Başkan Akarken:“Esnaf kaybederse Muğla kaybeder”

Başkan Akarken:“Esnaf kaybederse Muğla kaybeder”
Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken, Menteşe Belediyesi tarafından Recai Güreli Caddesi ile Cumhuriyet Caddesi’nde...

Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken, Menteşe Belediyesi tarafından Recai Güreli Caddesi ile Cumhuriyet Caddesi’nde bulunan ve İmar Barışı sonrası yapıldığı tespit edilen projeye aykırı kaçak ilavelerin bulunduğu işyerlerinin mühürlenerek, tente ve sundurmalarının kaldırılmasını değerlendirdi. Başkan Akarken, “Esnaf kaybederse Muğla kaybeder. Esnaf yavaş yavaş gidiyor. Esnaf gidince şehrin birikimleri gidiyor. Şehrin içindeki döngüyle ekonomi refaha ulaşmaz” dedi.

Sinem Karakaya

Menteşe Belediyesi tarafından geçtiğimiz hafta Recai Güreli Caddesi ile Cumhuriyet Caddesi’nde bulunan ve İmar Barışı sonrası yapıldığı tespit edilen projeye aykırı kaçak ilavelerin bulunduğu işyerleri mühürlenerek tente ve sundurmaları kaldırtılmıştı. Yolların tek yön olduktan sonra işlerinin düştüğünden dert yanan esnaf, tentelerin kaldırılması üzerine duruma tepki göstermişti. Konuyla ilgili Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken, gazetemize değerlendirmede bulundu.

Esnafın durumunun zaten iyi olmadığını belirten Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Akarken, “Tek yön uygulaması zaten kötü durumdaki esnafı daha zorladı. Bir de üstüne tente ve sundurmaların yıkılması altından kalkılmaz bir ağırlık oluşturdu” dedi.

“BELEDİYE, SADECE ESNAFI DEĞİL, TÜKETİCİYİ DE CEZALANDIRACAK”

Belediye ile uzlaşarak çözüm aradıklarını belirten Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Akarken, “Öncelikle genel olarak değerlendirirsek esnafın gidişatı zaten iyi durumda değil. Bugün birçok esnafımız kirasını ödeyemez, çalışanlarının SSK’sını yatıramaz, devlete olan vergi borçlarını ödeyemez halde. İlimizin de bir özelliği yazın gerçekten çok sıcak oluyor. Kışın yağmuru yönlü bir şekilde yağar. Dolayısıyla bu tenteler bir yerde ihtiyaç. Esnaf, tenteleri hizmeti daha da kolaylaştırmak için kullanıyor. Bizim halkımızda iç tarafa oturmaz. Cam kenarına oturmak isteriz hep. Dolayısıyla belediye, bu tente ve sundurmaları yıkarsa sadece esnafı cezalandırmış olmayacak bence tüketiciyi de cezalandıracak. Tüketicide böyle bir durumdan mahrum kalacak. Vatandaşların keyfi kaçacak” dedi.

“DÜNYANIN HER YERİNDE BÖYLE BİR UYGULAMA VAR”

Olayın başından beri çeşitli kurumlarla görüşmeler yaptıklarını ve yasal olarak bunun bir tarifinin olmadığını belirten Akarken, “Ama baktığın zaman bütün dünyada böyle bir uygulama var. Sadece Türkiye’ye has değil, Muğla ve Menteşe’ye has değil, bütün dünyada bu uygulama var. Biz belediyeyle yaptığımız görüşmelerde bize herhangi bir proje söylenmedi. ‘Şu ölçülerde müsaade ederiz’ denilmedi. Biz çözüm önerileri sunduk ama kabul görmedi. Şu anda sıkıntı olduğu yerde duruyor. Belediyenin yaklaşımında da bir netlik görmedik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bir yazısına dayandırıyorlar bu durumu ama Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamada deniliyor ki; ‘bu tenteler ve sundurmalarla ilgili bizim yazdığımız yazının alakası yok. Bu yıkımlara dayanarak yapılamaz sadece münferit bir olayla ilgili biz bu görüşü bildirdik. Bu yazı da dağıtılamaz’. Gerçekten böyle bir yazıya dayanılarak mı yıkılacak yoksa farklı bir düşünce mi var bilemiyorum” dedi.

“BAZI ESNAF ARKADAŞLARIMIZDA ÖLÇÜYÜ KAÇIRIYOR”

“Şehrin içindeki döngüyle ekonomi refaha ulaşmaz” diyen Akarken, şöyle devam etti:

“Şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Çuvaldızı belediyeye, iğneyi de kendimize batırdık esnaf olarak. Bazı esnaf arkadaşlarımızda ölçüyü kaçırıyor gerçekten. Bakıyorsunuz kaldırımı kapatmış. Bu da olmamalı. Bu şehirde 110 bin kişiyle bu hayatı paylaşıyoruz. Belediyeyle uzlaşmayla bir yere varacağımızı düşünüyorum. Sonuçta bizi yöneten belediye başkanlarının da görevi, Muğla’ya hizmet etmek. Dolayısıyla esnafımızda Muğla’nın paydaşı. Onların da keyfi olarak, böyle bir şey yapacak kadar mantık dışına çıkacaklarını düşünmüyorum. Esnaf kaybederse Muğla kaybeder. Esnaf yavaş yavaş gidiyor. Esnaf gidince şehrin birikimleri de gidiyor. Şehrin içindeki döngüyle ekonomi refaha ulaşmaz. Dolayısıyla bizim şehir dışından gelecek insanlara ihtiyacımız var. Tek yön uygulaması da zaten kötü durumdaki esnafı bir kez daha zorladı. Bir de üstüne tente ve sundurmaların yıkılması altından kalkılmaz bir ağırlık oluşturdu. Bu konuda ne yapılabilir diye çalışıyoruz. Öncelikli görevimiz esnafımızın görevlerini ve çıkarlarını korumak. Biz bunun için varız. Dolayısıyla uzlaşmalarla çözümler bulabileceğimize inanıyorum” dedi.

Bu haber toplam 655 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.