BAFA GÖLÜ’NDE KUŞ GÖZLEM TURİZMİ GELİŞMELİ

BAFA GÖLÜ’NDE KUŞ GÖZLEM TURİZMİ GELİŞMELİ
BERİTAN YÜCEL--Türkiye’nin doğa ve tarih açısından en güzel göllerinden biri olan Bafa Gölü, nesli tehlike altında bulunan nadir kuşlarla birlikte, birçok kuş türüne beslenme, üreme ve kışlama ortamı sağlıyor. Ekosistemi...

BERİTAN YÜCEL--Türkiye’nin doğa ve tarih açısından en güzel göllerinden biri olan Bafa Gölü, nesli tehlike altında bulunan nadir kuşlarla birlikte, birçok kuş türüne beslenme, üreme ve kışlama ortamı sağlıyor. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği  (EKODOSD) Bafa Gölü’nde kuş gözlem turizminin gelişmesinin hem kuşların korunmasını sağlayacağını hem de yöre insanlarının ekonomisine katkı olacağını ifade etti.

Her yıl binlerce su kuşunun geldiği Bafa Gölü (ÖKA) Önemli Kuş Alanı olup, barındırdığı su kuşu sayısı nedeniyle de Ramsar kriterlerini yerine getirdiğini söyleyen EKODOSD, bu kuşlardan birisinin de genellikle gölleri ve kışın iyi korunaklı koyları tercih eden kuğular olduğunu ifade etti.

Son günlerde Bafa Gölü’ne gelen 9 kuğu görsel bir şenlik oluşturuyor.

EKODOSD tarafından yapılan gözlemlerde 3’ünün yetişkin, 6’sının yavru olduğu gözlenen kuğuların son yıllarda İzmir Kuş Cennetinde de ürediklerini dile getirdi. Bafa’da ki yavrularında, uzun mesafe uçuşu yapamadıklarından burada üremiş olabileceği tahmin ediliyor.

KUŞ GÖZLEM TURİZMİNİN EN İYİ YAPILABİLECEĞİ GÖLLERİN BAŞINDA GELİYOR

Bafa Gölü’nün kuş gözlem turizminin en iyi yapılabileceği göllerin başında geldiğini vurgulayan EKODOSD, “Geçtiğimiz yıllarda Bafa Gölü’nün içindeki adalarda, ilk kez Tepeli Pelikanların üreme yaptıklarını Ege Üniversitesi’nden bilim danışmanımız Doç. Dr. Ortaç Onmuş’la birlikte tespit etmiştik. Bafa Gölü kuşlar için çok önemli bir sulak alandır. Aynı zamanda kuş gözlem turizminin en iyi yapılabileceği göllerin başında gelmektedir. Burada nesli tehlike altında bulunan kuşlardan, önemli yırtıcılara kadar nadir kuş türlerini görmek mümkündür. Şu anda gölü mesken edinen kuğularda bunlardan biridir.

60’lı yıllarda Kuşadası’na yerleşen ve Bafa Gölü’ne aşık olup buranın korunması için mücadele eden ve kuş gözlem turizminin gelişmesi için gayret gösteren İngiliz vatandaşı Rosemary Baldwin’in en büyük uğraşı, o yıllarda bir kuş gözlem kulesinin inşa edilmesiydi. Planını kendisinin çizdiği kuş gözlem kulesini hayata geçiremeden vefat etmiş ve vasiyeti gereği İtalya’da yakılarak külleri Türkiye’ye getirilmiş, yakın arkadaşları tarafından gölün en derin yerinde önce külleri, sonra da adını taşıyan rengarenk güller gölün sularına serpilmişti” ifadelerini kullandı.

KUŞ GÖZLEMİ YAPILIYOR

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Aydın İl Şube Müdürlüğü tarafından, kuş gözlem turizminin yaygınlaşması için, göl kıyısında kuş gözlem kuleleri ve seyir terasları yaptırıldığına değinen EKODOSD, “Göle gerek grup olarak gerekse bireysel kuş gözlemcileri gelerek, kuş gözlemi yapmaktadır. Bafa Gölü’nde kuş gözlem turizminin gelişmesi hem kuşların korunmasını sağlayacak hem de yöre insanlarının ekonomisine katkısı olacaktır” dedi.

Bu haber toplam 871 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.