edebilmek için Beyoğlu’nda bir terziye diktirilmeye başlanmıştı.Hatta takım elbiselerin modellerini de kendisi çizermiş. Lacivert rengini pek sevmediği için gardolabında lacivert renginde elbise bulunmazmış.

Boyu 1.74 cm. Hayatının son dönemlerine kadar 76 olan kilosu hastalığının ilerlemeye başlamasıyla 46’ya kadar düşmüştü. 43 numara siyah rugan ayakkabı giyerdi.

Gittiği yurt gezilerinde kendisi için kurban edilen hayvanlara bakamaz böyle durumlarda sırtını döner ya da kesilmelerini engellermiş.

Özenli ve temiz bir Türkçe konuşurmuş. Ancak bazı kelimeleri Rumeli şivesiyle telaffuz edermiş. Atatürk çok kitap okurmuş, yüzlerce hatta binlerce kitabı varmış kütüphanesinde. En sevdiği kitap Çalıkuşu romanıymış, Reşat Nuri Güntekin’in. Hatta bu kitabı sürekli yanında tutup zaman zaman kitabı rastgele açıp okurmuş.

Mustafa Kemal geometri kitabı da yazmış. Bugün kullandığım üçgen, dörtgen, çap, artı, eksi, bölü, oran gibi Türkçe kelimeleri Atatürk bulmuş.Atatürk’ün bu kitap dışında 13 kitabı daha var. Mustafa Kemal; Medeni Bilgiler, Karlsbad Hatıraları, Bölüğün Muharebe Eğitimi gibi hem askeri hem de toplumsal konularda kitaplar yazmış.

Atatürk isminde bir çiçek olduğunu biliyor muydunuz? Rivayete göre, Atamız çok seviyor diye bu ismi koymuşlar. Bir başka iddiaya göre ise Meksika kökenli çiçeği Türkiye’de yetiştiren bitki bilimciler çiçeğe Atatürk ismini verdi.

Mustafa Kemal Atatürk, son söz olarak, “Aleykümselam”. Anlatınlara göre, Atatürk, doktoruna dikkatle bakmış ve “Aleykümselam” demiş. Ardından girdiği komada 30 saat kalmış. 10 Kasım günü ise maalesef hayatını kaybetti.

Bu haber toplam 979 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.