BEBEK ALTUN’UN KALP AMELİYATI BAŞARIYLA SONUÇLANDI

BEBEK ALTUN’UN KALP AMELİYATI BAŞARIYLA SONUÇLANDI
Doğum sonrası Antalya’dan Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi (EAH) Yenidoğan ünitesine getirilen 500 gram ağırlığındaki Premetür Bebek Altun, kalbindeki açık kalan PDA damarı nedeniyle yapılan kalp ameliyatı başarıyla...

Doğum sonrası Antalya’dan Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi (EAH) Yenidoğan ünitesine getirilen 500 gram ağırlığındaki Premetür Bebek Altun, kalbindeki açık kalan PDA damarı nedeniyle yapılan kalp ameliyatı başarıyla sonuçlandı.

Antalya’nın Kaş ilçesinde 24 haftalık olarak erken doğan 500 gr ağırlığındaki prematüre Bebek Altun doğum sonrası Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan ünitesine getirildi.

Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde sürekli solunum sıkıntısı olan ve solunum cihazına bağlanarak hayatına devam Bebek Altun’a yapılan kalp ekokardiyografisinde anne karnında açık olan ve aort damarından akciğere kan götüren PDA damarının kapanmamış olduğu ve bu nedenle akciğerlerine aşırı kan gittiği tespit edildi.

PDA damarını kapatabilmek için defalarca ilaç tedavisi uygulanan Bebek Altun ilaç tedavilerine yanıt vermeyince ameliyat kararı alındı. Doğum sonrası 35. günde 600 gr ağırlığındaki Bebek Altun’a kalbindeki açık kalan PDA damarı nedeniyle PDA kapama ameliyatı minimal invazif anterior mini torakotomi ile uygulandı.

Ameliyatı başarıyla tamamlanan Bebek Altun takip ve tedavilerinin yapılması amacıyla Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’ne geri alındı.

Bebeğin ameliyatını gerçekleştiren Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı ve Muğla Eğitim Araştırma Hastanesi Kalp Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Buğra Harmandar, “Bu kadar küçük prematüre bebeklerin kalp ameliyatlarının oldukça zor ve deneyim gerektiren ameliyatlar.  Türkiye’de bu ameliyatlar sadece sınırlı sayıdaki bir kaç merkezde uygulanabiliyor. Bu ameliyatın başarıyla yapılabilmesi için cerrahi başarı yanı sıra Çocuk Kardiyoloji, Anesteziyoloji ve Yenidoğan Yoğun Bakım uzmanlarımızın da çok büyük katkısı var” dedi.

Bu haber toplam 751 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.