Başkan Akarken 2 liraya yükselen simit zammını değerlendirdi: “Simide zam gelmesi şart olmuştu”

Başkan Akarken 2 liraya yükselen simit zammını değerlendirdi:  “Simide zam gelmesi şart olmuştu”
Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken, 2 yıl aradan sonra yapılan 50 kuruşluk zamla 2 liraya gelen yükselen simit fiyatını değerlendirdi. Pandemi dolayısıyla zammın gecikmeli olarak yapıldığına...

Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken, 2 yıl aradan sonra yapılan 50 kuruşluk zamla 2 liraya gelen yükselen simit fiyatını değerlendirdi. Pandemi dolayısıyla zammın gecikmeli olarak yapıldığına vurgu yapan Akarken, “Zam kelimesi bana çirkin geliyor, bunun için fiyat ayarlaması daha iyi. Maliyetlerin artmasından dolayı fiyat ayarlaması yapılması şart olmuştu” dedi.

Neval Çolak Arslan

Muğla simidi, 50 kuruşluk zamla 2 liraya satılmaya başlandı.  2 yıl aradan sonra simide gelen zammı değerlendiren Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken, 50 kuruşluk bu artışın en son Menteşe’de uygulandığına dikkat çekti.

Başkan Akarken, “Şehrimizde 1 lira 50 kuruştan satılan simidin fiyatı, 2 yıl aradan sonra zamlanarak, 2 liraya yükseldi. Maliyet artışının zam oranının üstünde olmasına rağmen, pandemi süreci gözetilmiştir. Bu nedenle de olması gereken zam yapılmamıştır” dedi.

Esnafın pandemi kısıtlamalarından dolayı sağlıklı çalışamadığını dile getiren Akarken, “Dükkanlar bir kapanıyor, bir açılıyor. Kısıtlama dolayısıyla esnafın işleri verimli değil. Öğrenciler Muğla’ya gelemedi. Muğla’nın konumu belli. Diğer iller, bu fiyat artışına geçeli çok oldu. Neredeyse sadece Menteşe’de 1,5 liralık fiyat kalmıştı. Dolayısıyla bizde bugün itibariyle yeni fiyat uygulamasına start vermek zorunda kaldık” ifadelerini kullandı.

“EKMEK ZAMMI İÇİN DE BAKANLIK ONAYI BEKLENİYOR”

Ekmeğe de en kısa zamanda zam yapılması gerektiğine dikkat çeken Akarken, 250 gramlık ekmeğin fiyatının 2 lira, kilosunun ise, 8 lira olmasını uygun bulduklarını belirtti.

Akarken, 250 gramın altında olan ekmeğin sadece kabuktan oluştuğunu, besin değerini kaybettiğini ve çok büyük olursa da ekmek israfının daha da artacağını söylerken, ekmeğe zam yapılması için bakanlığın onayı gerektiğini dile getirdi.

Akarken, “Bakanlığın onayı da olmayınca ekmeğe zam yapılamıyor ama diğer unlu mamullerde Oda olarak karar alıyoruz. Ekmek işinin çözülmesi lazım. Uncuya baskı yapılmadı. 80 liralık un, 160 liraya çıktı. Mayacıya baskı yapılmadı, 1 yılda yüzde 300 zamla, 40 liradan alınan maya 120 lira oldu. Asgari ücrete sadece bu yıl yüzde 21 zam yapıldı. Elektriğe bir yılda yüzde 40 zam, doğalgaza yüzde 36 zam yapılırken, benzin, mazot aldı başını gidiyor. Ekmek konusu, simit konusundan ayrı bir konudur. 2,5 aydır Esnaf Odaları Birliği’nden cevap bekliyoruz. Ret etmediler ama kabul de etmediler. Normal yasal çerçevede bize 15 gün içerisinde cevap vermeleri gerekiyordu. Yılbaşı itibariyle fırıncılarımıza fiyat artışı ile ilgili ‘umut var’ edebiliyorduk. Yılbaşı geldi, geçti, ayın 15’i oldu hala hiçbir cevap yok” diye konuştu.

“FIRINCI ESNAFININ ÇIĞLIĞINA KULAK VERİLSİN”

Muğla’da 250-300 ailenin fırıncılıkla geçindiğinin altını çizen Güven Akarken, sözlerini şöyle tamamladı:

“Fırıncılara nasıl bir çözüm üretecekler? Fırınları mı kapatacaklar? Bu kadar çalışan insan nereden para kazanacak? Her fırında en az 20-25 kişi çalışıyor. Onun dışında beyaz ekmek üretimini mi kesecekler? Bu işi yönetenlere çağrımdır; lütfen biran önce fırıncı esnafının çığlığına kulak verip, fiyat düzenlemesini yapsınlar.”

Bu haber toplam 312 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.