BODRUM KENT KONSEYİ: “KIYILARI KORUMAKLA MÜKELLEFİZ”

BODRUM KENT KONSEYİ: “KIYILARI KORUMAKLA MÜKELLEFİZ”
***Muğla'nın Bodrum ilçesinde bazı otel ve tatil köylerinin plaj düzenleme çalışmalarında mermer ve kuvars tozu kullandığına yönelik şikayetler alınması üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından inceleme başlatıldığı...

***Muğla'nın Bodrum ilçesinde bazı otel ve tatil köylerinin plaj düzenleme çalışmalarında mermer ve kuvars tozu kullandığına yönelik şikayetler alınması üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından inceleme başlatıldığı ve 2 işletmeye 575 bin 263 TL ceza uygulandığı duyuruldu.

***Bodrum Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz gazetemize yaptığı açıklamada “Asıl olan mesele sahile ne döktüklerinden ziyade sahile bir şey dökülüp dökülemeyeceği konusu. Kıyılarımızın özelliği ne ise herhangi bir müdahale olmadan doğal haliyle kalmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Beritan Yücel

Turizm sezonunun yaklaşmasının ardından, Bodrum'un sahil kesimlerinde bazı otel ve tatil köylerinin plaj düzenleme çalışmalarında kıyıya mermer ve kuvars tozu gibi malzemeler dökmesine yönelik tepkiler devam ediyor. Alınan şikayetler üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konuyla ilgili incelemelerin başlatıldığını ve 2 işletmeye 575 bin 263 TL ceza uygulandığı duyuruldu.

Murat Kurum, twitter üzerinde yaptığı açıklamada koyları en güzel haliyle geleceğe taşımak için çalışmaya devam edileceğini bildirdi.

“ASLA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”

Denetimlerin aralıksız devam edeceğini belirten Kurum, “Muğla Bodrum'da bazı otel ve tatil köylerinin plaj düzenleme çalışmalarında mermer ve kuvars tozu kullandıklarına yönelik şikâyetler üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekiplerimizce bölgede inceleme başlattık. Havadan ve karadan gerçekleştirdiğimiz denetim çalışmalarımızda kısa süre içerisinde 37 tesisi denetleyerek kum numuneleri aldık ve çevre kirliliğine neden olduğunu tespit ettiğimiz 2 işletmeye 575 bin 263 TL ceza uyguladık. Denetimlerimize aralıksız devam ediyoruz. Ekiplerimizin kontrolörlüğünde, kirliliğe neden olan işletmeler temizlik çalışmalarını başlattılar. Sahillerimiz tamamen eski haline dönene dek çalışmalarını sürdürecekler. Cennet vatanımızın güzel koylarının kirletilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Çevresel denetimlerimizin yanı sıra kaçak yapılaşmayla mücadelemizi de kesintisiz sürdürmeye, doğa harikası koylarımızı en güzel haliyle geleceğe taşımak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

“MUĞLA SAHİLLERİNİ KORUMAK ZORUNDAYIZ”

Bodrum Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz ise kıyıların doğal yapısını bozacak herhangi bir müdahalenin çok ciddi ekolojik sorunlar doğuracağını ifade etti. Sahil kesime dökülen malzemelerin kuvars, kalsit veya öğütülmüş değişik madenler olabildiğini dile getiren Arif Yılmaz, “Geçen sene plajlara döküldüğünü tespit ettiğimiz malzemeler daha çok kireçtaşı, mermer tozu ağırlıklıydı ve sahile bu maddeleri döken işletmelere ceza yazılmıştı. Bu sene farklı şeylerde kullanılmaya başlanıldı. Burada asıl olan mesele sahile ne döktüklerinden ziyade sahile bir şey dökülüp dökülemeyeceği konusu. Biz kıyıların doğal yapısını korumakla mükellefiz. Akdeniz kıyılarının tamamının korunmasıyla ilgili uluslararası anlaşmalara da tarafız. Dolayısıyla biz Türkiye'de ender kalmış Muğla sahillerini korumak zorundayız. Kıyı kanunu da zaten ortada. Dolayısıyla kamuya açık bir yerde kum veya herhangi bir madde dökmek gibi her şey kanunla yasaklanmıştır. Böyle yasaklar varken kamuya ait bir alana binlerce yıllar sonra oluşmuş doğal özelliğini değiştirecek bir müdahale turizmin geleceği açısından hiç faydalı değildir. Çünkü günümüz turizminde doğal yerler aranıyor, suni yapılmış yerler tercih edilmiyor” dedi.

Yapılan bazı iskele çalışmalarının kıyı erozyonuna sebep olduğunu belirten Yılmaz, “Her kıyının kendine özgü yapısı var. Bazısı kum bazısı çakıl bazıları da kayalıklı. Orada bir yaşam döngüsü var. Bu alanların tercih edilmesindeki temel sebepte doğal yaşam döngüsünün sağlıklı olması. Mesela geçen sene Bodrum'da hesapsız yapılan 10-12 metrelik iskele bağlantısı yüzünden kıyı erozyonu başladı ve ağaçlar köklerinden çıktı. Bodrum Kent Konseyi olarak biz kıyılarımızın doğal özelliği ne ise herhangi bir müdahale olmadan doğal haliyle kalmasını istiyoruz. Bilimsel araştırmalarla da sahile dökülen maddelerin zararlarını göz önüne seriyor. Denizin normal kumu binlerce senede oluşmuş belirli bir mikron büyüklüğünde ve yuvarlanmış kumlar. Maden artıklarından oluşan ve dökülen suni kumlar ise kırma makineleri ile yapılan yuvarlatılmamış daha keskin kenarları olan ve çeşitli mikron kalınlıklara sahip kumlar. Dökülen kumların solunumu da ciddi sıkıntılar ortaya çıkarıyor” ifadelerini kullandı.

“CENNET MUĞLA BIRAKIN DA CENNET GİBİ KALSIN”

Turist çekmek amacıyla işletmelerin doğal yapıya uyguladığı müdahaleye tepki gösteren Arif Yılmaz, “Muğla kıyıları olduğu gibi doğal kalsın. Biz bu doğal güzelliğimizle bu kadar turist çekiyoruz. Birtakım özenti uygulamalarla turist sayısını arttıracağız derken doğal yaşamı mahvetmeyelim. Cennet Muğla bırakın da cennet gibi kalsın. Muğla kıyılarına sürekli müdahale edilmesini istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 397 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.