Berber Ali Kamar; ‘Bu Meslek El Emeği Göz Nuru ’

Berber Ali Kamar; ‘Bu Meslek El Emeği Göz Nuru ’
Muğla’nın eski esnaflarından biri olan Berber Ali Kamar 36 yıldır Tarihi Arasta bölgesinde bulunan kendine has şirin dükkânıyla Muğla’ya hizmet veriyor. Çıraklıktan yetiştiğini belirten Berber Ali Kamar, işini severek yaptığını...

Muğla’nın eski esnaflarından biri olan Berber Ali Kamar 36 yıldır Tarihi Arasta bölgesinde bulunan kendine has şirin dükkânıyla Muğla’ya hizmet veriyor. Çıraklıktan yetiştiğini belirten Berber Ali Kamar, işini severek yaptığını fakat eski zamanlarda daha güzel çalıştığını dile getirdi.

Röportajımızın devamı şu şekilde;

-Sizi tanıyabilir miyiz?

Ali Kamar 1941 doğumluyum. Muğlalıyım. 1 oğlum 1 kızım var. 4 tane de torunum var.

-Muğla’nın en ileri gelen esnaflarından birisiniz. Sizi meşhur yapan bu işin sırrı nedir?

İlkokulu bitirdim. 12 yaşında çıraklığa başladım. 63 yıldan beri mesleğin içindeyim. İşin ehli olduğum için sevildiğimi düşünüyorum. İlk dükkânım sobacılar sokağındaydı. 22 yıl o dükkânda çalıştım. Sonra burayı açtım. 36 senedir burayı işletiyorum. Eskiden merkez hep bu taraftı. Herkes bilir tanır bizi. Çoğu müşterim çok eski sabit müşterilerimdir. Dışardan gelende namımı duyup gelendir. Abi seni önerdiler diye gelirler genelde. Bazıları gelir fotoğraf çekilir dükkânın önünde. Biz az çok tanınıyoruz yani işimizin güzelliğiyle.

-Bu mesleğe ne zaman ne nasıl başladınız?

Çıraklıkla beraber 63 yıl oldu mesleğe gireli. Ustam Hakkı Sönmez’in yanında başladım bu mesleğe. O yetiştirdi beni. Daha sonra kendi dükkânımı açtım bende.

-Yanınızda eleman yetiştiriyor musunuz? Bu mesleğin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Şu an eleman yetiştirmiyorum yaşımız geçti artık. Ama zamanında 12 tane eleman yetiştirdim. Hepsi kendi yolunu çizdi. Yaş ilerledikçe eleman yetiştiremez oldum.  Mesleğin geleceği için çırak yetişmesi gerekiyor tabi ki, yetişmezse meslek biter. Şu an ben eleman yetiştiriyor olsam bile başka yerler yetiştiriyor mutlaka.

-2019 düğün sezonu açıldı diyebiliriz artık. Damat adaylarına hangi saç modellerini öneriyorsunuz?

Eski damat tıraşları böyle değildi. Biz düğünü olan damadın evine giderdik. Evde damat tıraşı yapardık, giydirirdik, gelin buketi yapardık akşam da düğününe giderdik. Yaptığımız işten zevk alarak yapardık yani. Şimdi damat geliyor tıraşını olup gidiyor. Her şey eski zamanlarda güzeldi tabii. Eskiden insanlar bize sorardı nasıl saçın yakışacağını. Biz yüzüne uygun saç modelini söylerdik. Şimdi de oluyor tabi ama eskisi gibi değil tabi.

-Bu yaptığınız mesleğe aslında el emeği diyebiliriz. İşinizi severek yapıyor musunuz?

Evet. El emeği, göz nuru.  İşimi severek yapıyorum. Zorlukları da var tabi. Fakat dediğimiz gibi güzel bir emek var. İnsanlar memnun olunca biz daha çok mutlu oluyoruz yaptığımız işten.

-Berber olmasaydınız ne olmak isterdiniz?

Bu işe severek başladım. Başka bir iş yapmak istemedim. Hala daha aynı fikirdeyim. Yine sorsalar yine berber olmak istiyorum derdim.

-Muğla’nın eski esnaflarından biri olarak Muğla halkına söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Bizim dükkânımız belli. Yıllardan beri müşterimiz sabit müşteri.  Herkes beni tanıyor. Dediğim gibi dışardan gelen de senin adını söylediler diye geliyor. Yabancılar geliyor ne güzel dükkân diye fotoğraf çekiliyorlar. Gelen çoğu müşteri kuaför sevmiyor anam babam usulü berber istiyor.

-Eski zamana göre işleriniz nasıl?

Eskisi kadar durum yok tabi. Merkez aşağı doğru kayınca dükkân geride kaldı biraz. Çok şükür yetecek parayı kazanıyorum.

( Sinem Karakaya)

Bu haber toplam 943 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.