Bakan Pakdemirli; "Bu projeyle tarımda fiyatlar öngörülebilir olacak"

Bakan Pakdemirli; "Bu projeyle tarımda fiyatlar öngörülebilir olacak"
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Meteoroloji ile yürütülen proje ile tarımda rekolte ve fiyatların belirlenmesinde önemli bir mesafe katedildiğini belirtti. Bakanlıkla ilgili tüm işleri e-Devlet e taşımayı hedeflediklerini...

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Meteoroloji ile yürütülen proje ile tarımda rekolte ve fiyatların belirlenmesinde önemli bir mesafe katedildiğini belirtti. Bakanlıkla ilgili tüm işleri e-Devlet e taşımayı hedeflediklerini ifade eden Bakan Pakdemirli, vatandaşların evraklar için ödediği ücretlerin de kaldırılacağı müjdesini verdi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığında düzenlenen Smartcon 2019 Ankara Teknoloji Zirvesi'nin açılışına katıldı. İş ve teknoloji dünyasını bir araya getiren zirvede teknolojinin sürekli gelişen ve değişen dönüşümünün tarıma etkileri masaya yatırıldı. Programda konuşan Bakan Pakdemirli, Meteoroloji ile yürütülen proje sayesinde tarımda üretimin ve fiyatların öngörülebilir olacağının altını çizdi. Son 15 yılda Türkiye'de hayvancılığın büyük oranda artış gösterdiğini belirten Bakan Pakdemirli, buna karşılık tarımın düşük oranda artış gösterdiğini söyledi. Gelişen teknoloji içerisinde tarımda robotlara yer verilmesinin verimlilik artışı sağlayacağını ifade eden Pakdemirli, "Bugün itibariyle Türkiye, 941 tane ilçede neyi üreteceğini, neyi üretmemesi gerektiğini çok iyi biliyor. Bununla ilgili havza bazlı çalışmalar yapılmış durumda. Son 15 yılda hayvancılık alanında 2-2 buçuk misli bir artış söz konusu. Bitkisel üretim ise yüzde 20 ile 25 oranında artmış desteklemelere rağmen. Bu da çok önemli bir ev ödevimiz olduğunu gösteriyor. Biz bakanlık olarak değil, tüm paydaşlarımızın da birlikte çalışıp üretiyor olması gerekiyor. Makineler dünyayı ele geçirecek gibi felaket senaryoları çiziliyor. Bunları iyi kullanmayı becerebilirsek burada inanılmaz fırsatlar yatıyor. İnsan hatasından arınmış bir şekilde çok daha iyi yarınların bizi beklediğinin göstergesi. İşin olumlu tarafından bakıyorum ben. İnsanların yaptığı bir takım işleri robotların yapmasını biz bakanlığımızda da konuşuyoruz. Dertsiz tasasız çalışanlarımızın her birinin kendine göre sıkıntısı, aile sorunları olabiliyor. Bunlardan çok yüksek verim almak mümkün değil. İşin sosyolojik boyutu da var. İşte robotlar devreye girerse insanlar ne yapacak diye ama ilerlemiş ülkelerde insanların aç kalmadığını, daha nitelikli işlerde çalıştığını görüyoruz" dedi.

"Biz kendimizi tarladan çatala kadar sorumlu görüyoruz"

Hollanda'da kimyasallarda robot püskürtme sayesinde yüzde 90 azalmaya varan verimler yakalandığını belirten Pakdemirli, "Tohumdan sofraya kadar izleme. Bu sorumluluk tamamen bakanlığımızda olmamasına rağmen biz kendimizi tarladan çatala kadar sorumlu görüyoruz. Tohumdan çatala kadar yürüyen bu zinciri mutlaka takip edebiliyor olmamız lazım. Bugün geldiğimiz teknoloji ile beraber aslında biz bunu takip edebiliyoruz. Sadece gıda içerisindeki nano partiküllerle takip değil. Onun ötesinde gübreyi, ilacı takip edebilmek, nerede nasıl atılmış bunları takip etmek söz konusu. GSM sektörü Türkiye'de de otomatik sulama hizmeti verebilmekte" diye konuştu.

"Biz e-Devlet üzerinden işlemleri ücretsiz hale getirelim istiyoruz"

Bakanlık olarak dijital olgunluk seviyesini arttırdıklarını söyleyen Pakdemirli, bakanlığa yapılan başvuruların e-Devlet üzerinden yapılması için alt yapı çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek, "Ortak bir veri merkezi kuruyoruz. 9 kurumun 10 bilgi işlem merkezini tek merkezde topluyoruz. Tek merkeze toplanınca tekrar eden yatırımlardan kurtulmuş olduk. Etkinliğimiz, tasarrufumuz artıyor. Bizim bakanlığımız iki bakanlığın bir araya gelmesinden oluştu. Vatandaşımız bize başvurduğu zaman biz başka bir birimden evrak isteyip, vatandaşı oraya yönlendiriyoruz. Halbuki onu yapmamamız gerekir. Bizde olan bir bilgi için vatandaştan bilgi istemeyip vatandaşa eziyet etmemiz gerekiyor. Bu anlamdaki sadeleşme ve veri merkezlerinin birleşmesi bu alana ciddi hizmet veremeye başladı. Amacımız tüm hizmetlerimizi e-Devlet'e taşımak. Genel bir şikayet var; vatandaş bizimle ilgili işlemlerini yaparken diğer kurumlara başvuru yapıyor. Onlara başvurduğu zaman da bazen almış olduğu faydanın önemli bir kısmına tekabül eden bir ücret ödemek zorunda kalıyor. Biz e-Devlet üzerinden işlemleri ücretsiz hale getirelim istiyoruz. Çiftçi ve tarım kesiminde internet kullanımı az da olsa bugün herkes cep telefonunu kullanıyor. Kendisi yapamazsa oğluna, oğlu yapamazsa torununa verip mutlaka işini yaptırır dedik ve yavaş yavaş tüm işlerimizi, vatandaşa değen tüm işlerimizi internet üzerinden yaptırmak amacımız. Mevcut olan iş gücümüzü de daha verimli alanda kullanmak istiyoruz. Personelimizin çok ciddi bir evrak görevleri var. Bundan dolayı asıl görevlerini sahada yapamıyorlar" şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 295 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.