Babasının Namı Olan Çizmeci Kemal’i Yaşatmaya Çalışıyor

Babasının Namı Olan Çizmeci Kemal’i Yaşatmaya Çalışıyor
SİNEM KARAKAYA - Muğla’da ayakkabıcılık mesleğini yürüten meşhur Çizmeci Kemal olarak bilinen Kemal Karaca’nın oğlu Ömer Karaca, baba mesleğini...

SİNEM KARAKAYA - Muğla’da ayakkabıcılık mesleğini yürüten meşhur Çizmeci Kemal olarak bilinen Kemal Karaca’nın oğlu Ömer Karaca, baba mesleğini Arasta’da devam ettiriyor. Eleman yetişmediği için kendisinden sonra mesleğinin devam etmeyeceğini söyleyen Ömer Karaca, sadece sipariş üzerine çizme yapıyor. Fabrikalaşmanın yoğunlaştığı bu dönemde esnaflığın bittiğini söyleyen Karaca, babasının namı olan Çizmeci Kemal’i Arasta’da yaşatmaya çalışıyor.

Çizmeci Kemal’in oğlu Ömer Karaca ile Röportajımız şu şekilde;

-Sizi Tanıyabilir Miyiz?

İsmim Ömer Karaca. 58 yaşındayım. Çizmeci Kemal benim babam olur.

-Çizmeci Kemal İsmi Nerden Geliyor?

Çizmeci Kemal ismi babamdan geliyor. Çizmeci Kemal benim babam. Zamanında çizme yaptığı için lakabı öyleymiş. Rahmetli oldu ama namı benimle yürüyor. İş hayatını beraber yürüttüğümüz için ismi hala bizimle yaşıyor.

-Bu Mesleğe Nasıl ve Ne Zaman Başladınız?

Ben baba mesleğini devam ettiriyorum. Babamdan öğrendim bu mesleği, onun yanında. Küçüklüğümden beri babamla birlikte çalışıyorum. Çıraklıktan ustalığa kadar o yetiştirdi beni. Ben baba mesleğini namı diğer çizmeci Kemal’i Arasta’da devam ettiriyorum.

-Unutulmaya Yüz Tutmuş Meslekler Arasında Arasta ’da Hizmet Veriyorsunuz. Eski Zamanlarla Kıyaslarsak Şu Anki Esnaflığı Nasıl Değerlendirirsiniz?

Esnaflık artık bitti. Her şey ticarete döndü. Esnaflık ahilik kültüründen gelen bir şeydi. Ama günümüzde bu artık yok diyebiliriz. Esnaflık yaparken ticarete dönüşmüş ve deriden çizme yapar satardı. Daha sonra tamir, tadilat ve satış işini devam ettirmiş. Arasta ‘da eskiden bu tarz meslekler çok vardı. Artık çoğu meslek aranır hale geldi. Al-sat dönemindeyiz şimdi.

Babasının Namı Olan Çizmeci Kemal’i Yaşatmaya Çalışıyor

-Çoğu Esnaf Eleman Yetişmediğinden Şikâyet Ediyor. Siz Yanınızda Eleman Yetiştiriyor Musunuz?

Artık esnaflık bitti. Çıraklık yok. Eleman yetişmiyor. Kimse meslek öğrenmediği için benden sonra bu mesleği devam ettirecek kimse yok.

-Hangi İşleri Baz Alarak Çalışıyorsunuz?

Eskiden çizme yapar satardık. Şimdi o yok. İmalatı olan şeyin pazarı olması lazım ki satabilesin. O olmadığı için satış yok. Biz artık sadece özel sipariş üzerine çizme yapıyoruz. Yörük kültürü olduğu için çizmeler günümüzde de artık her şey değiştiği için şu an deri valiz, çanta ve kemer satışı aynı zamanda tamiri yapıyorum.

-Çizmeci Kemal’in Muğla’da Meşhur İsimlerden Olmasının Sırrı Nedir?

En başta güven diyebilirim. Örneğin, herkes çanta tamiri yapar ama herkes aynı işi yapamaz. Biraz da kendi beceri ve bilgiyi kattığın zaman ortaya çok güzel şeyler çıkıyor. Güven ve kalite diyebilirim. Bedeli çok değil belki ama çözemeyenler olduğu için ben çözüyorum.

-Bu Mesleğin Geleceğini Nasıl Görüyorsunuz?

Meslek geleceği bitti. Artık fabrikalaşma ve makineleşme var. Artık el zanaatı dediğimiz sanat bitti. Ekonomiye bağlı bir sistem olduğu için üretip de malını satamıyorsan bittin demektir zaten. Al-sat olayına döndüğü için sistem çok kötü sonuçlar doğuruyor. Bunları oluşturan hükümetin para politikasıdır.

-Röportajımıza Eklemek İstediğiniz Bir Şey Var Mı?

Ben Muğla’yı ve Muğlalıları çok seviyorum. Arastayla gurur duyuyorum. Bu mesleği sonuna kadar devam ettireceğim.

Bu haber toplam 2647 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum