Bodrum’un su sorunu mecliste

Bodrum’un su sorunu mecliste
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin DSİ tarafından gerçekleştirilen Bodrum Yarımadası İçme Suyu projesinde yaşanan sorunları yazılı soru önergesiyle meclis gündemine taşıdı. CHP’li Girgin; ‘’ 17.12.2001 Tarihinde...

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin DSİ tarafından gerçekleştirilen Bodrum Yarımadası İçme Suyu projesinde yaşanan sorunları yazılı soru önergesiyle meclis gündemine taşıdı. CHP’li Girgin; ‘’ 17.12.2001 Tarihinde 1053 Sayılı Kanun Uyarınca Bodrum Belediyeler Birliği ile yapılan protokol uyarınca, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nce düzenlenen ihaleler ile yaptırılan ve “2040 Yılına Kadar Bodrum’un Su Sorununu Çözdük” şeklinde topluma lanse edilen ve 2011 yılı sonunda tamamlandığı ifade edilen “Bodrum Yarımadası İçme Suyu Projesi” kapsamında kalan projelendirme ve imalat hatalarından kaynaklı yaşanan sorunlar, üzerinden 7 yılı aşkın bir zaman geçmesine rağmen giderilmemiştir.’’ Diyerek; Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye konuyla ilgili sorularını yöneltti.

1,5 MİLYONU GEÇEN YAZ NÜFUSU OLAN BODRUM İÇİN DSİ, 2025 YILI İÇİN 508.000 NÜFUS HESABI ÜZERİNDEN PROJELENDİRME YAPMIŞTIR.

2040 yılına kadar su sorununu çözdüğü şeklinde lanse edilen projenin tamamlanmasına rağmen, Yarımada genelinde binlerce yapının halen taşıma su ile ihtiyaçlarını gidermek zorunda kalmasına; 2018 yılında 1,5 Milyonu geçen Yarımada yaz nüfusunun, DSİ tarafından yapılan projelendirme esnasında 2025 yılı için 508.000 olarak hesaplanarak su ihtiyacının belirlenmesinin sebep olduğu ifade edilmektedir. Projelendirmede yapılan hataların giderilmesi ve Vatandaşlar ile yaz tatilinde Ülkemize gelen yabancı misafirlerimizin mağduriyetinin giderilmesine dair Bakanlığınızca ilave içme suyu temini için gerekli olan “baraj ve içme suyu arıtma tesisi” yapımına dair herhangi bir çalışma yürütülmekte midir? Çalışmalar var ise ne zaman tamamlanacağını planlanmaktasınız?

1000 DEFA PATLAYAN İSALE HATTINDA PROJEDE KULLANILAN MALZEME SEÇİMİ HATALI MI?

Gerek ulusal gerekse yerel medyaya da yansıdığı üzere; bahse konu proje kapsamında imalatı DSİ tarafından yaptırılan ve 2014 yılından bu yana 1000’e yakın defa patlayan 140 km uzunluğundaki isale hattında projelendirme esnasında öncelikli olarak “Çelik Boru” seçildiği sonrasında ise sebebi anlaşılamayan bir şekilde CTP (Cam Elyaf Takviyeli Polyester) boru ile projelendirme ve imalatların yapıldığı iddiaları doğru mudur?

VATANDAŞLARIMIZIN SUSUZ KALMASINA NEDEN  OLAN BORU DEĞİŞİMLERİ HANGİ NEDENLE YAPILMIYOR?

Bodrum Yarımadası gibi deprem bölgelerinde kullanılmaması gerektiği bilinen ve DSİ tarafından da artık içme suyu projelerinde literatürden kaldırılan CTP (Cam Elyaf Takviyeli Polyester) cinsi borularda çok sayıda patlak olması ve vatandaşlarımız, yıl içinde 1800 ila 2000 saatlere varan sürelerle susuz kalmasına rağmen, 7 yıldır Afyon İlimiz örneğinde olduğu gibi boru değişimleri hangi sebeple yapılmamıştır?

Bahse konu proje kapsamında kullanılmış olan HDPE cinsi borularda ise hammadde bileşiminde var olması zorunluluk arz eden “Karbon siyahı” maddesinin gerekli miktarda olmadığı iddiaları doğru mudur?

Gerek CTP (Cam Elyaf Takviyeli Polyester) gerekse HDPE cinsi boruların imalatı esnasında hayati önem taşıyan yataklama ve gömlekleme işlemlerinin usulüne uygun yapılmadığı iddiaları doğru mudur?

Bu haber toplam 496 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.