Bu kahvede okey oynanmıyor, kitap okunuyor

Bu kahvede okey oynanmıyor, kitap okunuyor
Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Camıkebir Mahallesi’ndeki kahvehane adeta kütüphaneye dönüştü. Kahvehanede her hafta Cuma günleri düzenlenen...

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Camıkebir Mahallesi’ndeki kahvehane adeta kütüphaneye dönüştü. Kahvehanede her hafta Cuma günleri düzenlenen kitap okuma etkinliği sayesinde kadınlar ve çocuklar da kahveye rahatça gelebilirlerken, çocukların şiddetten ve kötü alışkanlıklardan uzak tutulması da amaçlanıyor. Uygulamayı gören kahve müşterilerinin ise, okey oynamak yerine kitap okumaya başladıkları görüldü.

Sinem KARAKAYA

Muğla’nın Menteşe İlçesi Camikebir Mahallesi’ndekiİncioğlu kahvesinde Umudun Derneği tarafından çocuklara yönelik kitap okuma etkinliği düzenleniyor. Her hafta Cuma günleri kahvede toplanan çocuklar, okey oynamak yerine kitap okuyarak farkındalık yaratıyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ personeli Dilek Ekici öncülüğünde planlanan bu etkinlikte, çocukların şiddetten, kötü alışkanlıklardan uzak tutarak kitap okutmak ve arkadaşlarıyla birlikte çalışmalar yaparak güzel davranışlar geliştirmeleri amaçlanıyor.

Vatandaşlar tarafından takdirle karşılanan etkinlikte, mahalle kahvesi adeta kütüphaneye dönüşerek çocukların rahatlıkla kitap okuyabileceği bir yer haline geldi. Okey oynamak için kahveye gelen vatandaşlar, şaşkınlık içinde çocukları izlerken bir süre sonra kitap okumaya dahil oluyor.

Bu etkinliği büyüterek, her mahalledeki bir kahvede gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirten Umudun Derneği Başkanı Dilek Ekici; “Ben Camikebir Mahallesi’nde büyüdüm. Muhtara özellikle aza olmak istedim. Bu mahallede hangi evde neler yaşanıyor, dört duvar arasında neler oluyor hepsini çok iyi bilirim. Geçen yıl çocuklarla birlikte Çıplak Ayaklı Çocuklar topluluğunu kurarak tiyatroya başladık. Daha sonra Umudun Derneği’ni kurduk. Böyle bir etkinlik yaparak farkındalık yaratmak istedik. Bu dördüncü etkinliğimiz. Özellikle bu mahallenin çocuklarıyla toplanıp, kitap okuma etkinliği yapıyoruz. Amacımız, okuldan kaçmasınlar, internet kafelere gitmesinler, farklı yollarla buluşmasınlar, kitapla ve sanatla buluşsunlar istedik. Aslında bu etkinliği 8 aydır yapıyoruz ama Umudun Derneği’ni kurduktan sonra bu dördüncü etkinliğimiz oldu. Buraya isteyen herkes gelip bize katılabilir. Bizim kahvede kitap okuduğumuzu görenler çok şaşırıyor. Bu etkinliği büyütmek her mahallede bir kahvede bunu gerçekleştirmek istiyoruz. İlçelerden bile gelen çocuklarımız var. Mahallelide bize çok alıştı. Okey oynamaya gelip de bizle kitap okuyan bile oluyor. ‘Okey taşları sussun, kadınlar ve çocuklar da kahveye girsin’ düşüncesiyle başladık biz bu işe ve başarılıda olduk” dedi.

“Farklılık yaratmak istiyoruz”

Dernek Başkanı Ekici sözlerine şu şekilde devam etti; “Aslında biz, kim nerde kiminle ne yapmış muhabbetini bir kenara bırakıp yarın için neler yapabiliriz düşüncesine kavuşsak çok daha güzel olur her şey. Zaten adaletin geç işlediği bir ülkede yaşıyoruz. Zaten zor koşullar altında yaşıyoruz, çocuklara erzak kolisi götürmek değil olay. O çocuklarla ilgilenmek gerekli. Bu mahallede gece dörtte dışarı çıksan başına bir iş gelmez ama o dört duvar arasında neler dönüyor ben çok iyi biliyorum. Zor hayatlar, zor yaşamlar ama biz bunun içinde ‘bize dokunmayan yılan bin yaşasın’ düşüncesiyle hep geride kalıyoruz ama içine girip baksak ki bambaşka hayatlar söz konusu. Muhtarımız da çok katkı sağladı sağolsun. Kahvenin sahibide çok olumlu karşıladı. ‘Biz de varız ne yapalım’ diye destek oldular hep. Biz çocukların hayatlarında farklılık yaratmak istiyoruz. Evlerinde yaşanan birçok problemin, onları büyüklerin kavgalarına karışmadan kendi iç dünyalarında kendilerini geliştirerek, farklı yöntemler öğrenmeleri için yardımcı olmaya çalışıyoruz.”

Çocuklarla birlikte kitap okuyarak onlara destek olan Camikemir Mahalle Muhtarı Kamuran Fidan ise; “Yarınlarımızın teminatı olan çocuklarımızın iyi yetişmesi için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Topluma kazanmaları için çabalıyoruz. Bu uygulama diğer kahvelere de örnek olur umarım. Bende her hafta çocuklarla birlikte kitap okuyorum. Biz bu etkinliği yaparken çok mutlu oluyoruz” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 2320 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.