BAĞIŞIKLIĞIMIZI ARTTIRMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

BAĞIŞIKLIĞIMIZI ARTTIRMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?
Havaların soğumasıyla grip ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları daha fazla görülmeye başlandı.Peki  bu hastalıklardan korunup...

Havaların soğumasıyla grip ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları daha fazla görülmeye başlandı.Peki  bu hastalıklardan korunup bağışıklığımızı arttırmak için neler yapabiliriz?

Öncelikle sağlıklı beslenmek,meyve sebze tüketmek için hasta olmayı beklememeliyiz.Sağlıklı yaşamı  hayat tarzımız haline getirdikten sonra hastalıklara karşı direncimiz çok daha fazla olacaktır.

Dünya Sağlık Örgütü günde 5 porsiyon meyve ve sebze tüketimi öneriyor.Kişiden kişiye ihtiyaçlar değişebilmekle birlikte çoğu kişi için 3 porsiyon sebze,2 porsiyon meyve önerebiliriz.Tüketeceğimiz  meyve ve sebzelerin mevsiminde olmasına dikkat etmeliyiz.Aynı zamanda besin çeşitliliği sağlamak da oldukça önemli.Her meyve ve sebzenin kendine özgü yararları olduğu için tükettiğimiz meyve ve sebzeleri olabildiğince çeşitlendirmeliyiz.

Bağırsak sağlığımızın bağışıklık sisteminden ruh halimize kadar tüm sistemimizi etkilediği son yapılan çalışmalarla netlik kazandı.Yararlı bakterileri içeren probiyotik besinlerden yoğurt,kefir,sirke,turşu,tarhanayı hayatımıza daha fazla katabiliriz.Yararlı bakterilerin sayısının artmasını sağlayan prebiyotik besinlerden soğan,sarımsak,yer elması,muz,tam tahıl ve kuru baklagillere de beslenmemizde yer açmalıyız.

Vücudumuzun tüm sistemlerinin çalışmasında rolü olan,vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olan su tüketimi de ihmal edilmemeli.Ortalama 2-2.5 litre su tüketmeye gayret etmeliyiz.

Kuşburnu,zencefil,zerdeçal,ıhlamur,rezene gibi bitki çaylarını da bir sağlık sorunumuz yoksa 1-2 fincan kadar tüketebiliriz.

Elbette ki  bağışıklığımızı güçlendirmek için sadece beslenmeye dikkat etmekle kalmayıp bulunduğumuz ortamların,kendimizin  temizliğine dikkat etmek gerekiyor.Özellikle toplu ortamlarda zaman zaman odayı havalandırmak,ellerimizi yıkamak oldukça önemli.

Ayrıca  vücudun yapım onarım mekanizmasında rol  oynayan melatonin hormonun salgılanması için 23.00-03.00 arasında karanlık ortamda derin uykuda olmamız gerekiyor.Bu sebepten geç saatte uyumamakta fayda var.

Birçok sağlık problemi gibi bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklara yol açan nedenlerden biri de stres.Stressiz bir hayat pek mümkün olmasa da ruh ve beden sağlığımız için stresi minimuma çekmeye çalışabiliriz.

Diyetisyen Mervenur SÜNER

Bu haber toplam 438 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.