BİK’den gazeteleri rahatlatacak destek paketi

BİK’den gazeteleri rahatlatacak destek paketi
Basın İlan Kurumunun (BİK), pandemi sürecinde resmi ilan ve reklam alan süreli yayınların yerine getirmek zorunda olduğu şartlardan olumsuz etkilenmemesi...

Basın İlan Kurumunun (BİK), pandemi sürecinde resmi ilan ve reklam alan süreli yayınların yerine getirmek zorunda olduğu şartlardan olumsuz etkilenmemesi ve gazetecilik faaliyetlerini eksiksiz sürdürebilmeleri için aldığı Genel Kurul kararları Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Ülkemizin etkin bir şekilde mücadele ettiği Kovid-19 küresel salgını dolayısıyla, Cumhurbaşkanlığı, Bakanlıklar ve ilgili Kurumlarının aldığı karar ve uygulamalar çerçevesinde birçok tedbir alındı.

Bu çerçevede Basın İlan Kurumu gündelik yaşamın bir parçası olan süreli yayınların mevzuat gereği yerine getirmek zorunda olduğu fiili satış, teslim yükümlülüğü, kadro sayısı ve benzeri şartlar bakımından olumsuz etkilenmemesi ve gazetecilik faaliyetlerinin eksiksiz olarak sürdürülebilmesi için geçici bazı kararlar almıştı.

421 GAZETE DÖNÜŞÜMLÜ YAYIMLANIYOR

Kurumun bu erken tedbirleri gazeteler ve meslek örgütleri başta olmak üzere sektörden olumlu geri dönüşler alırken, görev alanındaki 58 yayın yerinden 244 gazete, Valiliklerin görev alanındaki 31 yayın yerinden 177 gazete olmak üzere toplam 89 yayın yerinden 421 gazete dönüşümlü yayın hakkından yararlandı.

Basın İlan Kurumu, süreli yayınların, Kovid-19 salgınından asgari düzeyde etkilenmesi ve mağdur olmamaları için yeni kararlar aldı.

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan gazetelerin kadrosunda görev yapan fikir işçileri, Türkiye İş Kurumunun izni ölçüsünde gazetelerin asgari kadrosunda tam ve eksiksiz olarak çalışmış kabul edilecek.

Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre aranılan fiili satış adedine (baskı-bayi-abone vs.) ilişkin düşüşler için salgın mücbir sebep olarak değerlendirilecek ve anılan maddelerdeki fiili satış adedi şartları uygulanmayacak.

Dönüşümlü yayınlar 30 Haziran’a kadar devam edecek, borç para taksitleri ertelenecek

Kurum şartlarına uygun olmak kaydıyla gazeteler yine aralarında yapacakları yazılı mutabakat doğrultusunda dönüşümlü yayın yapabilecek. Eğer bulunduğu beldede resmi ilan alma hakkını haiz tek gazete varsa, haftada bir gün yayınlanmaları yeterli olacak.

Basın İlan Kurumu ve Valilik görev alanındaki gazeteler, yayın yerlerinde yetkili makamlarca sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmasına karar verilen günlerde yayımlanmayabilecek.

Yalnız resmi reklam yayınlama hakkını sahip gazete ve dergilerden 30 Hazirana kadar nüsha teslim şartı aranmayacak ve süreli yayınlar listesinden çıkarılmayacak.

Resmi ilan ve reklam yayınlama hakkı kazanabilmek için bekleme süresi içinde bulunan gazetelerin, haftanın en az iki günü yayınlanması kabul edilecek.

Basın İlan Kurumundan borç para almış olan basın mensuplarının talepleri halinde, borç para taksitleri ertelenecek. Kararlar kapsamında gazeteci derneklerine yapılan para yardımına ilişkin Mart ayı sonuna kadar öngörülen müracaat süreleri de uzatıldı.

Bu haber toplam 471 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.