AY TANRIÇASININ ŞEHRİNDE İLK KAZMA VURULDU

AY TANRIÇASININ ŞEHRİNDE İLK KAZMA VURULDU
Ay tanrıçası Selene’nin şehri ve ay ışığının en güzel izlendiği Bafa Gölü kenarındaki Heraklia Antik Kentinde, kazı çalışmaları başlatıldı. Mitolojide kentin kurucusu olarak ifade edilen Endymion Kutsal Alanında başlayan...

Ay tanrıçası Selene’nin şehri ve ay ışığının en güzel izlendiği Bafa Gölü kenarındaki Heraklia Antik Kentinde, kazı çalışmaları başlatıldı. Mitolojide kentin kurucusu olarak ifade edilen Endymion Kutsal Alanında başlayan çalışmalarda sembolik olarak ilk kazma vuruldu.

Muğla Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından, Milas’ın Kapıkırı Mahallesindeki Heraklia Antik Kenti’nde kazı çalışmaları başladı. Ay tanrıçası Selene’nin şehrindeki Endymion Kutsal Alanında başlatılan kazı çalışmalarının açılış törenine, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Muğla Kültür ve Turizm İl Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl, Doç. Dr. Zeliha Gider Büyüközer ve arkeologlar katıldı. Heraklia Antik Kentindeki kazı çalışmalarında sembolik olarak ilk kazma vuruldu.

AY TANRIÇASININ ŞEHRİNDE İLK KAZMA VURULDU

Muğla Valili Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından desteklenen ve Milas Müze Müdürlüğü tarafından yürütülen kazı çalışmalarının bilimsel danışmanlığını yapan Arkeolog Doç. Dr. Zeliha Gider Büyüközer, Heraklia Antik Kentinin zenginliklerini gün yüzüne çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Zeliha Gider Büyüközer, “Muğla Valisi Orhan Tavlı, birlikte bu bölgeye ziyarete geldiğimizde buradaki potansiyeli gördü. Burada kazı çalışmalarının başlatılmasını istedi. Bakanlıktan kazı iznimiz geldi. Biz çalışmalara başladık. 5 aylık bir projemiz var. Bu sene ilk olarak yapıları temizledik. Hiç el değmemiş bir alan olduğu için de yapılar bitki örtüsüyle kaplanmıştı ve görülemez hale gelmişti. Edymion Kutsal Alanında kurtarma kazısı yapacağız. Amacımız ilk etapta sadece koruma. İlerleyen süreçlerde projelerimiz olacak.” dedi.

AY TANRIÇASININ ŞEHRİNDE İLK KAZMA VURULDU

Arkeolog Doç. Dr. Zeliha Gider Büyüközer

MEVCUT HALİ KORUYUP PROJELER HAZIRLAYACAĞIZ

Heraklia Antik Kentinin hikayesinden bahseden Zeliha Gider Büyüközer, yapıların mevut halinin korunacağını belirtti. Kazı çalışmalarının Enymion Kutsal Alanı’nda başlayacağını bildiren Büyüközer, “Endymion Kutsal Alanı, bu kentteki güzel bir aşk hikayesinin kahramanlarından. Endymion ile Ay tanrıçası Selene. Endymion Latmos Dağı’nda çobanlık yapan genç ve yakışıklı bir delikanlı. Her akşam Ay tanrıçası Selene’nin gökyüzünde doğru çıkışını izlerken ona aşık oluyor. Selene de sadece Endymion’u gördüğü için aşık oluyor. Ve akşamları Endymion’un mağarasında  buluşuyorlar. Daha sonra baş tanrı Zeus, onların her gün yenilenen aşkından etkileniyor. ‘Dile benden ne dilersen’ diyor. Endymion da ölümsüzlük uykusunu diliyor. Böylelikle Selene’den de ayrılmamış olacak. Endymion, burada bulunan ve Paris’te bir müzede sergilenen bir yazıtta, kentin efsanevi kurucusu olarak görülüyor. O nedenle de bir nevi kentin sahibi. Biz de dedik ki buradaki ilk kazma kentin sahibine yakışır. Onun tapınağındayız. Burada mevcut hali dondurup, daha sonrası için projeler hazırlayacağız. Bu çalışmalarımıza izin veren herkese ve öncülük eden Muğla Valisi Orhan Tavlı’ya teşekkür ederim.” diye konuştu.

Bu haber toplam 607 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.