Bodrum Kalesi’nin restorasyonu tamamlanan 2. bölümünün açılışı yapıldı

Bodrum Kalesi’nin restorasyonu tamamlanan 2. bölümünün açılışı yapıldı
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2017 yılında restorasyonuna başlanan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin tamamlanan 2. Bölümü’nün açılışını...

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2017 yılında restorasyonuna başlanan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin tamamlanan 2. Bölümü’nün açılışını Bakan Mehmet Nuri Ersoy yaptı. Ersoy “Pandemi nedeni ile yaklaşık 40 gecikmeli olarak açtığımız restorasyon çalışmaları yaklaşık 100 milyon TL. ye mal olacak.

Aykut Kurt

Bodrum Kalesi sadece tarihi değil kültürel ve sanatsal etkinlikleri ile çarşı esnafına önemli ölçüde ekonomik katkı sağlayacak” dedi.

Muğla’nın Bodrum ilçesindeki dünyaca ünlü Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2017 yılının ekim ayında başlatılan restorasyon çalışmalarının tamamlanan 2. bölümünün açılışı yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un eşi Pervin Ersoy ile birlikte katıldığı törene Muğla Valisi Orhan Tavlı, Kaymakam Bekir Yılmaz, AK Parti Muğla Milletvekilleri Yelda Erol Gökcan ve Mehmet Yavuz Demir, Bodrum Belediye Başkanı CHP’ li Ahmet Aras ve Muğla Kültür ve Turizm İl Müdürü Zekeriya Bingöl ve protokol katıldı.

Bodrum Kalesi’nin restorasyonu tamamlanan 2. bölümünün açılışı yapıldı

BODRUM KALESİ YORULMUŞ, YIPRANMIŞTI RESTORASYONU SAĞLAYANLARA TEŞEKKÜR EDİYORUM

Bodrum Belediye Başkanı CHP’li Ahmet Aras yaptığı konuşmada “Kalenin restorasyonunda emeği geçen Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere Sayın Bakanımız , Valimiz Esengül Civelek ve katkıda bulunanlara çok teşekkür ederim. Dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Bodrum Müzemiz turizme çok önemli katkılar sağladı. Yılların verdiği yorgunluk ile yıpranmış restorasyon gerekli olmuştu. Bakım ve onarım gerekiyordu. Kısa zamanda çok güzel bir restorasyon ile tamamlandı. Burada bir teşekkürde yıllarını Bodrum Müzesi’ne veren müdürümüz Oğuz Alpözen’e ediyorum. Çünkü O’ nun bu müzede çok önemli bir emeği ve çabaları var” dedi.

MUĞLA TARİHİ, DOĞA VE KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİ İLE TURİZMDE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP

Bakan Ersoy eşi ve protokol ile birlikte önce kaleyi gezdi restorasyonları tamamlanan bölümlerde incelemelerde bulundu. Ardından konuşma yapan Vali Orhan Tavlı “Turizm sektörü bölgesel ve ulusal kalkınmanın en önemli sektörlerinden biridir. Muğla ilimizde gerek kültürel , doğal ve tarihi değerleri ile Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden biridir. Bu değerleri koruyarak geleceğe taşıyacağız” dedi.

ERSOY “RESTORASYONUN TAMAMLANMASINA ÇOK AZ KALDI”

Bakan Ersoy yaptığı konuşmada 2017 yılının ekim ayında başlayan restorasyon çalışmalarını geçen yıl mayıs ayında açtıklarını ve bu yıl Pandemi nedeni ile 40 günlük bir gecikme ile açtıklarını belirterek “1 Haziran tarihinden itibaren turizm sezonuna başladık. Bu nedenle ikinci bölümün açılması ayrı bir önem taşıyor. Bu bölümde İtalyan, Alman, Fransız ve İspanyol Kuleleri ile Karyalı Prenses Salonu ve Serçe Batığı salonlarını hizmete açtık. Yaklaşık 1100 metrekarelik kapalı bir alanda tarihi eserlerimizi sergilemeye başladık. Bugüne kadar restorasyon çalışmaları için yaklaşık 93 milyon TL harcadık. Geri kalan bölümde ise İngiliz Kulesi ile Uluburun Batığı salonuna kısa sürede hizmete açarak restorasyonu yaklaşık 100 milyon TL. ya tamamlamış olacağız. Böylece binlerce yıllık geçmişe sahip eserlerimizi 1375 metrekarelik kapalı bir alanda sergileyeceğiz. Ayrıca bu çalışmalar sırasında sürpriz olan yeni tarihi bulgulara rastladık ve bu alanları da kültür turizmine kazandırdık” dedi.

TARİH, KÜLTÜR VE SANAT İÇ İÇE OLACAK

Ersoy konuşmasının devamında ise “Bodrum kalesi sadece tarih ve kültürü ile değil Kuzey Hendeği’ndeki 1300 kişi kapasiteli konser ve gösteri alanımız ile de 1 Temmuz tarihinden itibaren sanat etkinliklerini başlatacağız. Bodrum Kalesi tarih, kültür ve sanat ile birlikte Çarşı merkezindeki esnaf için önemli bir potansiyel önemli bir kazanç yaratacak” diyerek konuştu.

ÜCRETSİZ HALK PLAJLARININ SAYISINI ARTTIRIYORUZ

Bakan Ersoy geçtiğimiz yıl açılışını yaptığı İçmeler Mevkii’ndeki bakanlığa ait ücretsiz halk plajını 1 Temmuz tarihinden itibaren açılacağını belirterek “Bakanlığımız bünyesindeki ücretsiz halk plajlarının sayısını her yıl arttırıyoruz. Önümüzdeki günlerde Antalya Belek’te bakanlığımızın bünyesinde iki adet halk plajını da turizmin hizmetine kazandıracağız” diyerek sözlerini tamamladı.

Bakan Ersoy konuşmasının ardından protokol ile birlikte kurtela keserek restorasyonu tamamlanan bölümlerin açılışını yaptı. Karyalı Prenses Salonu’nu gezen Bakan Ersoy, Karyalı Prenses’in canlandırmasının yapıldığı mumyasının önünde ve Karyalı Prenses Salonu önünde fotoğraf çektirdi.

Bakan Ersoy açılışı yaptıktan sonra Bodrum’dan ayrıldı.

Bu haber toplam 953 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.