Birinci derece sit alanındaki Kız Kumunu, safari pistine çevirdiler…

Birinci derece sit alanındaki Kız Kumunu, safari pistine çevirdiler…
 HABER MÜDÜRÜ
Muğla’nın Marmaris İlçesinin Orhaniye Mahallesinde bulunan ve birinci derece arkeolojik SİT ilan edilen ve Dünyaca Ünlü Kız Kumu adeta kaderine terkedilmiş durumda. Denizin üzerinde 600 metre uzunluğunda, ortalama 3 metre eninde, kırmızı kumlardan oluşan ve turistlere denizin üzerinde yürüdüğü hissini veren dünyaca ünlü Kızkumu'nun durumuna tepki gösteren Gazeteci Zeynel Lüle, yetkilileri göreve çağırdı.

Muğla’nın Marmaris İlçesinin Orhaniye Mahallesinde bulunan ve birinci derece arkeolojik SİT ilan edilen ve Dünyaca Ünlü Kız Kumuna, turistleri taşıyan safari araçlarının girmesi ve teknelerin tamirat için çekilmesi tepki çekiyor.

Muğla’nın Marmaris ilçesi Orhaniye Mahallesi'nde denizin üzerinde 600 metre uzunluğunda, ortalama 3 metre eninde, kırmızı kumlardan oluşan ve turistlere denizin üzerinde yürüdüğü hissini veren dünyaca ünlü Kızkumu'nun geleceği endişe yaratıyor.

Marmaris'e 30 kilometre uzaklıktaki Orhaniye Mahallesi'nde, başlangıcıyla bitiminde 1.5 metrelik 2 beyaz deniz kızı heykelinin bulunduğu sığ kum, büyük ilgi görüyor.

Dilek yolu haline gelen bu yeri yaz aylarında günde binlerce kişi ziyaret ediyor. Özellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında aşırı ilgi nedeniyle izdihamın yaşandığı Kızkumu'nda kumlar yayılarak daha da derine inmesine neden oluyor.

GAZETECİ LÜLE’DEN KIZ KUMU TEPKİSİ

Bayram Tatilini Marmaris’te geçiren Gazeteci Zeynel Lüle, Kız Kumun’da yaşanalara, sosyal medyada yaptığı paylaşım ile tepki gösterdi. Turizm Bakanlığı, Muğla Valiliği, Marmaris Belediyesi ve ilgili kurumlarıda paylaşımında etiketleyen Lüle, şu ifadeleri kullandı:

“Marmaris Orhaniye'de 1'inci sınıf SİT alanı olan kız kumunun ortasına kadar giren turist gezginlerinin araçları. Ve tamirat için karaya çekilmiş tekne. Tam bir başıboşluk ve sıfır denetim.... Yaşasın turizm..!”

MARMARİS BELEDİYESİ SORUMLULUK MUÇEV’E AİT

Gazeteci Lüle’nin paylaşımına yanıt veren, Marmaris Belediyesi ise şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Lüle, bahsettiğiniz alanın yetki ve sorumluluğu Marmaris Belediyesi'ne değil MUÇEV'e aittir. MUÇEV yetkililerine ulaşılarak bilgilendirme yapılmış, ilgili birimlerimize de kontrolün sağlanması için bilgi verilmiştir. Belediye olarak da konunun takipçisi olacağız”

Marmaris Belediye ekipleri, geçtiğimiz yıllarda Kız Kumu’na imara aykırı olarak yapılan tekne bakım atölyelerini şikayet üzerine yıkmışlardı.

Orhaniye Mahallesi sakinleri de bölgede yapılan safarilerin Kız Kumu’na zarar verdiğini doğrulayarak, yetkilileri gerekli tedbirleri almaya davet ettiler.

İHALE İPTAL EDİLMİŞTİ

MUÇEV tarafından işletilen Kız Kumu geçtiğimiz aylarda ihaleye çıkartılmış, gelen tepkiler sonrasında ihale iptal edilmişti.

