Böbrek Hastası Ali Sarı; ‘Yapay Böbrek’ Çalışmaları Hızlandırılmalı

Böbrek Hastası Ali Sarı; ‘Yapay Böbrek’ Çalışmaları Hızlandırılmalı
Neval ÇOLAK - Bugün hastalar böbrek nakli için uzun yıllar bekliyor ve kendisine sıra gelene kadar diyaliz makinesi kullanmak zorunda kalıyor. Böbrek yetmezliği...

Neval ÇOLAK - Bugün hastalar böbrek nakli için uzun yıllar bekliyor ve kendisine sıra gelene kadar diyaliz makinesi kullanmak zorunda kalıyor. Böbrek yetmezliği yaşayan hastalardan biri olan 55 yaşında böbrek hastası yüzde 90 engelli Ali Sarı, organ bağışı ve ‘yapay böbrek’ hakkında sesini yetkililere duyurmak istiyor.

Organ bağışı konusunda ülkemizde şartların zorluğunu dile getiren böbrek yetmezliği yaşayan Ali Sarı; “Organ bağışı konusunda bazı engeller var. Mesela sen sağ iken organlarını bağışlıyorsun. Ama sen öldükten sonra senin yakınından artı bir de onay istiyorlar. Yakının onay vermez ise organ bağışın gerçekleşmiyor. Bağış oranı şuan yüzde 30 iken yakınlarının onay vermemesi sonucu bu oran yüzde 15’e düşmüştür. Devletimizin buna bir çözüm bulmasını istiyorum” dedi.

Ağır böbrek hastalıkları için iki çözüm bulunmaktadır, bunlardan biri böbrek nakli beklemek diğeri ise kanı temizlemek için diyaliz makinesi kullanmak. Her organı bir makine ile taklit etmek kolay olmadığı için biyonik (yapay) böbrek, böbrek yetmezliği yaşayan hastalar için yepyeni bir buluş ve kurtuluş olacaktır.

Böbrek yetmezliği yaşayan yüzde 90 engelli Ali Sarı ‘yapay böbrek’ çalışmalarının artık sonuca varmasını istediğini dile getirdi. Kendisiyle birlikte birçok hastanın böbrek nakli beklediği gibi bir umutla yapay böbrek beklendiğini vurgulan Sarı; “Benim sesimi duyurmak istediğim konu haber yapılmasını istediğim konu ‘yapay böbrek’ konusudur. Bunun üzerine çalışılsın. Dünya da iki tane ülkede şuanda ‘yapay böbrek’ projesi nanoteknoloji yapay böbrek projesi gerçekleştirildi. Birçok haber çıktı bizim ülkemizde de daha doğrusu 2015’ten beri bu söylenti var. 2020 yılında yapay böbrekler geliyor diye haberler yapıldı. Sadece isteğimiz bu çalışmaların hızlandırılması. Giderek böbrek yetmezliği yaşayan hastalar çoğalıyor. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde günde üç seans diyaliz hizmeti veriliyor. Yetiştirilemiyor. Herkes bu konudan dertli. Ben biliyorum ki doktorumuzda, çalışanlarda bu konudan şikâyetçi. Diyaliz hastası artıyor, personel sayısı az. Ortaca, Dalaman, Köyceğiz, Yatağan’dan benim gibi Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gelen hastalar var. Yine de hizmetten yana şikayetim yok. Herkesten Allah razı olsun ilgileniyorlar. Evlerinde böbrek hastası engelli vatandaşlarımız için ailelerine diyaliz makinesi eğitimi veriliyor. Böylece evlerinde tedavileri gerçekleşmiş oluyor” şeklinde konuştu.

Yapay böbrek çalışmalarının hızlandırılması ve bu konu hakkında meclise önerge sunulmasını istediğini ifade eden Ali Sarı; “Tedavilerimiz yapılıyor. Ama nereye kadar? Böbrek nakli bekliyoruz bir umutla. Asıl sesimi duyurmak istediğim konu, ‘yapay böbrek’ konusu araştırılsın, hızlandırılsın. Bunun sonuca ulaştırılmış bir şekilde lütfen el atılsın. Devletin buna el atmasını istiyorum. Bu konuya eğilmesi, gerekirse meclise bu konu hakkında önerge sunulması. En kısa sürede bir şeyler yapılması. Bunun içinde ben Muğla’dan Ankara’ya yürümeyi düşünüp, mecliste sesimi de duyurmayı düşünüyorum. Sponsor bulabilirsem, beni yolda takip edecek, ihtiyaçlarımı karşılayacak şekilde, ‘böbrek yetmezliği yaşayan bir hasta’ olarak bu konunun peşini bırakmak istemiyorum ve Ankara’ya kadar yürürüm. Diyalize ilçelerde bağlanırım ama yavaş yavaşta olsa Ankara’ya yürürüm. Sesimin ya da sesimizi duyurmak istediğim konu ‘yapay böbrek’ çalışmalarının hızlandırılması. Böbrek hastası olmak bu süreci yaşamak çok zor. Köklü çözüm bulunsun artık” dedi.

Bu haber toplam 4336 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.