Başkan Güven Akarken: “Muğla esnafının rızkı çalınıyor”

Başkan Güven Akarken:  “Muğla esnafının rızkı çalınıyor”
***Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken, Muğla’nın Menteşe ilçesinde Muğlaspor yararına kurulan yöresel ürün...

***Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken, Muğla’nın Menteşe ilçesinde Muğlaspor yararına kurulan yöresel ürün çadırlarını Muğla esnafına zarar verdiğine vurgu yaparak, “Muğla esnafının rızkı çalınıyor” diye tepki gösterdi.

***Çadırlarda satış yapanların Covid-19 testlerinin var olup olmadığını merak ettiklerini dile getiren Başkan Akarken, “O çadırlarda yatıp kalkıp, imalat yapanlar var. Yetkilileri bir an önce göreve davet ediyorum; Muğla'yı seviyorlarsa, Muğla insanına sahip çıksınlar” dedi.

Neval Çolak Arslan

Muğla’nın Menteşe ilçesinde dönem dönem Muğlaspor yararına kurulan yöresel ürün çadırları, Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken’in tepkisine neden oldu. Akarken, özellikle pandemi döneminde iş yapamayan esnafın, yöresel ürün çadırları nedeniyle daha da iş yapamaz hale geldiğine dikkat çekti.

Yöresel ürün çadırlarının Muğla’daki satışlarıyla, Muğla esnafının rızkını çaldığına vurgu yapan Başkan Güven Akarken, “Yöresel ürünler çadırları senede iki kez geliyorlar. Pandemiden dolayı ekonomik zaten krizde olan esnaf, çok zor günlerden geçmekte. Kahvehaneler açık, oyun oynanmıyor, okullar açık, kantinler kapalı bütün herkes pandemiden dolayı etkilenmiş durumda. Bunca olumsuzluğun üstüne bir de bunların senede ikişer sefer gelişi, Muğla esnafını çileden çıkarıyor” dedi.

“MUĞLA ESNAFINA SAHİP ÇIKILMIYOR”

Muğla’yı yönetenlerin, Muğla esnafına sahip çıkmadığına dikkat çeken Akarken, “Simit arabasının bile sokakta satış yapamadığı bir ilin merkez ilçesinde, ne hikmetse menşei belli olmayan, yöresel ürünler adı altında çadırda veya açıkta imal edilen ve sağlık koşulları hiçe sayılarak yapılan satışlara göz yumuluyor. Zaten iş güç yok. Bu bize acı veriyor” diye konuştu.

“TARIMIN VE BELEDİYENİN VİCDANI NASIL RAZI OLUYOR?”

“Bir esnafa tavuğu parçalayıp sattığı için 13 bin TL ceza yazan tarımcılar, bir çocuk kafasında simit satarak hayata hazırlanırken buna izin vermeyen belediyenin vicdanı, olmayan pastanın büyük dilimlerinin Muğla dışına götürülmesine nasıl razı oluyor” diyen Akarken, bu sözünü ettiği kurumların, Muğla esnafına zarar verdiklerini belirtti.

Akarken şöyle devam etti:

“Yöresel çadırlar herhangi bir denetime tabi değil mi? Sadece bizim esnafımız mı denetime tabi? Kümesteki kazı yola yola bir hal oldular, birazda kümesin dışına baksalar iyi olacak. Şehir dışında ayrılmış olan fuar alanları yerine şehrin merkezine konuşlandırdıkları bu çadırlarla esnafımız zor durumda bırakılıyor. Esnafımız bu ürünlerin kendilerinde daha ucuza satıldığını söylüyor. Belediye ve Tarım Müdürlükleri bu yanlış uygulamaları görmüyor mu? Görüyorsa da, neden göz yumuyorlar?”

“ÇADIR TİYATROSU” BENZETMESİ

Yöresel ürün çadırlarını, çadır tiyatrosu olarak nitelendirdiğini söyleyen Başkan Akarken, çadırların kurulmadan önce haberlerinin olmadığını kendisinin de esnaflardan öğrendiğini belirtti.

Akarken, “AVM sahiplerinin yönlendirmesiyle olan bir şey ise, onları da vicdanlarını dinlemeye davet ediyorum. Onlar bu şehir sayesinde o konuma geldiler. Bu kadar açgözlü olmamalıyız. Müşteriyi komşumuza göndermeli, ahilik şartlarını unutmamalıyız. Bunlar bizim değerlerimiz, bu değerleri kaybetmemeliyiz. Hep kendimizi düşünürsek kaosa yol açarız. Birisi çok kazanır, birisi ölüm kalım mücadelesi verirse, bunun karşılığı mutlaka olacaktır bir gün. Çadır tiyatrosu diyorum ben bunlara” diye konuştu.

“YETKİLİLERİ GÖREVE DAVET EDİYORUM”

Yetkililere seslenen Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken daha fazla dayanacak güçlerinin kalmadığının altını çizerek, “Böyle yerlerde amaç, para kazanmak değildir. Valilik, kaymakamlık, belediye destekler ve tanıtım o şekilde yapılır. Burada tanıtım falan da yok. Sağlıklı olmayan, eşit olmayan koşullarda satış yapılıyor. Merak ediyorum gelenler Covid-19 testlerini oldular mı? Hangi koşullarda yaşıyorlar? O çadırda yatıp kalkıp, imalat yapanlar var. Yetkilileri bir an önce göreve davet ediyorum; Muğla'yı seviyorlarsa, Muğla insanına sahip çıksınlar” dedi.

Bu haber toplam 2223 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.