MUÇEV şu açıklamayı yapmıştı:

“MUÇEV Turizm Ticaret A.Ş. tarafından Muğla ili Marmaris ilçesi Orhaniye mahallesi Kızkumu mevkii’nde bulunan toplam 2.609,63 m²’lik alanın 22.03.2024 tarihinde saat 11:00’da 5 yıl süre ile İşletme Hakkının Kiralanması İşi görülen lüzum üzerine iptal edilmiştir”

KIZ KUMUNUN HİKAYESİ

Spit içerisinde ve Bybassos (M.Ö VII-VI yüzyıllar) antik kenti, erken Helenistik ve Bizans kilisesi, tarım, yerleşim yerleri, tapınak, liman, duvar gibi kalıntıları içeren bir destinasyondur. Marmaris ilçesi içerisinde yer alan kız kumu, hafif eğimli, iç bükey bir yapıya sahip ve 400 metre uzunluğundadır. Kumun hareketlerinin etkisi ile karadan başlayıp, koyu ikiye ayıran bir sığlık alandır. Görüntüsü turistlerin körfezin tam orta yerine kadar yürüyebileceği kırmızı bir halı şeklindedir.

Binlerce turisti kendine çeken Kız Kumu, eski bir tarihe sahiptir. Özellikle yaz sezonunda sadece tarihi olarak değil jeolojik, jeomorfolojik ve arkeolojik yapısı ile de turistlerin yoğun ziyaret ettikleri bir destinasyondur. Kız Kumu’nun hikayesi şöyle rivayet edilmektedir; çok eskiden bir kralın kızı fakir bir balıkçıya aşık olmuştur.

Ancak kral kızını bu genç delikanlıya vermek istemez. Kralın kızı ise balıkçı ile gizli saklı buluşur. Yöredeki kişiler kızının delikanlı ile görüştüğünü “Balıkçı denizden geliyor, kızınız kumsalda onu bekliyor. Işıkla yerini belirtiyor. Balıkçı da ışığa geliyor ve kızınız ile balıkçı gün ağrana kadar aşk oyunlarına dalıyor.” ifadeleri ile anlatmışlar. Bu sözleri duyan kral çok sinirlenmiştir. Bir gece kızını kumsalda balıkçı ile gören kral, askerlerine ışıkla delikanlıyı işaret etmelerini emretmiştir. Balıkçı ışığı görünce binmiş kayığına ve kumsala doğru kürek çekmeye başlamıştır. Daha sonra kız, askerlerin elinden kaçarak balıkçı delikanlıyı kurtarmak için koşmaya başlamış ama sevgilisinin kayığına ulaşması çok imkânsızdır. Yine de kendini sulara atar ve bir anda bir mucize olmuştur. Kızın adım attığı her yer kuma dönüşür. Ardından gelen askerler ise denize gömülmüştür. Kralın kızı kayığa kadar koşar ancak balıkçıyla tam kavuşacakken bir asker delikanlıya doğru okunu hedefler ve ok kıza isabet eder. Kızın bastığı tüm kumlar kan suya karışınca kırmızıya boyanır. Delikanlı ise yaralı sevgilisini alır, çok uzaklara götürür. Kız Kumu isminin bu hikâyeden geldiği bilinmektedir.

1996’DA SİT İLAN EDİLDİ

Kız Kumu 1996 yılında birinci derece doğal sit ve üçüncü derece arkeolojik sit alanı haline getirilmiştir. Ayrıca bölgenin nesli tükenmekte olan doğal miras listesine eklenmesi için başvurulduğu ve çalışmaların hızlandığı bilinmektedir.

Orhaniye Turgut’tan 2,5 kilometre uzaklıkta yer alan Kız Kumu’na kayık tutarak ve daha sonra ise patika bir yol izleyerek gidilebilmekte ve Baybassos antik kentinden kalan kale kalıntılarına da ulaşılabilmektedir.

Bu haber toplam 194 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.