BALIKÇILARA RASGELE

BALIKÇILARA RASGELE
MİKAİL ZEYBEK--Türkiye genelinde 1 Eylül itibarıyla balıkçılıkta av sezonu açıldı. Bu kapsamda Muğla’da hazırlık çalışmalarını ve ağ ölçümlerini yapan yaklaşık 18 bin balıkçı, sağlıklı bir av sezonu için gerekli...

MİKAİL ZEYBEK--Türkiye genelinde 1 Eylül itibarıyla balıkçılıkta av sezonu açıldı. Bu kapsamda Muğla’da hazırlık çalışmalarını ve ağ ölçümlerini yapan yaklaşık 18 bin balıkçı, sağlıklı bir av sezonu için gerekli tedbirleri aldı ve  ‘vira bismillah’ dedi.  Bodrum Torba’daki Balıkçı Barınağında av sezonu açılış töreni öncesinde, denize 30 bin yavru balık bırakıldı.

Deniz canlılarının habitatını korumak ve yumurtlama sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmelerini sağlamak amacıyla 15 Nisan 2021’de başlayan av yasağı 1 Eylül’de bitti. Hazırlık çalışmalarını ve ağ ölçümlerini yapan balıkçılar, sağlıklı bir av sezonu için gerekli tedbirleri birlikte aldı. Muğla genelinde ‘Vira Bismillah’ diyen balıkçılar, denizlere açıldı.

18 BİN BALIKÇI AV SEZONUNA HAZIR

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden alınan bilgilere göre, en uzun kıyı şeridine sahip turizm cenneti Muğla’da, yaklaşık 18 bin kişinin avcılıktan geçindiği ifade edildi. Ruhsat sahibi 4 bin 173 balıkçının olduğu ve bin 156 adet kayıtlı balıkçı gemisinin varlığı da hesap edildiğinde ekonomide büyük pay sahibi olduğu bildirildi. Bin 117 adet küçük balıkçı gemisinin balık gönderdiği perakende satış yerlerinin verilerine göre, yaklaşık 3 bin ton balığın avlandığını belirtildi. Geriye kalan 24 adet gırgır ve trol avcılığı yapan gemilerin balık hallerine gönderdiği balıklar da hesap edildiğinde Muğla geneli bu rakam 30.000 -32.000 ton olarak tahmin edildi.

DENİZLERİMİZDE BALIKLANDIRMA ÇALIŞMALARINA HIZ VERDİK

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, “Bakanlığımız tarafından su kaynaklarındaki nesli tehlikede ve baskı altında olan türlerin desteklenmesi, farklı nedenlerle zarar gören su ürünleri stoklarının takviyesi, bilimsel temele dayalı balıklandırma metodunun uygulanması amacıyla 2016 yılında uygulamaya konulan “Su kaynaklarının Balıklandırılması Projesi” kapsamında 2016 yıllından itibaren balıklandırma yapmaktayız.  2019 yılında Ula İlçesi Gökova körfezine su ürünleri koruma ve kullanma dengesi gözetilerek geliştirilmesi, yönetilmesi ve balıklandırılması kapsamında iki noktadan toplam 1.000 adet lahos balığı bırakımı gerçekleştirdik.  2021 yılı içinde; Datça İlçesinde, 15.000 adet levrek ile 5.000 adet granyöz balığı bıraktık. Milas İlçesi Güllük körfezinde ise 30.000 adet levrek olmak üzere toplam 50.000 adet balık bırakımı gerçekleştirdik.” diye konuştu.

TÜKETİCİYE SAĞLIKLI BALIK SUNMAK ADINA ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDECEK

Tüketicilere sağlıklı balık sunmak için çalışmalarının devam edeceğini ifade eden Barış Saylak, “Bu kapsamda tahsisi yapılan balıkların canlı balık nakil aracı ile Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme   ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü'nden alınarak balık sağlığı ve refahı korunarak balıklandırma sahasına getirilmesi sağladık. Denizlerdeki sürdürülebilirliği sağlamak, ekmek teknemiz olan denizlerden kazancı devam ettirmek ve tüketiciye sağlıklı balık sunmak adına çalışmalarımız devam edecek” dedi.

İHRACAT ARTTI

Muğla yapılan çalışmalarla ihracatta artış yaşandığını kaydeden Saylak, “İlimizde 2020 yılında Geleneksel Kıyı Balıkçılığının Kayıt Altına Alınması ve Desteklenmesine 826 kişi başvurmuş ve 914.250 TL destek ödenmiştir. Ayrıca istilacı tür balon balığına karşı tedbir amacıyla çıkarılan ve 2020 yılında ilk defa gerçekleştirilen Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesinden faydalanmak üzere İl ve İlçe Müdürlüklerimize 57 balıkçımız müracaatta bulundu. Toplamda 6 bin 59 adet balon balığı kuyruğu teslim alınarak 30 bin 295 TL destekleme ödemesi yapılmıştır. Su ürünleri ihracat rakamları geçen yılın ilk 7 ayına göre yüzde 25 artarak 55 bin 619 ton olmuştur. Bu rakamla da yaklaşık 317 Milyon dolara karşılık gelmektedir.” ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 661 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.