Neval Çolak

Neval Çolak

Bayramlar gölgede kaldı

Bayramlar gölgede kaldı

Sosyal mesafe yaşam tarzımız oldu. Sokakta yanlışlıkla bir birine değen insanların aklına hemen acaba virüslü müydü sorusu geliyor. Evet, vakalar azaldı. İyileşme sürecine girdik, illerde seyahat kısıtlaması kalktı, 65 yaş üstü, kronik hastalar ve 20 yaş altı belirli günlerde dışarıya da çıkar oldu.

Ramazan bayramına 81 ilde 4 günlük sokağa çıkma yasağı geldi. Virüsün gölgesinde bir bayram daha yaşanacak gibi görünüyor.

Hayatım boyunca sokağa çıkma kısıtlamasını 2020’de gördüm, bayramda evimde ailemle baş başa ilk defa geçireceğim, insanlarla arama ilk defa bu kadar mesafe koydum, ellerimi daha sık yıkamayı öğrendim. Uzun zamandır dışarıda kahvemi içip, sohbet etmeyi bile ilk defa özlemeyi yaşıyorum.

Bakalım bayram nasıl olacak.

Sahada görev yapan bir kadın muhabir olarak, her akşam telsizden bir kerede olsa karı-koca kavgası duyuyorum. Yani kamuoyunda da bilindiği gibi “kadına şiddet” ihbarları. Pandemi sürecinde bu durum daha da arttı. Sonuç, “kontrol ettik efendim, olumsuz bir durum yok ya da taraflar birbirinden şikayetçi değil”

72 gündür insanların psikolojisi bozuldu. Sosyal mesafe derken, evde kal derken insanlar bir birine sarar oldu. Esnaflar iş yapamadı, gelirler kısıtlandı, gideler arttı. Ya stresten kilo alındı ya kavga edildi ya da kiminin aile bağları güçlense de çoğunlukla o bağlar koptu.

Dışarıya baktığımda artık insanların bu virüsü pek ciddiye almadığını görüyorum. Pazarlar dolup taşıyor, alışveriş merkezleri teker teker de olsa müşteri almaya devam ediyor. Yürüyüş yolları kapatıldı ama seyahat yasağı kalktı. Maske şart oldu, AVM’ler açıldı. Mübarek Ramazan ayı geldi de gidiyor, üç günü kaldı. Peşine bayram…

19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı’nın 101. yıldönümünde de virüs kutlamalarımıza da gölge düşürdü. Sabah çelenk sunma töreni ile başlayan kutlamalar, ülke genelinde 19:19 ‘da hep bir ağızdan İstiklal Marşı’nı okunacakken, çoğu insanın umurunda olmadı. Program kurum müdürlerinin doğrultusunda ilerlerken vatandaşın hiçbir şeyden haberi olmadı. Bazı vatandaşlar Atatürk’ün huzurunda sessizce beklerken, bazıları da ellerinde bayraklarla balkonlarında hayal kırıklığı yaşadı.

Ardından yapılan açıklama ise şöyle oldu: “Bize gelen talimatla, Atatürk Stadyumu ve Kredi Yurtlar Kurumu'nda İstiklal Marşı’nı okuttuk”

Lakin hiçbir yerde duyulmadı. Stadyumda kısık bir sesle kendi aralarında okudular, yurtlarda da öğrenciler yoktu gerçi ama onlara gelen talimat böyleymiş.

Kendi apartmanlarında, arabalarının ses sistemlerinden, Atatürk heykelinin önüne gelerek telefonlarından İstiklal Marşı ve marşlarla kutlama yapan Muğlalıları kutluyorum.

Coronavirüs tedbirleri kapsamında 23 Nisan, 19 Mayıs kutlamaları derken şimdi de Ramazan Bayramı var sırada. 4 günlük sokağa çıkma kısıtlamasıyla geçireceğimiz Ramazan Bayramı’nda bakalım nelere şahit olacağız.

Bayramda tüm ülke genelinde 4 gün sokağa çıkma yasağına rağmen yine de şekerler, tatlılar alındı, bayram temizlikleri başladı. Bayramın birinci günü telefonlarımızın ve tabletlerimizin şarjları dolu, bayramlıklar giyilip, dijital ortamda bayramlaşma merasimi başlamış olacak. Virüsün gölgesinde bir bayram daha yaşanacak gibi gözüküyor olsa da sağlık her şeyden önemli.

Mühim olan içimizdeki bayram duygusu ve coşkusu. Bu yıl böyle geçse de olur.

Bayramınız mübarek olsun. Sağlık içinde daha nice bayramlara dayanışma içinde erişmek dileğiyle.

Bu yazı toplam 2496 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Neval Çolak Arşivi
SON YAZILAR