Başkan Akarken:“Esnaf kepenk kapatabilir”

Başkan Akarken:“Esnaf kepenk kapatabilir”
Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken, Coronavirüs salgınıyla mücadele sürecinin ardından, 1 Haziran itibariyle...

Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken, Coronavirüs salgınıyla mücadele sürecinin ardından, 1 Haziran itibariyle başlayan normalleşme süreciyle sektörlerin henüz canlanamadığını, Haziran 15 itibariyle bekledikleri canlanmanın yaşanmaması durumunda birçok esnafın kepenk kapatacağı endişesini taşıdıklarını dile getirdi.

Neval Çolak

Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken, 1 Haziran itibariyle geçilen normalleşme sürecinin esnaf üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Başkan Akarken, sektörler bazında bekledikleri canlanmayı yaşamadıklarını, Haziran 15 itibariyle bekledikleri bu canlanmanın yaşanamaması durumunda birçok esnafın kepenk kapatacağı endişesi taşıdıklarını dile getirdi.

Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken, “Sektörümüz canlanmaya çalışıyor ama henüz canlanamadı. Sektöre can suyu vermek gerekiyor. 7 günlük sınırlı sosyal hayat, ekonomik faaliyetimizin eskiye nazaran çok daha düşük seviyede seyrettiğini gösterdi. Ekonomik faaliyetin düzene girmesi için uzun bir zamana ihtiyacımız olduğu aşikar. Hiçbir sektörün ve beraberinde hiçbir esnafın sınırlı sosyal hayattan memnuniyeti yok. Bütün esnaflar işlerinin olmadığından şikâyetçi. Birçok esnafımız iş yerini kapatma tehlikesiyle karşı karşıya. Bizler bunun endişesini taşıyoruz” dedi.

“ERTELEMELER SORUNU ÇÖZMEDİ”

Esnafın endişe yaşamaması içim devletin yapmasını beklenilen hamlelerin yapılamadığına dikkat çeken Başkan Akarken, “Borçlar, vergiler, Bağkur, SGK ve kiralarımızın ötelenmesi çözüm oluşturmadı. Aslında çözüm basitti. Devlet diyecekti ki, ‘kaç kişi çalışıyor burada, 3 ay boyunca sigortasını ben yatırıyorum. Maaşını asgari ücrette olsa ben yatırıyorum, elektriğini, suyunu,kiranı ben yatırıyorum. Sana da al geçinebileceğin kadar asgari ücret civarında bir ücreti yatırıyorum.’ Böylelikle hiçbir sıkıntı olmayacaktı. Şu andaki ertelemelerle sorun çözülmüş gibi gözükse de, aslında bu bir çözüm değil. Asıl sorun, şimdi 9 ve 10’ncu aylarda başlayacak. Ötelenen kiralarımız olsun, SGK’ya yatıracağımız ücretler olsun, Bağkurlarımız olsun, elektriğimiz, suyumuz, doğalgazımız olsun, bunların faizini ödemek zorunda kalacağız. Ötelenen hiçbir şey faizsiz değil. Özellikle ben önümüzdeki kış mevsiminin çok daha çetin geçeceğine inanıyorum. Bizim çözüm beklentimiz bu yöndeydi ama olmadı” dedi.

“MUĞLA ESNAFINI UNUTMAYALIM”

Mart ayının 15'ine kadar işlerinin normal seyrettiğini daha sonra ise gerilemeye başladıklarına vurgu yapan Başkan Akarken, “Nisan, Mayıs ve Haziran 3 aylık dönemde, çözüm yolları söylediğimiz gibi olsaydı, 6 veya 7’nci ayın ortasında normale dönebilirdik. Dediğim gibi bu işin toparlanması uzun bir süre alacak. Çünkü şu anda herkes kredi ile günü atlatmaya çalışıyor, nefes almaya çalışıyor. Herkes borçlandı, özellikle bankalara. Kefalet kooperatifi dolayısıyla yüzbinlerce kurum, her işletme, her esnaf borçlandı. Şu anda ödemeleri yok. 9 veya 10’ncu aylar itibarıyla çift ödeme olacak. Hem normal ödemelerinizi yapacaksınız, hem de bu 3 aylık dönemde kalan ödemelerinizi yapacaksınız. Allah esnafımızın yardımcısı olsun. Muğla halkına seslenmek istiyorum. Bu zor günlerde yanımızda olan Muğla esnafını unutmayalım. Lütfen alışverişimizi yerli esnaftan yapalım. Paramız Muğla'da kalsın, canlansın. Bir şekilde hizmet olarak bu paralar bizlere dönecektir” diye konuştu.

Bu haber toplam 1601 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.