BALIN KALBİNDE MADENCİLİK FAALİYETİ

BALIN KALBİNDE MADENCİLİK FAALİYETİ
BERİTAN YÜCEL--Bal üretiminin yoğun olduğu Yatağan’ın Bencik Orta Mahallesinde, 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillenerek, madencilik faaliyetinin uygun bulunmadığı bölgenin çevresinde yapılması planlanan maden faaliyetleri...

BERİTAN YÜCEL--Bal üretiminin yoğun olduğu Yatağan’ın Bencik Orta Mahallesinde, 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillenerek, madencilik faaliyetinin uygun bulunmadığı bölgenin çevresinde yapılması planlanan maden faaliyetleri için “ÇED Gerekli Değildir”  kararı verildi.

Resmi Gazete’nin 29 Haziran’daki sayısında, Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunun kararıyla, önemli bal üretim merkezlerinden biri olan Muğla’nın Yatağan ilçesi Bencik Orta Mahallesinde, Maliye Hazinesine ait bir parsel 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak tescillenmesine karar verilmişti. Söz konusu kararda, Bencik Orta Mahallesinde, 373 ada 1 parselde yer alan bölgede, madencilik faaliyetlerinin yapılmasının uygun bulunmadığı belirtilmişti.

1.Derece Doğal Sit Alanı olarak tescillenen parselin yakınındaki alanlara maden faaliyetleri için “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildi. Muğla Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, gerçekleştirilmesi planlanan 4. Grup Maden (Boksit) Ocağı Kırma-Eleme-Yıkama Tesisi Alan Artışı yapılması için “ÇED Gerekli Değildir kararı” verdi.

BALIN KALBİNDE MADENCİLİK FAALİYETİ

“TARIM ARAZİLERİNE ZARAR VERİLMEYECEK”

Ruhsat sahasında yapılacak olan IV. Grup Maden (Boksit) Ocağı ve Kırma Eleme-Yıkama Tesisi Alan Artışı Projesi için 2020 yılında hazırlanan kitapçıkta, söz konusu alanda hiçbir tarım arazisine zarar verilmeyeceği belirtildi. Kitapçıkla konuyla ilgili şu ifadelere yer verildi:

“Proje kapsamında yapılacak faaliyetler sırasında tarım arazilerine zarar verilmeyecek, nakliyeler ve çalışmalar sırasında tarım arazilerine yeterli mesafeler bırakılacak, oluşması muhtemel toz emisyonlarının minimize edilmesi için kontrollü koşullar sağlanacak, çalışma ortamı sürekli olarak nemlendirilecektir. Çevreye ve tarım arazilerine herhangi bir artık/atık atılmayacak, faaliyet kapsamında oluşacak tüm atıklar yürürlükte olan mevzuatlar doğrultusunda, geçici toplanması, taşınması ve gönderilmesi sağlanacaktır.”

BALIN KALBİNDE MADENCİLİK FAALİYETİ

“BİN 273 KIZILÇAM AĞACI KESİLECEK”

Proje alanındaki toplam bin 273 kızılçam ağacının kesileceği belirtildi. Buna göre ilgili kurumlardan izinler alınarak, rehabilitasyon çalışmasının yapılacağı bildirildi. İzinsiz alanlarda kesinlikle tahribat yapılmayacağı vurgulandı. Proje alanında Çevre Mevzuatına uygun çalışmalar yürütüleceği ifade edildi. Tanıtım kitapçığında, “Proje alanına ait orman meşcere haritası incelendiğinde ÇED alanının büyük kısmı devletin hüküm ve tasarrufu altındaki orman arazilerinden oluşmaktadır. Orman alanları için kamulaştırma söz konusu değildir. Orman alanlarında faaliyete başlanmadan önce Orman Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 16. Maddesi ikinci fıkrasında yer alan ‘Rehabilitasyon projeleri; madencilik faaliyeti sonucunda oluşabilecek topoğrafik yapının madenin işletme projesine göre belirlenmesi sonrasında, rehabilite ile oluşturulabilecek yeni topoğrafyanın belirlenmesi, toprak ıslahı ve orman kurma esasları dikkate alınarak ormancılık bürosu mensuplarınca düzenlenir. İzin sahibince rehabilitasyon projesinin uygulanacağı taahhüt edilir.’ Maddesi kapsamında rehabilitasyon projesi hazırlanarak ilgili kurumdan izinler alınacaktır. Rehabilitasyon işlemleri bu proje dâhilinde gerçekleştirilecektir. Yukarıda tabloda yapılan meşcere hesaplaması tüm çed alanı kapsayacak şekilde, yeni yol planlanması halinde Orman İdaresi’nden alınacak izinle açılması planlanan yol da dâhil edilmiştir. Bunun dışında kullanılacak yol güzergâhında ağaç kesimi yapılmayacaktır. İşletme süresince kullanılacak orman alanlarına ve izne konu olmayan alanlara herhangi bir atık malzeme dökülmeyecektir. İşletme süresince idarenin göstereceği tedbirler alınacaktır. İzinsiz alanlarda kesinlikle tahribat ve çalışma yapılmayacaktır. Ağaçların taşınması aşamasında gerekli çalışmalar yapılacak olup, kesim işlemleri ilgili kurumun uygun görüşleri doğrultusunda gerçekleştirilecektir. Projenin inşaat aşamasında orman alanlarına olabilecek etki olarak yangın etkisi gösterilebilir. Bu nedenle, proje kapsamındaki faaliyet süresince hiç bir maddenin kontrolsüz bir şekilde yakılmasına izin verilmeyecektir. Yangın söndürme amaçlı seyyar ekipmanlar hazır bulundurulacaktır. Bu cihazlar, gerekli rutin kontrolleri yapılacak, personele bu konuda gerekli eğitim verilecektir. Bu önlemlere karşın bir yangın meydana gelmesi durumunda, yangına hemen müdahale edilecek ve en yakındaki itfaiye birimine haber verilecektir” ifadelerine yer verildi.

Bu haber toplam 521 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.